‘t Is tijd voor een koffie.

07/01/2015

Toen ik het nieuws hoorde vandaag was ik kwaad op u. Ik dacht: “Voila, nu zijn ze weer blij. Meer hooi op hun vork. Juist wat ze nodig hadden. Nog meer redenen”. Ge zei het op Facebook en op Twitter. Zeker weten dat ge het morgen op ‘t school ook zult zeggen, of op de bus of op uw werk.

Gij zit in mijn klas en gij zit in de klas van mijn zussen. Ge zit in mijn familie en in de familie van de mensen waar ik van hou. We spreken samen over van alles en nog wat, dus ik weet hoe gij zijt. Ik snap niet hoe gij zo kunt zijn, net zoals gij niet snapt dat ik zo kan zijn. We botsen hard en wreed, soms zegt ge dingen die elk haar op mijn lijf doen rechtstaan. Ge zorgt ervoor dat ik thuiskom en zeg: “Maar godverdomme vent, ik versta niet dat die zo kan zijn.”. Gij doet zeker hetzelfde tegen de mensen bij u thuis, ik zie het zo voor mij.

Ge bakt mijn brood. Ge verwerkt mijn vlees. Ge zegt elke ochtend schoon goeiendag, ook al ben ik nog vies. Ge lacht en zegt: “Pakt u nog een koffie, jongske”. Ge leest voor in de klas en maakt een flauw mopje waarmee ik moet lachen. Ge zijt zwanger van een dochter, ge glunderde vandaag toen ge ‘t zei en ik ben zo gelukkig voor u. Ge helpt mijn zus met haar huiswerk. Ge rijdt met de camion, met de bus of met de auto. Misschien pakt ge de trein of koerst ge met een vélo. Ge peinst allemaal anders dan mij. Soms is dat moeilijk.

Ik ken ulder niet allemaal, net zoals gulder mij niet allemaal kent en toch ben ik niet meer kwaad op u. Gij zijt evenveel waard als ik. Ik laat het niet toe dat ik anders naar u zal kijken omdat extremisten de wereld zien door een verwrongen bril. Hun acties hebben niets te maken met onze meningen of het verschil ervan. Het is mijn schuld niet en ook niet die van u. Gade mee? We gaan samen naar het midden, ‘t Is hoog tijd voor een koffie en een klapke. Ik zal u de mond nooit snoeren, beloofd.

jesuischarlie

Previous Post Next Post

10 Comments

 • March

  Ik denk over vanalles anders dan u. Ik weet niet of gij dat weet, maar ik weet het. Maar ge kunt leutig schrijven en ge zijt het lief van een Jim-maat die uw schrijfsels op zijn Facebook post, dus ik kom hier lezen. Want Geweldig en Gênant is leuk en luchtig. Ookal verschillen we hier en daar van mening, dat is dan niet van belang. Ik ben ook niet zo’n tafelspringende mening-mens. Vandaag heb ik al vanalles gelezen, stoere praat gehoord en overal bedenkelijke cartoons gezien. En dan lees ik dees, en dees is verdorie zo raak geschreven dat ik die koffie met graagte aanneem.

  07/01/2015 at 20:47 Reply
 • Onzenhofisgroot

  Schenk ze maar vol, die tassen. Dat ge er boenk op zit.

  07/01/2015 at 21:26 Reply
 • Jonathan

  Is ne chocomelk ook toegelaten Ö

  08/01/2015 at 00:37 Reply
 • Ellen

  Dank je, Romina, dit zet wel aan het denken.

  08/01/2015 at 09:04 Reply
 • Jeroen

  Los er op! Links, rechts, midden, … we moeten samen leven en ons distantiëren van de extremen. Meningen kunnen verschillen en al goed ook maar bekamp elkaar met woorden of tekeningen, niet met wapens.

  08/01/2015 at 13:03 Reply
 • Robin omma

  Joengers toch, je neemt me de woorden uit de mond!
  Kga mee om te koffieleuten!

  08/01/2015 at 13:14 Reply
 • K.To

  Baf. Gelijk een straffe koffie op een nuchtere maag. Groot gelijk, Romina. We zouden ons moeten focussen op wat ons verbindt, niet wat ons verdeelt. Tmidden… Dat zou dan Gent of zo moeten zijn. Koffiebars genoeg en goesting te over 🙂

  08/01/2015 at 22:11 Reply
 • miss pixie

  Groot gelijk en goed gezegd!

  09/01/2015 at 18:15 Reply
 • Tita

  Knap geschreven!

  11/01/2015 at 17:36 Reply
 • Ine

  Mega!

  10/03/2015 at 13:13 Reply
 • Leave a Reply