Femma kreeg mijn vijf top tips voor fotobeheer – Projectblogboek Tip 32

21/03/2015

32bewerkt

Toen ik deze opdracht zag dacht ik: “Weeral tips? Wie denken die eigenlijk dat ik ben? Tante Kaat? Ik dacht het niet”, dus heb ik een week lang gesjiekt op een leuke invalshoek. Afgelopen week las ik de nieuwsbrief van Femma en het gesjiek was over. In hun rubriek ‘Geef me de vijf’ kwamen mijn tips voor fotobeheer aan de beurt. Perfecte timing! Ziet ge, soms is het leven schoon. 
Femma logo

In ‘Geef me de vijf’ gaat Kelly Deriemaeker op zoek naar de essentials van bloggers in allerhande segmenten. Elke maand anders, gaande van de vijf herfstkledingstukken van een fashion blogger tot essentiële keukenshortcuts en klassieke rockalbums. Deze maand deelt blogster Romina de essentials die zij niet kan missen om haar foto’s te beheren. 

Romina_fototoestel_2

Ken je dat soort mensen dat altijd een fototoestel lijkt mee te slepen? Of die op elk mogelijk tijdstip hun gsm in de aanslag hebben voor een fotomoment? Als je hun om een foto vraagt toveren ze die in no time tevoorschijn en vaak zijn er leuke exemplaren tussen, ongeacht de omstandigheden. Hoe kan dat toch? Fotobeheer.

1. Reserve onderdelen en tas
Overweeg om te investeren in een reserve batterij.  Schaf je een extra geheugenkaart aan. Een mini SD-kaart met adapter past zowel in je fototoestel als gsm. Zorg ook voor een tas waar voldoende plaats in is en vul die met nuttige accessoires. Zelf zit er in mijn tas (naast mijn fototoestel) een reserve batterij, lader voor fototoestel  en gsm, reserve SD kaart en brilpoetsdoekjes. Die laatste zijn net iets handiger om je lens te kuisen dan een stuk mouw.

2. Wees streng voor jezelf
Leeg je SD kaart van je fototoestel meteen en die van je gsm op geregelde basis. Het systeem om foto’s te bewaren bij mij is simpel: per jaar, dan per maand en dan per gelegenheid. Direct nadat ze op mijn pc staan doe ik ‘een eerste schoonmaak’. Iedere foto die wazig of onbruikbaar is vliegt er meteen uit. Honderd foto’s van giraffen in de zoo zijn wat overdreven.

3. Maak genoeg back-ups
Deze tip kan ik niet genoeg herhalen. Maak een back-up op een harde schijf en zorg voor extra back-up van de eerste. Zet ze op een server of op een andere harde schijf. Foto’s die echt veel betekenen liggen ook nog eens bij mijn ouders (denk maar aan inbraak of een huisbrand). Foto’s die ik onmiddellijk veilig wil stellen (bv: eerste foto van een baby) vliegen op Dropbox of mail ik naar mezelf.

4. Let op jezelf
Wanneer je zelf veel foto’s neemt sta je er vaak zelf niet op. Wissel foto’s uit met andere mensen die ook aanwezig waren en van fotograafje speelden of vraag iemand om het fototoestel even over te nemen, al is het maar tien minuten. Het kan dat je niet graag op foto staat, maar wees eens eerlijk: hoe cool vind je de foto’s nu niet van jouw jonge ouders?

5. Maak foto albums
Ooit was één van mijn hobby’s ‘scrapbooking’, toen dat ophield zat ik in een dip. Alle foto’s bleven op een de pc staan en een album met enkel foto’s is ook maar dat: een album met ingeplakte foto’s. Gelukkig zijn we 2015 en kan je online zelf een album maken. Elk jaar in september begin ik aan ons jaarboek. Eén album per jaar met één onderwerp: wij. Makkelijk, handig, leuk en niet te omslachtig.

Previous Post Next Post

5 Comments

 • liese

  mijn fototoestel stond vol de vorige week….gelukkig heb ik dat opgemerkt voordat ik moet bevallen, want stel je voor dat je bij die eerste momenten opeens oude foto’s moet beginnen wissen op je kaart!

  21/03/2015 at 18:41 Reply
 • Kelly

  Leuke tips! 🙂 Ik moet echt wel werk maken van nummer 4!!

  23/03/2015 at 12:40 Reply
 • Le petit requin

  1, 2 en 3: dikke check!
  4: af en toe check
  5: gigantisch werkpuntje, dus bij deze dank voor de reminder 😉

  23/03/2015 at 14:58 Reply
 • appelstien

  Oh foto’s organiseren op mijn pc, zoooo’n opgave. Oh, fotoboeken maken, ZO veel werk. Maar ook zo leuk. Ik moet er toch eens aan beginnen… (ik sta zo’n 15 jaar achter).
  (toevallig tips om snel 15 jaar in te halen 🙂 ?)

  23/03/2015 at 17:40 Reply
  • rominatje

   Oh boy. 15 jaar inhalen? Wachten tot de kinderen groot genoeg zijn en die dat laten doen? Zo heeft ons mama het deels gedaan 😉

   28/03/2015 at 02:08 Reply

  Leave a Reply