Ergonomisch dragen doe je met je kind in de M-houding

11/02/2016

Er stond voor vandaag een post ingepland die grappig is. Kwestie dat het terug online komen wat luchtig van start gaat. De post erna staat ook al klaar. Die blogpost gaat over het dragen van je baby, je weet wel: in draagdoeken, zakken, etc etc. Hoe dat mijn redding is geweest hierthuis, met Emma die al een keer (lees: vaak) durft wenen. Morgen gaan we zelfs van fotoshoot doen daarvoor. Echter, in de eerste zin heb ik het over ‘stond’, dus er is iets tussen gekomen. Niet zomaar iets, neen, een draagzak van Babybjörn. Zet u neer vrouw- en manvolk, we gaan het hebben over ergonomie.

Elle is een populaire blogster die veel gesponsorde dingen krijgt. Zelf ben ik (thank god) de speelplaatsleeftijd van jaloezie voorbij, dus gun ik haar elke deal. Ze is een selfmade mom, en eigenlijk gun ik het haar daardoor extra hard, elke volger, elk item en alle aandacht. Vandaag echter, gaat de sponsoring een brug te ver, dus ben ik hier om alle ruiten wat in te slaan met de waarheid. Insert tromgeroffel. (Ondertussen werd de desbetreffende blogpost verwijderd. Oprecht stoer van Elle).

Elle spreekt over de voordelen van haar Babybjörn en zegt daar bij punt één dat het een “ergonomische beenpositie heeft voor uw kind”. Laat het mij u zeggen: er is weinig ergonomisch aan uw kind op te hangen gelijk het gaat parachutespringen. Alle druk komt op de heupen van je kind, waardoor het kind daar alle schokken opvangt. Elle spreekt ook over “naar voor dragen”, dat kan onwijs tof lijken, maar dat is het niet. Ook dat wordt afgeraden door meerdere onderzoeken, aangezien je baby’s rugje dan niet meer kan bollen, maar hol wordt. Zit jij maar eens een paar uur met holle rug en kom dan terug. En dan komt hetgene wat me echt deed reageren:

Erkend als heupvriendelijke draagzak door het International Hip Dysplasia Institut

Daar antwoord ik op met onderstaande foto, die komt van de website van het International Hip Dysplasia Institute. Onderaad deze post kan je trouwens een link vinden bij bronvermelding met de mening van International Hip Dysplasia Intstiut en die zegt niet “oh my god you, koopt allemaal BabyBjörn want dat is de max, maat!”

Heup dysplasie 1 Heup dysplasie 2

 

 

 

 

 

De natuurlijke positie van een baby is met de beentjes in een M-houding. Het lief en ik hebben het steevast over “kikkertjeshouding”, want daar lijkt het wat op. Het is de natuurlijke houding die baby’s aannemen en zo worden de schokken het best opgevangen door de baby. Ook zit de baby in een meer stabiele beweging en is er het minste druk op de heupen. Voor meer info contacteer je best een draagconsulent(e) in België of Nederland.

En durft niet insinueren dat we het hier hebben over mamawars of whatever. We namen contact op met Ella, tevergeefs. De belangrijkste reden voor deze post: omdat er moeders zijn die net als ik zo’n slecht ding op hun lijst zetten om dan achteraf te ontdekken dat het dikke brol is (duur brol dan nog, ook. 154 euro). Welk ‘rugzak’-draagsysteem dan wel? Een Ergobaby raad ik u persoonlijk aan. Ge wilt iets hip met jeans? Dan raad ik ByKay aan en nog Made in Holland ook, ipv uit Amerika. Zoals een bekend Meetjeslands filosoof dan zegt: geweldig.

Emma Kikkertje

Bronvermelding: http://hipdysplasia.org/developmental-dysplasia-of-the-hip/causes-of-ddh/

 

Previous Post Next Post

11 Comments

 • trijnewijn

  Een ergobaby fan hier. Wij kochten hem in den tijd via internet, intussen kun je al gewoon in de dreambaby terecht ervoor. Met baby insert erbij is het de enige draagzak die de dochter gekend heeft. De draagdoek vond ik bij nummertje twee te veel gedoe, door het gemak van die insert kon ik de zak afwisselend voor baby en peuter gebruiken. Pas nu de jongste vier geworden is, gaat de zak stilaan op pensioen. Tenzij we grote wandelingen van plan zijn, dan is de zak nog altijd mee. Omdat dragen met zak toch makkelijker blijft dan zonder. Onze zak is in totaal al zo’n vijf jaar en een half gebruikt en er is nog niks aan. Qua prijs-kwaliteit kan dat tellen 🙂

  11/02/2016 at 13:52 Reply
 • gewoonelke

  Ik ben fan van mijn meitai. Die gebruik ik elke dag. Handige Mama’s kunnen die helemaal zelf maken (of laten maken 😉).
  🐸 en 👶🏾-proof !!!

  11/02/2016 at 14:46 Reply
 • Bibiane

  ByKay in jeans heb ik liggen maar grotere fan van de Babylonia spullen 🙌🏻

  11/02/2016 at 17:21 Reply
 • damngoodsoffie

  Vanmorgen die post zien passeren en laten passeren. Had er vrij veel vertrouwen in dat mensen genoeg haar zouden corrigeren. Maar inderdaad chapeau van haar dat ze hem verwijderde.

  Ik ga morgen op stap met een driejarige en een ergobaby. Love it!

  11/02/2016 at 18:48 Reply
 • Mieke

  Ik heb de blogpost niet gezien, maar ik zag daarnet wel dat er twee modellen van babybjorn op de lijst van goedgekeurde dragers staan op die website van hip dysplasia.

  11/02/2016 at 21:12 Reply
 • Laura

  Ik heb mij een paar keer gewaagd aan de draagdoek, maar een combinatie van weinig geduld en complete irrationele angst om mijn kind daarbij pijn te doen hebben ertoe geleid dat ik mijn Tricot Slen nooit heb gebruikt, maar des te meer gebruik maak van mijn Boba 4G Carrier draagzak. Die is ook ergonomisch, en is zo gemakkelijk! Heel makkelijk aan te krijgen, voor de piepkleine baby’s zit er zo’n speciaal ding in waardoor je ook hen er veilig in kan meedragen en makkelijk aan te passen (wat heel handig is aangezien zowel ikzelf als mijn man hem gebruiken). Bij De Kinderplaneet in Baal, een mega winkel waar volgens mij 95% van de zwangere vrouwen in de provincie Vlaams-Brabant hun lijst legt, verkopen ze heel veel verschillende BabyBjorns, en ik vind dat eigenlijk wel straf aangezien die écht niet ergonomisch zijn en vrijwel iedereen die ook afraadt. Gelukkig verkopen ze daar ook wel ErgoBaby, maar ik vind dat toch jammer dat ze daar niet wat meer op inzetten. Hier dus grote fan van de ergonomische draagzak, en onze zoon van ondertussen 9 maand ook nog steeds!

  12/02/2016 at 15:21 Reply
 • R.

  Halleluja! Ik weet niet of je mensen kent die heupdisplasie van geboorte af aan hebben en wat de levenslange gevolgen daarvan zijn en vaak ook gruwelijke operaties (niet op googlen, echt niet doen), maar ik wel en daardoor word ik echt woest als ik baby’s zie hangen in hun parachute. Je kan je baby opzadelen met levenslange slechte heupen zo, ook als ze gezond geboren werden. Zowel ik als mijn dochter hadden heupdisplasie en bij ons werd het opgemerkt van geboorte af aan. Mijn zus had minder geluk en beleeft al 30 jaar lang een lijdensweg met minstens evenveel operaties. Ik snap niet dat niet elke baby getest wordt op heupdisplasie (heel simpel met echo te doen) want blijkbaar wordt 1 op 6 ermee geboren volgens onze chirurg en groeit het zeker niet altijd in orde binnen de twee maanden als het onopgemerkt blijft. Het zou de gezondheidszorg nochtans veel geld besparen, heel veel knie-, rug-, en voetproblemen ontstaan door heupdisplasie. Ik kan zodus ook niet snappen dat dergelijke martelende draagzakken niet gewoon verboden zijn…

  12/02/2016 at 17:48 Reply
 • Liesbeth

  Dat hebt ge hier goed gezegd. Mijn zus is kine en ze geloofde me verdorie niet dat dat onding slecht was voor de heupen van haar kind. Misschien omdat ze er zoveel voor betaalde en dan is het moeilijk om toe te geven dat t rommer is. Ik zie er nog zo veel mensen mee rondlopen, echt erg. En er zijn idd alternatieven, je hoeft niet per se voor de klassieke draagdoek te gaan. Wat ik bij mijn tweede kindje wel gedaan heb trouwens, en dat viel uiteindelijk best mee, na wat oefenen en mij heel onhandig voelen… Dragen was ook mijn redding, hoor, bij beide kinderen.

  12/02/2016 at 20:44 Reply
 • fiekefatjerietjes

  Jammer dat Elle dat niet in post vermeldt, dat ze die schrijft omdat iedereen wel eens een ‘miskoop’ doet…
  Bedankt voor de tips hier, ik zet nog maar mijn eerste stapjes in de ‘wat zet ik op mijn uitzetlijst’-wereld en aan zo’n tips heb ik echt wel wat!

  13/02/2016 at 08:23 Reply
 • Kim (Groene Pumps)

  Tnx voor de post, Romina!
  Wij hebben destijds voor de dochter een Stokke carrier gekocht, waarbij je wel riempjes hebt om onder de billetjes vast te maken om die M-houding te bekomen. Weet eigenlijk niet of dat genoeg is…
  Ze zat er in ieder geval graag in, wanneer mama hier in huis probeerde nog iets nuttig te doen 🙂

  Voor Ukkie ben ik alleszins wel van plan om ook een draagdoek–vant-een-oft-ander te kopen. Omdat ik enerzijds wel besef dat die ergonomisch beter lijken én omdat je die ook makkelijker meeneemt dan zo’n voorgevormd ding dat niet in een verzorgingstas past. Daardoor hebben we hem buitenshuis eigenlijk te weinig gebruikt ipv de buggy.

  Maar nog geen idee dewelke ik ga nemen (zelfs niet welke soort… ik zou nog eens langs zo’n draagconsulente moeten). Alle info is welkom 🙂

  PS: de mama-in-rust vloek is hier al begonnen… er stond Aiden en Anais op de Vente-Exclusive en ik heb me niet kunnen beheersen om aan het e-shoppen te slaan (hartjes voor swaddles, want dat zijn ook life savers en ik kan mijn zoon toch niet in roze sterrekes steken?!). En dan nog wat extra’s voor de mama en de kinderkamers en … aiaiai.

  13/02/2016 at 14:19 Reply
  • rominatje

   Haha! Ik zag de verkoop, maar heb me rustig gehouden, want Emma heeft basics nodig in maat 68. En de Stokke is goed in de M houding, maar het rugpand laat geen natuurlijke bolling van het rugje toe, naar het schijnt. Kijk op 2ehands of kapaaza en koop u een Tricotslen rekbare doek. Voor 20 euro vindt ge er daar splinternieuw. Bekijk de filmpjes van Tricotslen op YouTube. Die doeken zijn het makkelijkst met newborn, vind ik zelf. Die kunt ge zonder enige probleem de eerste drie maand gebruiken EN zo’n doeken kan je voorknopen. Thuis aandoen en knopen, kleine in Maxi-Cosi, rijden, aankomen, uitstappen en kleine in doek. ZO gemakkelijk. Ik zelf ben zot van mijn ringsling, maar dat is persoonlijk. Maak u trouwens een keer lid op Facebook van de groep “Draagpraat”. Experts gelijk zot, daar.

   Hopelijk heb ik u wat kunnen helpen en anders roept ge maar op Facebook 😃😊 Kus voor u en Ukkie ♡

   13/02/2016 at 14:29 Reply

  Leave a Reply