Emma’s Mail, maand 1 & 2

20/02/2016

Lieve Emma

Deze brief heb ik al honderd keer geschreven en verwijderd. Nooit goed genoeg. Te houterig. Te cliché. Te hard. Te zacht. Ik ging zelfs andere mama’s hun brieven lezen en verzuchtte me bij de schoonheid ervan. Jaloers, dat was ik ook een beetje, omdat zij dat wel kunnen en ik niet. Je brief voor maand één is er daardoor zelfs helemaal niet gekomen. Ik wou wel, maar wat ik ook probeerde: niets was goed genoeg. Dat vat meteen mijn eerste zes weken als jouw mama samen. Het gevoel dat ik niet genoeg kan, dat ik niet genoeg weet en dat alles gigantisch in het honderd loopt. Er was zoveel dat ik dacht te weten, mijn dotje. Ik was er zo zeker van dat wij goed voorbereid waren op jouw komst en ook al zat de diepvries vol eten en lagen al je kleertjes klaar, toch waren we niet voorbereid. Wat had ik de impact die je op ons hebt onderschat. Die is zo allesoverheersend. Dat gaat alle rationaliteit voorbij.

Wanneer je verkrampt, zichtbaar pijn hebt en dan heeeel hard krijst, dan stopt de wereld en breekt mijn hart in duizend stukjes.  Dan is er niets nog belangrijk en wil ik je enkel helpen. Je papa staat er dan een beetje verweesd naar te kijken en doet nog maar eens een rondje “sssshhhht” bij jou, of bij mij, of bij ons samen. Weet je, je mama is een controlefreak (verrassing!) en wou antwoorden en oplossingen. Jij moest stoppen met pijn hebben en iemand moest je helpen. Ondertussen weet ik dat het zo simpel niet is. De tijd zal je moeten helpen, samen met de gekke Duitse osteopaat. Wij geloven daar eigenlijk niet in, meisje, maar het doet je goed, dus gaan we met plezier naar hem. Zo werkt dat ouderschap. Alles voor een gelukkig kindje. Voorlopig toch. Wanneer je zestien bent en een Iphone 32 wilt  zal “alles” relatief blijken. Zo werkt dat ouderschap, helaas voor u, ook.

Nu ben je twee maand. De volledige negen weken en het is heel snel veel leuker geworden. Mijn kind toch. Je lacht naar ons. En hoe, Emma? Geen half gelukte grijns, neen. Een gezicht vol van het grootste geluk dat er bestaat, inclusief schattige geluidjes. Je hebt zelfs putjes in je wangen! Dat grote geluk bewaar je voor mij en wat koester ik die momenten. “Geniet”, zeiden mensen, en nu begrijp ik ook wat ze bedoelden. Oh en of we genieten. We genieten met volle teugen. “We”, ja, want buiten mij krijgt er nog één iemand jouw mooiste lach: je papa. Daar komt dan nog een blik vol herkenning en glinsterende oogjes bij en ook hij kan dan niets anders dan helemaal wegsmelten. Jouw papa heb ik speciaal voor ons gezocht. Je verdient enkel het beste en dat begint bij hem. Wees je wel wat rustig? Want gelijk je hem nu rond je vinger draait zal je pas mogen uitgaan op je dertigste, en dat is misschien wat oud, ook al woon je in ‘t Meetjesland.

Ik ken je beter en beter, mijn dotje, en ik kan je ook beter helpen daardoor. Je favoriete plekje blijft dicht bij mij in de draagdoek en ook al vind ik dat fantastisch, toch is er een deel van mij bezorgd. Hoe moet dat straks in de crèche? Word je niet te aanhankelijk? Ga je de wereld wel snel genoeg ontdekken vanuit zo’n doek? Ze houden me bezig, die vragen, maar we hebben nog wat tijd. Ik hou ze voor later, wanneer je groter bent. En ook al weet ik dat die periode er snel genoeg zal komen, toch wil ik er mij nu nog geen zorgen over maken. Eerst hier en nu. Bij mij, op mij en tegen mij.

Soms wil ik momenten van hier en nu in een doosje stoppen en bewaren voor altijd. Hoe je je lippen tuit wanneer je in slaap valt. Hoe je smakt na het drinken van een fles. Hoe gefascineerd je kijkt naar je eerste knisperboekje. Je handje hard nijpend rond mijn vinger. Je adem op mijn borst wanneer je in de doek zit. Die grote blauwe ogen die mij aankijken vol herkenning. Je zoete babygeur. De gelukzalige grijns die je hebt wanneer we je een bad geven. Je mini-baby-gesnurk. Je geweldige pamperkontje. Je verwonderde blik. Je kleine voetjes. En ook al probeer ik al die momenten vast te leggen op foto, het is tevergeefs, want ze zijn te mooi.
Ik grif ze in mijn hart en sla ze op in mijn hoofd voor altijd.

Voor altijd, Emma.
Wij, vol liefde, voor jou.
Ik hou zoveel van je.

Liefs,

Jouw mama.

2 maand 2 2 maand

2 maand 3

Previous Post Next Post

25 Comments

 • Liesbeth | Wacca

  Prachtig… 🙂

  20/02/2016 at 09:05 Reply
 • Evelien @ Mamzella

  Heerlijk he zo’n kleintje!!! Onze kleine man is vandaag ook exact 2 maanden oud <3
  Trouwens, dat loopt wel los in de crèche enzo. Wanneer moet ze gaan?
  De eerste drie maanden zijn gewoon een verlengde van de zwangerschap en dan willen ze – logischerwijze – zo diiiicht mogelijk bij hun mama zijn. Erna mindert dat wel wat. En dan heb je binnen twee jaar zo ééntje als ons Ella: "nééééénnnnn ma-ma! Papa isse zijn leuk, mama weg!!" 😉 hihi

  20/02/2016 at 09:09 Reply
 • Margot

  Je verhaal doet me heel erg denken aan wat wij met onze viktor meegemaakt hebben… (identiek eigenlijk) ik ga je niet vervelen met ons verhaal en pad maar ik wil maar 1 ding zeggen dat je moet geloven: alles komt goed! (Met tijd en boterhammen… ) courage!

  20/02/2016 at 09:57 Reply
 • Anne

  Met nog een week of 8 zwangerschap te gaan werd ik zo warm vanbinnen toen ik dit las! En moest ik ook wel een beetje bleiten…:). Zo schoon! Kijk er al naar uit om dit ook te kunnen schrijven naar ons kleintje.. Zoveel liefde dat ik lees in jouw Emma-verhalen! Topmama ben je! X

  20/02/2016 at 10:15 Reply
 • Julienne

  Tranen in mijn ogen… Een méér dan geslaagde eerste brief aan Emma!

  20/02/2016 at 11:12 Reply
 • Merel

  Zo mooi verwoord! ❤️

  20/02/2016 at 11:37 Reply
 • Liese

  mooi! en ‘t is echt een schoon kindje!

  20/02/2016 at 13:05 Reply
 • ariadnesdraad

  Oooh, baby’s met blauwe ogen <3

  20/02/2016 at 13:45 Reply
 • Kim (Groene Pumps)

  Oh zo mooi! Zowel de woorden als de foto’s!

  20/02/2016 at 15:38 Reply
 • Miss Pixie

  Ik kreeg er kippenvel van <3

  20/02/2016 at 17:09 Reply
 • Lottesanekdotes

  Wat een dotje is het toch! <3

  20/02/2016 at 17:29 Reply
 • fiekefatjerietjes

  Mazeg, zo schoon geschreven!
  “Jouw papa heb ik speciaal voor ons gezocht. Je verdient enkel het beste en dat begint bij hem.” <3

  20/02/2016 at 20:04 Reply
 • Eilish

  Dat kind gaat over 20 jaar weer blèten hé als ze dit te lezen krijgt …
  De liefde spat hieraf, ook voor de papa !

  20/02/2016 at 20:29 Reply
 • Annelore_compleetgeluk

  Die massa’s liefde voor Emma en haar papa. Jullie zijn een warm nest <3 *en nu ga ik stiekem mijn traantjes wegvegen*

  20/02/2016 at 22:40 Reply
 • gerhildemaakt

  Mooi! De brief en Emma. 🙂

  21/02/2016 at 11:33 Reply
 • trijnewijn

  Krak deed mijn hart bij het lezen van je begin, omdat het zo herkenbaar is. Maar toen werd het warmer en beter door wat volgde… Hartjes voor jullie en een dikke duim dat het moeilijkste effectief achter de rug is.

  21/02/2016 at 15:36 Reply
 • Sofinesse

  Dat je goed bezig bent! En dat alles goed komt xxx

  21/02/2016 at 18:10 Reply
 • (Unique)Marieke

  Hoe schoon ♥
  Ik als ‘niet-mama-zijde’ zou zeggen; vergelijk niet teveel met andere mama’s; jij bent dé mama van Emma, jij alleen… Ieder zijn eigen ding, ieder zijn eigen wonderschone dotje!
  Je doet ‘t fantastisch! Go go go!

  21/02/2016 at 19:55 Reply
 • leen

  Heel mooi meisje! En even mooie brief!

  21/02/2016 at 23:08 Reply
 • sop.hie.s

  Wat een prachtige brief!!

  22/02/2016 at 12:36 Reply
 • papsie

  En mooie brief van je zus kus papsie

  23/02/2016 at 15:22 Reply
 • Sarah (@farahfouffriau)

  Consider uwen brief keigeslaagd want ik heb nog nooit een berichtje achtergelaten, maar nu heb ik speciaal een account aangemaakt om u te vertellen dat ik hier nu loop te snotteren met dikke tranen in mijn ogen. Blijf maar genieten, jullie.

  24/02/2016 at 13:54 Reply
  • rominatje

   Moh! ♡

   24/02/2016 at 13:59 Reply
 • Le petit requin

  Moest ik ooit mama worden, dan zal dit een van die brieven van andere mama’s zijn die ik ga lezen en waarbij ik ga zuchten dat ik het zelf nooit zo mooi – en dan tegelijk soms nog grappig ook – ga kunnen schrijven!

  25/02/2016 at 10:08 Reply
 • oon

  Oooh, zo mooi! Blij om te lezen dat je ook echt geniet. Vooral niet twijfelen aan jezelf. Ik ben er vast van overtuigd dat je dat super doet, maar hou ook in je achterhoofd dat al die andere moeders ook maar wat doen. Alles voor een gelukkig kindje, dat klopt, maar stress je niet te pletter. x

  29/02/2016 at 20:56 Reply
 • Leave a Reply