Want vier is meer dan één

22/03/2016

Vandaag zijn er mensen die zich wentelen in “Ik wist het wel” en “Het moest er toch eens van komen!”. Er zijn mensen die roepen over vluchtelingen en illegalen, over addergebroed en die hun hoop uitspreken dat hun kind zich bij voorkeur mengt onder het Arisch Ras (ehum). Er zijn politiekers die vlug proberen te recupereren en terwijl ik angstig kijk hoe smsjes blijven binnen komen over wie nu naar waar geëvacueerd wordt in Brussel verbaas ik me over het lef van rechts en het complete onbesef.

Ik ging  mijn mond houden en zwijgen, ervan overtuigd dat ik niets kon bijdragen aan wat er vandaag gaande is, maar toen dacht ik aan alle allochtonen in dit land. Aan alle mensen die net zoals ik, vol ongeloof, het racisme lezen dat (nu al) naar boven komt. Mijn gedachten gaan naar de artikels van afgelopen dagen, dat 1 op 5 ouders geen gekleurd schoonkind wil en naar krachtige televisie zoals Terug naar eigen land. Misschien zijn we wel te stil. Misschien is het tijd voor wat luide liefde.

Weet dat er voor elk stel ouders die geen gekleurd schoonkind wil, vier anderen zijn die dat wel willen.  Vier van ons die wel goeiendag knikken en hun deuren openen. Vier van ons die met open hart en open armen hun liefde zullen bewijzen. Vier van ons die niet zullen eisen dat andersgelovigen zich distantiëren of excuseren, omdat we weten dat ze hier volledig los van staan. Vier van ons die blijven geloven dat liefde sterker is dan angst. Vier van ons die vinden dat verschillende culturen ons verrijken. Vier van ons die willen evolueren naar een maatschappij die van ons allemaal is. Vier van ons die weten dat we maar mensen zijn en dat geen kleur of geloof daar iets aan verandert. Vier van ons die hun ogen niet kunnen geloven bij het lezen van artikels over racisme. Vier van ons die zitten onder #ikwilhelpen. Vier van ons die blijven geloven dat het goed zal komen, ook nu weer, ondanks Parijs, ondanks deze ochtend in Brussel, ondanks alles.

Vier van ons die vooral geloven in allemaal samen.
Vier van ons die vooral geloven in tous ensemble.

Previous Post Next Post

30 Comments

 • Claire

  Applaus! Ik krijg het zelf niet mooier gezegd…

  22/03/2016 at 13:27 Reply
 • Annelore

  Jij topvrouw.❤️
  en, maar dat weet je, volledig eens met je artikel.

  22/03/2016 at 13:27 Reply
 • Liesje

  <3 thx!

  22/03/2016 at 13:31 Reply
 • Kim

  #tousensemble
  Ik vraag me af of die 1 op 5 wel beseft dat het net hùn stigmatisering is die een voedingsbodem uitzet voor extremisten. “Zie je wel, je bent hier niet welkom” fluisteren ze in de oren van de puber die scheef wordt bekeken door de ouders van zijn vriendinnetje. “Kom naar ons, bij ons word je wél gewaardeerd en krijg je wel alle kansen”. Pubers zijn al zo vatbaar, zo polariseerbaar. Meningen als die van een zekere “experte” zijn olie op het vuur.

  22/03/2016 at 13:40 Reply
  • rominatje

   Vandaar dat ik nooit zal zwijgen. Ik heb daarnet quasi letterlijk hetzelfde gezegd tegen iemand. Daarom ook dat ik op de haar post reageerde.

   22/03/2016 at 13:41 Reply
  • Le petit requin

   Wat jullie zeggen!
   En dat ik zo blij ben dat vier meer dan één is, dat ook! Merci Romina

   22/03/2016 at 22:50 Reply
 • damngoodsoffie

  <3

  Bedankt, Romina.

  22/03/2016 at 13:45 Reply
 • A_nnick.

  Heerlijk geschreven! Blij om ook bij die vier te horen, trouwens.

  22/03/2016 at 13:49 Reply
 • Laura

  Toen ik dat artikel las, kon ik eigenlijk alleen maar denken dat het toch fantastisch is dat 4 op 5 dat wél wil. Ik ben het ook helemaal eens met wat je schrijft. Het is verkeerd en fout om te vervallen in haat en in veralgemeningen. Wat ik wel vind, is dat we soms iets kritischer mogen zijn. Als ik lees dat een terrorist die verantwoordelijk is voor het verwoesten van levens van honderden mensen maanden in zijn eigen buurt, in de nabijheid van zijn vrienden en familie heeft gezeten, terwijl iedereen naar hem op zoek was, dan is daar wel een probleem. Als ik lees dat 200 jongeren politie agenten bekogelen en uitschelden als ze die terrorist eindelijk gevat hebben, dan is er wél een probleem. Als ik hoor van een kennis die lesgeeft dat er in zijn klas positief wordt gereageerd op de aanslagen, dan is daar wél een probleem. Het feit dat hier blijkbaar een aantal mensen wonen die extremistische ideeën hebben en mensen alleen maar leed willen berokkenen, dat is wel een probleem. Ik hoop heel erg dat we wat vandaag gebeurd is niet moeten beschouwen als normaal in onze toekomst. Het is belangrijk dat we blijven geloven in het goede en dat we ernaar blijven streven om allemaal op een goede manier samen te leven, maar daarbij mogen we ook niet blind zijn voor mensen die dat niet willen, mensen die anderen willen aanzetten tot haat of mensen die zo’n mensen ondersteunen en een hand boven het hoofd houden. Ik ben ervan overtuigd dat dat gelukkig maar gaat over een heel heel minieme minderheid van ons allemaal, en dat wij dat allemaal veroordelen. Je mag je niet laten leiden door angst is gemakkelijk gezegd. Als ik straks mijn zoon die bijna 11 maanden bij ons is van de crèche zal halen en ik zijn glimlach zal zien, dan weet ik nu al dat ik een krop in mijn keel zal krijgen. Want hoewel ik geloof in een samenleving die dit allemaal zo erg veroordeelt en die samen wil gaan voor iets beters heb ik ook heel veel bang voor de wereld waarin ons mannetje zal opgroeien. Op dagen als vandaag weet ik het soms niet goed meer.

  22/03/2016 at 14:14 Reply
 • Veerle

  Wauw, Romina, zo goed geschreven! Kippenvel over mijn lijf. Ik ben het ontzettend met je eens 🙂 ik deel het voor meer lawaai 🙂

  22/03/2016 at 14:25 Reply
 • Lotte

  Wat doet het deugd om eens positieve klanken te horen! Zo ongelofelijk mooi gezegd, Romina. Proficiat!

  22/03/2016 at 14:34 Reply
 • sop.hie.s

  <3

  22/03/2016 at 15:12 Reply
 • Ellen

  Aha, goed zo, Romina!

  22/03/2016 at 15:53 Reply
 • ariadnesdraad

  Amen !

  22/03/2016 at 16:46 Reply
 • Liesbeth

  Tijd voor wat luide liefde. Hoog tijd! Xxx

  22/03/2016 at 21:05 Reply
 • fiekefatjerietjes

  Gij kunt dat zo mooi schrijven!
  <3

  22/03/2016 at 21:27 Reply
 • Marie

  <3 merci

  22/03/2016 at 21:36 Reply
 • Julienne

  Zo schoon en zo waar. Merci, Romina <3

  22/03/2016 at 22:16 Reply
 • Wim

  Nagel op de kop Romina. Ook hier behoren we tot het vier-kamp. Blij met jouw positieve woorden!

  23/03/2016 at 07:03 Reply
 • kristof van rijckeghem

  Romina,

  Ik deel uw mening zeker en vast.
  Dit is wat ik gisteren schreef op mijn Facebook…. Natuurlijk kwam daar maar weinig reactie op….

  Op facebook is er enorm veel gepasseerd qua boodschappen over het gebeurde van vandaag.
  Boodschappen van verdriet, van onbegrip, van woede, van ongeloof…
  Hier en daar een boodschap van hoop, van liefde…

  Het is makkelijk om met de vinger te wijzen, om de schuld bij die of die te leggen. Bij de huidige regering, bij de vorige regeringen, bij Merkel, bij Europa, bij de moslims…
  Het Vlaams Belang spint er zijn haren bij en was er als de kippen bij om een boodschap de wereld in te sturen met nog meer haat, nog meer stigmatiserend, nog meer aanzetten tot….
  Is het niet te kort door de bocht?

  Ik heb niks tegen mensen, politieke partijen, tegen ideeën, tegen meningen…
  Ik heb wel iets tegen extremisme. In al zijn vormen.
  Als wij nu extreem gaan reageren, zijn wij dan beter dan die anderen? Hebben wij de waarheid in pacht?
  Nee, ook zij hebben het niet.
  Het grote verschil is dat wij met respect naar elkaar kijken, met elkaar omgaan. Diegene die het goed menen toch. Ok, er zijn wel discussies die naar grote hoogtes kunnen gaan, maar toch, er zit een rem op…

  Ik heb vandaag reacties gelezen waarbij ik me schaam om mede-Belg te zijn van hen. Maar het is hun mening, ik lees het, vergeet het, omdat het niet aan mij besteed is…

  Als iemand zijn wil, zijn visie, zijn interpretatie van iets wil opdringen aan iemand, dan kan men beginnen spreken van extremisme. Dat dit zo’n vormen kan aannemen zoals vandaag, zoals in Parijs, zoals in Ankara en waar nog allemaal, dan is er iets fundamenteel mis met deze mensen…

  Scheer niet iedereen over dezelfde kam. Verwijt de moslims niet dat ze allen zo zijn, dat ze allemaal oorzaak zijn van deze aanslagen. Er zijn méér mensen die het goed bedoelen dan anderen. In het voetbal zijn er ook maar een handvol hooligans die het verpesten voor iedereen, ik zou die persoonlijk zelf niet meer willen zien…

  Zoals ik eerder al zei vandaag: heb lief, geef een zoen, zeg een goeiedag, stel je open, lach…. dan ben ik zeker dat je dat terug krijgt…..

  23/03/2016 at 07:49 Reply
 • Dirk Houttequiet

  In een reeks reacties gaande van: “gooi ze allemaal buiten”, tot, “90% van de belgen zijn racisten”, is dit lezen een verademing. Dank je wel Romina

  23/03/2016 at 09:19 Reply
 • Marlies

  heel mooi geschreven Romina, en volledig mee eens.Ik ben het ook eens met Laura: als samenleving hebben we een probleem met sommige jongeren die terrorisme aanhangen, dat mogen we niet minimaliseren. Maar laat ons hopen dat ook daar de regel 1/5 geldt, dat er voor elke radicale jongere vier andere zijn…

  23/03/2016 at 09:36 Reply
 • Stephanie

  Schoon geschreven.
  Luide liefde everywhere. <3

  23/03/2016 at 10:59 Reply
 • Sigrid

  Bedankt, we hebben hoopvolle boodschappen als dit nodig.

  23/03/2016 at 11:27 Reply
 • Mamafien

  Mooi!

  23/03/2016 at 11:32 Reply
 • lecoeuràmaréebasse

  love conquers all
  <3
  het is gewoon zo triestig, dat je het überhaupt moet blijven schrijven zo'n dingen.

  23/03/2016 at 12:17 Reply
 • tifosanele

  <3 Schoon gezegd en zo waar!

  23/03/2016 at 16:23 Reply
 • Kreanimo (@IlseVerhoeven81)

  Wat mooi! <3

  24/03/2016 at 21:57 Reply
 • trijnewijn

  Zo mooi gezegd! <3

  25/03/2016 at 09:55 Reply
 • resaarcle

  ❤️

  05/04/2016 at 22:41 Reply
 • Leave a Reply