Mijn belangrijkste criterium bij het zoeken naar een huis was een tuin. Vorig jaar hebben we er bijna niet ingezeten, want we waren altijd op schok, maar dit jaar is dat anders. De dochter en ik doen van staycation, en terwijl er verbouwd wordt zullen wij ons terugtrekken op ons terras en stukje tuin aan de chalet. Het lief en ik willen dat er een gezellig plaatsje is om te zitten, zodat we toch een beetje dat vakantiegevoel hebben. Wanneer de lente in ‘t land is begint een mens automatisch te denken aan de zomer. Plots is er goesting in slaatjes, buiten zitten, fietstochtjes en zwempartijen, om nog maar van barbecues te zwijgen en dan valt het plots ook op dat de tuin een ruïne is. Tijd om daar iets aan te doen, dus.
Het gras werd gemaaid, onder het afdak werd er duchtig opgeruimd en afgekuist en we installeerden een leuke zithoek. Het enige wat ontbrak waren deftige tuinmeubelen. Ons budget is niet ruim, met een baby en verbouwingen, en toen ik via de tuinafdeling van EMOB terecht kwam bij hun picknicktafels in de outlet was de keuze snel gemaakt: ik wilde een picknicktafel. Makkelijk in onderhoud, robuust en toch verplaatsbaar. In het midden kan een parasol, ook niet onbelangrijk want ik zit hier thuis met rostjes. De knoop werd finaal doorgehakt en op een zonnige namiddag werd onze picknicktafel geleverd door een onwijs vriendelijke truckchauffeur. Afgelopen weekend konden we genieten van onze eerste momenten buiten, als gezin.
.
Dat is hier met momenten echt een mamablog en dat wil zeggen dat er behoorlijk wat ouders tussen mijn lezers zitten. De mensen van EMOB laten me daarom een mini-versie van onze picknicktafel* verloten. Helemaal op maat voor kinderen tot zes jaar. Wat moet je doen? Like mijn Facebookpagina en geef hieronder jouw favoriet recept voor een echt zomers slaatje. Uit alle inzendingen kies ik maandag 16 mei 2016 een winnaar die per mail verwittigd wordt. EMOB regelt de aflevering tot aan uw voordeur!
*Specificaties vind je hier, kussentjes niet inbegrepen.
Ons favoriete zomerslaatje (en bovendien kidsproof): quinoa, fetakaasjes, kerstomaten in vier partjes gesneden, blokjes komkommer, radijzen, rozijnen, pijnboompitten en stukjes sinaasappel ( zo helemaal gepeld zodat het wat uit elkaar valt) . Alles goed door elkaar mengen met wat olijfolie, peper en zout en een paar druppels balsamico azijn. Meer moet dat niet zijn 🙂
Er staat een leuk recept voor coleslaw bij als ge per sé een slaatje wil, maar de marinade voor de ribbetjes van Jeroen Meus is on-na-volg-baar! *kwijl* http://www.een.be/programmas/dagelijkse-kost/recepten/ribbetjes-met-coleslaw
Hier geen facebook, maar ik waag toch maar even mooi mijn kans. Onze dochter van 2 en ikzelf eten heel graag couscous geweld in vers sinaasappelsap, afgewerkt met feta, granaatappelpitten, munt en een goede draai aan de pepermolen. Lekker fris!
Heel simpel : sla, verse groentjes, gebakken kip, lekkere dressing en wat zonnebloempitten.
Ik woon aan de zee dus ik ga voor verse Oostendse garnalen met boontjes, kerstomaten en peterselie, simpel, fris, gezond en zomers!
Ik ben lui en ik neem gewoon overschot macaroni en voeg daar ei, ham en eventueel overschot groenten aan toe, mengen en klaar desgewenst wat mayo of zo
Onze topper is koude pasta, met zon gedroogde tomaatjes, spekjes, avocoda, pijpajuin, pijnboompitten, witte yoghurt en ketchup. Kan aangevuld worden met het goesteke van het moment 😉
Er is één slaatje wat ik de hele zomer door zou kunnen eten: pasta (liefst spirelli) met kerstomaatjes, komkommer, zoete puntpaprika, lente ui, hardgekookt eitje en gebakken merguez worstjes. Allemaal in stukjes natuurlijk, ‘t zou nogal een zicht zijn… 🙂 Wat mayonaise, peper en zout eronder en ge gaat veel mensen blij maken! Loopt het water u al in de mond?
Leuke tafel! Bij ons is het sla, parma ham, perzik, mozarella, een dressingske van olijfolie, citroen en veel peper en zout, met een lekker ciabata-broodje, met goei boter (en ook weer peper en zout). Heerlijk!
Wij gaan meestal voor een eenvoudig pastaslaatje met aardbeitjes, kaasblokjes, mozarella (of andere dingen die we in onze frigo vinden) en wat basilicum en balsamicodressing, heerlijk!
Wat een zalige tafel!!
Hier ook al enkele jaren staycation en daar breien we er waarschijnlijk nog enkele aan vast. Wij hebben al ontzettend veel tijd in de tuin gestoken dus die is best wel aangenaam vertoeven. Met een dochter die het zalig vindt om buiten te zijn (en te blijven, mijn god… terug binnen krijgen is drama), zou deze tafel wel heel goed van pas komen.
En met het goeie weer zijn bij ons ook de salades weer in het menu geslopen. Pas nog een toppertje gemaakt, heel simpel maar met een simpele touch-up van huisgemaakte dressing ongelooflijk smaakvol:
– tomaten, sla, komkommer
– gebakken kip in blokjes
– krielpatatjes gebakken in de oven met oregano (of rozemarijn), tijm, currypoeder (veel!!), grof zeezout en olijfolie
– honing-mosterd dressing (huisgemaakt!)
Laat het u smaken :)!
Amai dat zouden onze meisjes ge-wel-dig vinden!!! Lekker “slaatje” want tis eigenlijk zonder sla, dus hopelijk mag dat ook? Maar als wij dus gezond en buiten en lekker fris iets willen eten is het dit: gerookte zalm, stukjes tomaat, stukjes avocado en garnaaltjes er op. Afwerken met wat olijfolie, fleur du sel en peper. MMMMMM HEERLIJK!!
Mijn lievelingsrecept is eigenlijk alles wat door elkaar: sla, tomaat, komkommer, quinoa, feta, olijven… mmmmmmm. En die tafel zou perfect passen in onze nieuwe woning binnenkort!
Ik maak in de zomer graag een slaatje van spirellipasta, fetablokjes, kerstomaatjes in partjes, komkommerblokjes en tonijn met een beetje mayonaise erdoor. Superlekker en kan natuurlijk nog gepimpt worden met vanalles waar je op het moment zelf zin in hebt 🙂
ik smijt altijd leftovers van rauwe groenten (sla, tomaat, wortelen, komkommers) door elkaar, een schel salami erdoor, een klakske sla-olie, wat gekookte pasta’s of rijst, gebakken kipstukjes, een blok kaas in stukjes en een appeltje voor de frisheid. En uiteraard: pijnboompitten!
Toppertje hier: verse mango, roze garnalen of rivierkreeftjes, komkommer, tomaatjes, ijsbergsla, avocado en daarover dressing met verse koriander, limoensap, olijfolie, zeezout en peper. Jums 🙂
Koude plat van de verre mémé: gekookte patatjes, witte bonen, groentenmacédoine, hesp, eitjes, tomaatjes,verse bieslook en mayonnaise. Alles goed ondereen doen en uit de frigo opdienen. Best per kilo maken want is superlekker 🙂
Feta, granaatappel, rode ui, kersttomaatjes, blokjes geroosterde paprika, peper en zout , olijfolie mmmm👌
Mijn Lief en ik gaan samenwonen en moeten allemaal nieuw buitenspeelgoed kopen voor zijn dochter. Zo’n tafeltje zou ze geweldig vinden! Mijn favoriete slaatje: pasta (spirelli), maïs, pancetta, gemarineerde kerstomaatjes en perziken. Om vingers en duimen van af te likken! Ik like je fb ook, maar wel onder mijn echte naam. 😉
Ge hebt gewonnen! Toeters en bellen 🙂 Ik stuur je een mail met de gegevens.
Oh, dit zouden mijn meisjes zo leuk vinden! En meteen een schop onder mijn kont om de tuin zomerklaar te maken want die ligt er momenteel nog triestig bij. Ik maak graag een risonisalade als maaltijd op een warme zomerdag of als bijgerecht bij barbecue:
Kook 100 g risoni (= orzo = Griekse rijstvormige pasta) in licht gezouten water, spoel met koud water en laat uitlekken en afkoelen in een zeef. Hak 20 g bladpeterselie en 20 g basilicum fijn in een blender en voeg 50 ml koude groentenbouillon, 6 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels kappertjes en 1 theelepel citroensap toe, mix fijn en kruid met peper en zout. Meng deze kruidensaus onder de risoni en voeg geraspte citroenschil toe. Meng daaronder 250 gehalveerde kerstomaatjes, 150 g gehalveerde mozarellabolletjes en 40 g geroosterde pijnboompitjes.
Allemaal goed en wel, maar mijn faviriet slaatje is iets wat ik niet zelf moet maken. Ik moet nog maar in de buurt van de keuken komen en het angstzweet breekt uit bij mijn man omdat hij zo bang is dat hij en onze dochter naar t kliniek moeten worden afgevoerd met een voedselvergiftiging… Dus, een tafel in onze tuin zou perfect zijn, zodat ik er gezellig kan zitten wachten met de dochter en de baby die op komst is, terwijl ons slaatje in de keuken gemaakt wordt door mijne vent.
Ik waag ook mijn kans.
Waar ik fan van ben is pasta met een soort van pesto. Je gooit olijfolie, munt, erwten, Parmezaanse kaas en pijnboompitten in de blender, mixen en afkruiden. Ik gooi er soms nog wat chilipepertjes tussen.
maar meestal zijn het ook frigorestjes die bij elkaar gesmeten worden. Rijst, boursin, paprika en komkommer is ook een toppertje hier! 🙂
Het is idd heerlijk weertje om buiten te zitten relaxen en te eten. Zou leuk zijn voor men 2 zoontjes om naast ons op het terras ook lekker te genieten. Hier is de favoriet in de zomer nog steeds een ouderwets garnalencoctailtje. #heerlijkdezomer#
Ik kook nooit, maar eet wel graag de slaatjes van mijn man. Meestal improviseert hij met ingredienten die we in huis hebben. Vorig weekend was dit een topper: pasta – parmezaan – ei – gerookte ham – asperges – ricotta
Een aanrader!
Recepten, how yo, ik kook NOOIT of het moest zijn als mijn vent aan de bbq staat bij het vleezeke, dan maak ik wel een aardappelsalade en een slaatje (komkommer geschild, tomaatjes snijden, allemaal BAM boem bij elkaar – heerlijk fris en zélf ik kan het). Echt lekker! Enjoy! 😉
Rucola – nectarine – honing/mosterd dressing + eventueel tomaatjes, komkommer, paprika, …
Mijn dochtertje zei gisteren nog: hebben wij eigenlijk een tafeltje voor buiten??? Bijna misschien 😉
onze slaatjes zijn meestal improvisatie van het moment. Een klassieker die nooit teleurstelt is met spekjes, lauwe appeltjes en geitenkaas, maar als vegetarische topper ga ik voor pasta met mango, avocado, geroosterde pijnboompitjes, en indien aanwezig in de fruitmand granaatappel.
Als smeuïg bindmiddel kiezen we vaak voor Griekse yoghurt.
Zomer!
Eerst dacht ik ‘ik ga niet meedoen, want dat tafeltje ziet er dan wel kei kei cool uit, maar het enige wat beter gemogen had aan ons huis (en waar we niets aan kunnen doen, want er mag nog vanalles beter aan ons huis, haha!), is de grootte van ons tuintje.’ Maar kijk, mocht het écht niet passen op onze veredelde koer (wat ik nog wel degelijk hoop), dan doe ik daar mijn metekindje een plezier mee. Fingers crossed.
Geen slaatjesmensen hier. Wat wél altijd scoort op de BBQ (ernaast, eigenlijk) is een combi van fusilli, rode pesto, gebakken rode ui + paprika en zongedroogde tomaatjes. Héérlijk. Zou niet misstaan op die picknicktafel 😉
Ook bij ons verschijnt vanaf de eerste zon een fris pasta-slaatje frequent op tafel: koude (volkoren #efkesdoenalsofhetgezondis) spirelli’s met 3 gekookte eitjes, hesp, mozarella, kerstomaatjes, komkommer, radijsjes, paprika, lente-uitjes & mayonaise (#gedachttochzekernietdathetechtgezondzouzijn).
Picknicktafel ziet er de max uit, we zouden wel weten wat daarmee gedaan!
Oh! Een heel eenvoudig is (verse) perzik in dunne plakjes snijden, met buffelmozarella. (= gepimpte saaie tomaatmozarella). Een mengeling van verse munt en basilicum erover, grove peper & zout, puike olijolfie en yum.
Andere TOPCOMBO met fruit: Snij een sinaansappel a vif (in dunne partjes zonder de vliezen) en leg ze tussen fijn gesneden (haast doorzichtige) venkel. Erover wat ontpitte en in ringen gesneden zwarte olijf, een schuitje witte wijanzijn en olijfolie, peper en zout , afwerken met groen venkelloof en wat verse rozemarijn als je dat hebt en YUM!
Pasta, kerstomaatjes, rucola, geroosterde pijnboompitjes, halfzongedroogde tomaatjes door elkaar mengen en een klein beetje olie van bij de zongedroogde tomaatjes erbij. Jammie!
Geen picnictafel van doen en manlief zorgt voor de fourage, maar heb toch even moeten nadenken over jouw rostjes… Eerst dacht ik het verkeerd gelezen te hebben… Rotsjes? Heu? Een rotstuin als terras? Of roste centjes?
Dus vree gelachen wanneer ik het doorhad…😂
De mooiste haarkleur van de wereld!
Wij hebben hier vantzelfde met ‘blondies’ 😊
Smeren, smeren, smeren, en steeds met pet/hoed èn t-shirt aan…
Oh zo leuk!
Ons favoriete zomerse slaatje is het lievelingsgerecht van de zoon van 4, we noemen het hier thuis ‘koude pastasalade’: spirelli, tomaat, komkommer, erwtjes, mais, hesjes, jonge kaas, zwanworstjes. En dan een klein beetje mayonaise erdoor. Mmm! Ook lekker om mee te nemen als je gaat picknicken!
Griekse pasta van Jeroen meus. Met gegrilde paprika, rucola, artisjok harten, fetakaas,… Goed koud laten worden.. En smullen maar!
linzen, druiven, rucola en feta met balsamico en olijfolie.
Super, zoveel lunch-inspiratie plots!
Mijn favo is de oosterse taboulé van mijn zusje: http://kleintjekookt.blogspot.be/2009/05/makkelijke-oosterse-taboule.html