SYD Street ART

Over hoofddoeken en kerststalletjes #40dagenbloggen

14/03/2017

Waarmee heb je het moeilijk als volwassene?

Met dagen zoals vandaag heb ik het moeilijk. Dagen waarop ik in de auto stap, de radio aanzet en het nieuws het ene gif na het andere spuwt. In Amerika is alles nog steeds van de pot gerukt. Erdogan haalde Srebrenica boven en daarna hoorde ik ook nog dat het Europese Hof van Justitie vandaag besliste dat privébedrijven in de Europese Unie het recht hebben om (onder voorwaarden) gesluierde moslima’s niet aan te nemen of te ontslaan omdat ze een hoofddoek dragen. Op Twitter vertaalde zich dat in Theo Francken die zei dat Unia werd teruggefloten door Europa. Die mens zijn tijdslijn is echt plezant. Je zou denken dat het dan al avond was, maar neen hoor: enter Sarah Smeyers.

Die beslissing van het Europese Hof vind ik ontzettend moeilijk om te verteren. Hoe komen ze erbij om zoiets te laten gebeuren? Ontslaan wegens het dragen van een hoofddoek. Niet omdat mensen er aanstoot aan kunnen nemen (phulease, go fuck yourself), neen, omdat ze een ideologische en religieuze neutraliteit willen mogelijk maken. Ik hoorde daarnet de woordvoerder van een bedrijf op de radio zeggen: “Als er een vacature is en we hebben twee kandidaten met dezelfde capaciteiten, een met hoofddoek en een zonder hoofddoek, dan nemen we die zonder hoofddoek”. Zomaar. Op de radio. Hoppa! En dat is geen discriminatie? Religieuze en ideologische neutraliteit is onbestaand, want wij zijn mensen. En je kan dat zoveel proberen te verbieden als je wil, dat haalt maatschappelijk niets uit, behalve dat je gesluierde vrouwen een hak zet en hen berooft van kansen die niet–gesluierde vrouwen wel hebben. Trouwens, welke wijze filosoof zei ook alweer: “Ik heb me enkel verzet tegen het wegnemen van de kerststal omdat “mensen zich eraan storen”. Ik verzet me tegen het opgeven van tradities omdat enkelingen zich tegenwoordig aan zowat alles storen.”. Oh juist, mijnheer Theo Francken, zo’n vier maand geleden. Wist je dat niet (meer)? Jezus is traditie en Mohammed is de bron van ‘t kwaad. Dat lijkt hard, maar dat is ‘voor verandering’, snapt u?

We zijn nog niet klaar hoor. Er is nog Sarah Smeyers. Die bedacht dat het wel plezant zou zijn om een voorstel te doen dat voor het laatst Europees werd geïmplementeerd in nazi-Duitsland. “Reichsbürger ist nur der Staatsangehörige deutschen oder artverwandten Blutes, der durch sein Verhalten beweist, daß er gewillt und geeignet ist, in Treue dem deutschen Volk und Reich zu dienen.”, dat dus, maar dan vervlaamst. Want ook dat is ‘voor verandering’, tegenwoordig. Maak u geen illusies, haar voorstel komt er niet door hoor. Er zitten zoveel gaten en hiaten in dat gedrocht dat je zou kunnen vermoeden dat Hot Marijke erachter zit. Waarom het dan wordt gedaan? Zo blijven de migranten in een negatief daglicht, want beeld u eens in dan 30% van het sluikende racisme in dit land zou gaan liggen. Waar zouden we dan uitkomen? Wat voor een maatschappij zouden we dan niet hebben zeg, zonder al dat aanwakkeren van haat en populisme? Misschien één waar mensen na twee weken niet vergeten in vraag te stellen waarom zowat elke fucking centrum- en rechtste politieker zijn of haar zakken vult terwijl er dagelijks kinderen moeten rondtsjoolen in ‘t land op zoek naar een slaapplek.

Vandaag had ik het er moeilijk mee, ja.
Ik hoop van u ‘t zelfde.

Previous Post Next Post

10 Comments

 • tifosanele

  Ik had het er ook moeilijk mee. Omdat je al weet dat die voorstellen niet bedoeld zijn om het te halen, maar enkel om te stigmatiseren en verder te polariseren. Het wordt hoog tijd dat we weer gaan verbinden. Stap voor stap. En dan was jouw blog een mooie stap…

  15/03/2017 at 07:56 Reply
 • Lottes Anekdotes

  Ik heb het er ook erg moeilijk mee. Net zoals met het feit dat ik gisteren te weten kwam dat mensen met tatoeages op basis daarvan kunnen geweigerd worden bij vacatures in de voedingssector, omdat er mensen zijn die dat onhygiënisch vinden. Serieus, we leven in 2017, toch niet 1917?

  15/03/2017 at 08:33 Reply
  • loesjezaakjes

   OMG! Wat is er nu onhygiënisch aan tattoos???

   15/03/2017 at 20:39 Reply
  • Sofinesse

   Hier moet de nachtwaker een brace rond zijn arm dragen, omdat er op die plaats een tattoo zit. Om die te verbergen dus.

   16/03/2017 at 09:57 Reply
 • Anne

  Yep, je bent niet alleen.

  15/03/2017 at 09:33 Reply
 • Liesbeth

  Heel raak geschreven.
  Indignez-vous!
  Alleen probeer ik me er soms wat voor af te sluiten, want ik word er ook heel erg moe van.

  15/03/2017 at 10:10 Reply
 • lafilleM

  De redenering van het Hof van Justitie kan ik wel volgen. Het nastreven van een volledige neutraliteit binnen een onderneming vind ik niet per se aanstootgevend of per definitie een vorm van discriminatie. En volgens mij heeft het Hof ook niet in die zin geoordeeld. Dat blijkt voor mij uit de redenering die ze maken.
  Ik zie trouwens ook niet onmiddellijk in waarom, als we zouden aannemen dat de uitspraak voor het Hof niet redelijk is, dat dit enkel een probleem zou kunnen zijn voor gesluierde vrouwen…
  In het verlengde hiervan, en de discussie over religie en hoe we daar mee omgaan. Onlangs was er een programma op de VPRO met Dimitri Verhulst. Hij interviewt in aflevering 2 de vrouw van de vermoorde journalist, Charb, die werkte bij Charlie Hebdo. Ik vond dat zij een heel goede analyse maakte over het kritisch kijken naar religie. Ik vond haar analyse scherp en terecht. Zo haalde ze aan dat het kritisch blijven kijken naar bv. de scheiding tussen kerk en staat vandaag niet zo openlijk meer kan. Bij het uiten van kritiek word je al snel afgeschilderd als racistisch. Dat is vaak een kromredenering en zorgt ervoor dat een discussie onmiddellijk doodbloedt (een argument waar je iemand van zijn paard mee slaat en niet tot de kern van de discussie kan komen). Dat is jammer. Want dat gaat om waarden waar we nog niet zo lang geleden voor gevochten hebben…

  15/03/2017 at 13:50 Reply
 • moois van me

  Ja! Ik ook!

  15/03/2017 at 17:47 Reply
 • Brugse Zot

  Idem hier… De strategie is intussen zó doorzichtig dat sommigen het jammer genoeg niet meer zien. Maar ik wil blijven geloven dat we met genoeg zijn om weerwoord te bieden. En ik hoop inderdaad ook dat er vandaag genoeg Nederlanders voor gekozen hebben om niet vanuit angst maar hoop te stemmen. Verder moet ik dringend “Tegen verkiezingen” van David Van Reybrouck lezen en hoop ik dat er binnenkort een vertaling van zijn “La paix, ça s’apprend!” uitkomt om bijvoorbeeld in scholen rond te werken. Om een warmere, mooiere wereld te worden voor jouw Emma, voor mijn 21 maanden jonge dochter, en bij uitbreiding voor iedereen.

  15/03/2017 at 19:11 Reply
 • loesjezaakjes

  Erg! Ik vond het ook zo erg, wat is me dat nu. Iedereen draagt toch wat hij wil. Als dat nu met religie te maken heeft of niet. Ik snap het niet.

  15/03/2017 at 20:41 Reply
 • Leave a Reply