Een lijst met kartonboeken die baby’s en peuters leuk vinden

13/11/2017

Er zijn zo van die blogposts waarvan je denkt “Ahja, dat moet ik eens doen”, maar die er nooit van komen. Dit is er zo één. Het kwam er niet van omdat er een overaanbod is aan selecties en lijsten en keuzes, en een extra lijst, daar zit niemand op te wachten, toch? Wel gaf ik de boeken die opgenoemd staan in deze post vaak als tips links en rechts op het internet of wanneer mama’s er mij om vroegen. Verder stond ik daar niet echt bij stil, tot ik onlangs werd getagd op Instagram en een ander kindje zag met een boek dat getipt werd door mij. Het kindje was, zoals ik voorspeld had, zot van dat boekje. Elke ouder die het boekje kocht en achteraf terugkoppelde vond het een geniaal ding en die laatste Instagrampost deed me beslissen er toch over te bloggen. Zelf ben ik zot van boeken en het lief ook. Daardoor zocht ik uren en uren online (en wereldwijd) naar boeken die mijn dochter leuk zou vinden. Andere kartonboekjes dan “boerderijdieren”. Kartonboeken die net iets anders waren. Het feit dat het in een andere taal was maakt niets uit, want peuters kunnen niet lezen. Perfecte getimede blogpost trouwens, want ook al werk ik niet meer in de retail, we weten allemaal dat december er zit aan te komen en elk van deze boekjes zijn een geweldig cadeau waarvan sommige nog geen tien euro kosten. #commerciëleslet

1.  Dada – Jimmy Fallon – ISBN 9781250071811 – €7,59

Ik kocht dit kartonboek tijdens mijn zwangerschap als cadeau voor het lief. Toen had ik nog geen idee waar peuters op flipten. Eigenlijk had ik het gekocht voor mijn lief. Die is comedy-fan en dit was een boek dat werd uitgebracht door een comedian, dus het was een eerste stap in zijn passie delen met onze dochter en nog meer romantische gedachten vol zwangerschapshormonen. Eens de dochter begon te lezen (vanaf ze recht kon zitten) was ze zot van dit boek. Volgens mij komt het door de simpele, bonte illustraties. Die illustraties zijn niet schreeuwerig (ik heb een hekel aan felaquamarijnblauwe dolfijnen) en toch zo sprekend voor kinderen. Het concept is simpel: links staat een dier dat “DADA” zegt (Amerikaans voor ‘papa’), rechts staat een kleinere versie van dat dier (dus het kindje) die het effectieve dierengeluid maakt. Wij gingen gewoon pagina per pagina af en zeiden: “Schaap. Kijk. Een schaap. Wat doet het schaap? Het schaap doet “Meee-eeh””. Op een dag stond het kind op en kon ze al die dierengeluiden uit het niets. Echtig waar: de ene dag bleef ze stil, de andere dag deed ze elk dierengeluid na uit dat boek. Kathleen van de Verbeelding kocht het boek al, net als Sofie. Ook haar peuter vindt dit boek geweldig.

2. Baby Peekaboo – Indestructibles – ISBN 9780761181811 – €7,46

Deze boekjes heten “Indestructibles” en ze hebben hun naam niet gestolen. Er is een volledige reeks van dit soort boekjes, dus voor elk wat wils. Wat deze boeken zo uniek maakt is dat ze gemaakt zijn om niet stuk te gaan. Ze bestaan uit een soort materie die je enkel stuk kan knippen, maar niet kan scheuren of zelfs stukbijten. Deze flexibele zachte boeken overleven een wasmachine en het wordt zelfs aangeraden om ze af en toe eens te wassen. De boeken zijn gebonden met touw, waardoor ze echt onverwoestbaar zijn. Ze worden gepromoot als speelgoed bij het krijgen van tandjes (tot één jaar), maar onze dochter is nu bijna twee jaar en nog steeds gek van deze boekjes. Elk boekje is simpel geïllustreerd en behandelt één onderwerp. “Peekaboo” is een koekoekverhaal. Links zie je iemand met zijn gezicht achter een boek “Wie is dat?!”, rechts is het boek gezakt: “Oh het is papa!”. Sommige boeken van de reeks behandelen ook kinderliedjes, maar die hebben wij hier thuis niet. Een andere favoriet van Emma is “Things that go!”, een boek dat verschillende transportmiddelen behandelt, van een step tot een zeppelin en kraan. Nog een leuk feit over dit boek? Dit boek is ontzettend divers. De mensen die in dit boek worden afgebeeld zijn niet enkel blank. Het is een ongelooflijke mix van verschillende rassen en beide genders doen alle taken. Zo wordt er een vrachtwagen bestuurd door een vrouw, wat ervoor zorgt dat Emma roept: “TANTE!”, aangezien mijn zus vrachtwagenchauffeur is. Zo’n dingen kan ik enkel maar toejuichen.

3. Dear Zoo – Rod Campbell – ISBN 9781416947370 – €8,75

Dit boekje is een klassieker in de Verenigde Staten, zo bleek. Het won verschillende awards en ik vond amper negatieve reviews. Toen bleek dat ik het gewoon kon bestellen op Bol voor nog geen tien euro kocht ik het, want veel schade zou ik niet oplopen mocht Emma het niet leuk vinden. Het boek is een flapjes-kartonboek. Het verhaal is iemand die post krijgt van de zoo. Eerst een leeuw, dan een dromedaris, dan weer een slang … Geen enkel dier is goed. Het één is te nors, het andere te luid. Op het einde van het boek krijgt die persoon een hondje en die is wel goed. In feite doet het verhaal er niet echt toe. Waar het om draait bij de peuters is dat er dieren verstopt zitten en je luikjes moet optillen om het dier te herkennen. De pagina’s zijn wit met in het midden één eenvoudige afbeelding met flapje. Weeral zijn de kleuren best wel bont, zonder schreeuwerig te zijn. De flapjes gaan telkens anders open. De ene keer is het van onder naar boven, de andere keer zijn het twee deurtjes. Na het boek wel honderden keren gelezen te hebben blijft onze dochter enthousiast over dit boekje. Duidelijk een blijver! Ik koos er trouwens voor om te linken naar de “30th anniversary edition” omdat dat diegene is die wij bezitten. Het is ook de goedkoopste, dus win-win.

4. Mijn grote junglezoekboek – Jozef Antòn – ISBN 9789059087842 – €16,00

Dit boek is het duurste van de vijf kartonboeken, maar echt wel elke cent waard. Het boek is ontzettend groot en heeft echt mooie tekeningen. Op elke pagina valt wel wat te beleven en elke pagina is ook voorzien van een flapje. Op de achterkant van het boek staan alle dieren die in het boek verschijnen. Die kan je tonen aan je kindje en dan beslissen welk je zoekt. Je zou er van schrikken hoe snel ze dat kunnen. Onze dochter was nog geen anderhalf jaar toen ze zonder probleem de panda of de giraf kon aanduiden. Naargelang ze ouder worden kan je ze de ‘moeilijkere’ of kleinere dieren laten zoeken die beter verstopt zitten. Aangezien dit ook een kartonboek is, is het duurzaam en is het bestand om jarenlange peuter- en kleuterhanden te weerstaan. Wat mij betreft een aanrader, voor wanneer het eens wat meer mag zijn.

5. De liefste ben jij – Beatrix Potter – ISBN 9789021672748 – €12,99

Dit boek wordt hier al jaar en dag voorgelezen door het lief en ik samen. Het boek bevat tien bladzijden die samen een versje vormen. Het boek start met “Lief klein konijntje, wat doe jij hier?”, begeleid door een mooie potloodtekening. Het gaat zo zin per zin verder om te eindigen met “Maar de liefste dat ben jij!”. Onder die zin hangt een spiegel zodat het kindje zichzelf kan zien. Hier, ten huize Emma, lezen het lief en ik samen het boek voor (we kunnen het versje uit ons hoofd) en elke keer reageert ze nog even enthousiast als de eerste keer. Het is nu nog meer speciaal dan vroeger, want ze begint de tekst te begrijpen. Dit is één van die boeken waarvan ik hoop ze te kunnen voorlezen aan neefjes, nichtjes en zelfs eventuele toekomstige kleinkinderen, gewoon, omdat het echt zo schoon is. Wederom: topboek!

 

Previous Post Next Post

10 Comments

 • Eilish

  Ik zit niet meer in de kleine kindjes, maar dat taal niet uitmaakt voor kinderen kan ik volmondig beamen. Ooit op reis in Ierland kochten wij een klein kartonboekje in het Gaelic en het werd een grote hit.
  Goeie post dit. Boeken zijn zo’n rijkdom voor kinderen!

  14/11/2017 at 08:56 Reply
  • rominatje

   Ik had nooit gedacht dat Emma daar zoveel plezier aan ging hebben. Doordat zij er zoveel plezier in heeft, heb ik dat ook, en koop ik nog meer boeken, waardoor zij nog meer leest. Hahahaha :’)

   14/11/2017 at 22:19 Reply
   • Eilish

    Veel beter dan alle lichtgevende schermen waar kinderen al vroeg naar zitten turen.

    15/11/2017 at 06:23 Reply
 • Kathleen

  Voila, een hoop van die indestructibles toegevoegd aan Tobias z’n kerstlijstje. Merci voor de tip! 😀

  14/11/2017 at 20:22 Reply
  • rominatje

   Zo tof! Ge gaat content zijn 🙂 Op het kerstlijstje (en verjaardags- en sinterklaas- en nieuwjaarslijstje) van Emma staan zo’n 25 boeken, dus ik zal jullie met plezier blijven updaten 😀

   14/11/2017 at 22:20 Reply
 • fiekefatjerietjes

  Die indestructibles zouden hier ook van pas komen, want J. vindt flapjesboeken enorm leuk. En ‘Dada’ is nog steeds één van haar favorieten, ook al is het ondertussen al gekreukt… Zo blij dat J. mijn liefde voor boeken heeft mee gekregen! Ik ga dat Junglezoekboek op mijn lijstje zetten. Nog een tip: in het Kruidvat zijn er nu ook grote kartonnen zoekboeken te koop voor maar 3 euro. Allé, ‘t is eigenlijk een actie van vorige week, maar in het filiaal bij ons hadden ze er nog veel, en het zijn echt mooie tekeningen vind ik!

  15/11/2017 at 21:12 Reply
 • annaberg

  Ideetjes opdoen voor mijn eerste kleinkindje!

  31/01/2018 at 14:24 Reply
  • rominatje

   Proficiat! Kijk maar eens rond, en als je vragen hebt mag je ze steeds stellen. Er staan hier op de blog ook nog andere tips met boeken en kartonboeken.

   03/02/2018 at 00:18 Reply
 • Linkjesliefde #3 – fiekefatjerietjes

  […] Nog eens boeken, maar dan boeken voor peuters. Romina schreef deze en deze blogpost. Aanraders, want ik kocht al enkele van de door haar getipte boeken en ’t is […]

  07/04/2018 at 20:04 Reply
 • Leave a Reply