Small Business Saturday

23/11/2017

Op Instagram volg ik verschillende kleine bedrijfjes (van inspirerende vrouwen) uit de UK. Woensdag hoorde ik één van die dames spreken over “Small Business Saturday”. Ik googelde even rond en leerde het volgende:

Vijf jaar geleden lanceerde American Express Coorporation (samen met enkele overheidsdiensten) hun project in de Verenigde Staten. Het is een winkeldag die de KMO’s helpt om tegenwind te bieden aan Black Friday en Cyber Monday. Die laatste twee zijn winkeldagen met grote kortingen, vooral bij grote ketens en multinationals. AMEX kocht onder andere advertentieruimte op Facebook en gaf die ruimte aan KMO’s, verder was er ook een grote nationale reclamecampagne in de Verenigde Staten, wat zorgde voor een groot succes. 

Ondertussen zitten ze aan de vijfde editie van Small Business Saturday en wint het concept meer en meer zieltjes voor zich. Na de USA, volgde de UK, en ik denk dat er niemand kwaad zou zijn mocht onze regering ook zijn schouders zetten onder zo’n project. Denk u dat ook niet, mijnheer Muyters? Een hippe hashtag erbij over KMO’s en Zaterdag en we zijn vertrokken. Zo simpel kan het zijn.

De afgelopen week las ik veel tweets over Black Friday, dat het toch godgeklaagd is en allemaal niet eerlijk, en waarom moet dat nu in België ook? Het is nog niet moeilijk genoeg voor de kleine zelfstandige, zekerst? Ik snap van waar die reactie komt, maar volgens mij hebben die dames uit de UK een punt. Daarom ga ik niet zagen over Black Friday, maar ga ik jullie vijf tips geven uit mijn omgeving. Vijf kleine, eerlijke bedrijven, waar je kerstcadeaus kan kopen van mensen die ze zelf maakten. En ja, ik koop ook bij Bol.com en soorten. Niemand is heilig of beweert dat te zijn. Het gaat er hem voor mij vooral om dat we een gezond evenwicht vinden. Veel mensen laten het geld rollen in december, je kan het zowel maar laten rollen in de richting van echte mensen, in plaats van in de richting van Panama. Doe gerust mee. Blog of Instagram uw tips. Laat ze hier achter in de comments. Doe maar een keer goed zot! Hier zijn alvast vijf tips van mij:

 1. Eva Mouton 
  Ik weet niet of ze een commercieel orakel is, of dat haar stocksale toevallig op Small Business Saturday (en de dag erna) valt, maar laat het een teken zijn: je vindt er cadeaus voor elk budget die origineel zijn, en vaak ook humor bevatten. Of zou uw schoonmoeder niet graag een Fairwear pull hebben met “Ovenhapjes For President!”, misschien? Reden te meer om er één te kopen, zeg ik u. Via dit Facebook-event kan je alle informatie vinden over wat er dat weekend allemaal te beleven valt. Ga, want er is duizend liter warme chocomelk die op moet.
 2. Groenten uit Edegem
  In februari begint het bij veel mensen al te jeuken: de lente hangt in de lucht, de dagen worden langer en er kan weer gefantaseerd worden over tuinieren. Het is nog steeds hip en happening om een moestuin(bak) te hebben, dus waarom zou je geen zaadpakket cadeau geven? Een cadeau waar mensen het ganse jaar iets aan hebben en die u sowieso zelf groensels bezorgen. Return on investment, heet zoiets. In het allerslechtste geval hebt ge een cadeau waar uw nonkel een jaar lang flauwe moppen over kan maken, en zo is die mens ook weer content.
 3. Geurkaarsen van Zolea
  Zoë blogt al zo’n vijf jaar en vond haar stem door te praten over haar passie: natuurlijke verzorgingsproducten en zelf cosmetica maken. Dit jaar lanceerde ze haar geurkaarsen. Het zijn kaarsen de ze zelf giet in een recycleerbare verpakking. Het klinkt geitenwollensokkig, maar toen ik haar webshop de eerste keer bezocht viel mijn mond open. Ontzettend professioneel ogende, mooie kaarsen die duurzaam zijn voor 12,50 euro. Een mens zou voor minder enthousiast worden.
 4. Juwelen van NimZu
  Natasha volg ik al sinds ik haar producten ergens tegen kwam in Antwerpen. Het is zo lang geleden dat ik niet eens meer weet waar exact. Ik zag het mooiste paar oorbellen en toen bleek dat ze nog betaalbaar waren ook. Elk stuk is echt zilver of goud en wordt met de hand gemaakt in haar atelier. Dit is betaalbaar vakmanschap dat tijdloos is en vaak krijg ik positieve opmerkingen wanneer ik een stuk van haar aanheb. Als je wil scoren bij vrouwen zoals mezelf: Nimzu it is.
 5. The Vandal
  Toen het lief de collectie van dit merk zag kocht hij twee T-shirts en keek hij verliefd naar de rest van de collectie. Elke koersliefhebber zal gelukkig zijn met een stuk van dit merk, die de koers eert op een fantastische manier. Dit kan wel eens de oplossing zijn voor de vraag: “Wat moeten we nu weer voor nonkel Luc kopen”? Elk stuk is hun eigen ontwerp en bovendien wordt alles op een eerlijke en ecologische manier geproduceerd. Hashtag Fairwear, zegt.

Mocht er nog twijfel zijn: niets is gesponsord of betalend aan deze post. Ik krijg hier niets voor terug, behalve contente mensen, en dat vind ik al heel veel. 

Share:
Previous Post Next Post

4 Comments

 • Eilish

  En ge kent gij de zelfgemaakte schoteldoeken van Eilish nog niet zeker 🤣
  Mooi dat je dit op de voorgrond plaatst. Hoera voor kleine initiatieven!

  24/11/2017 at 07:52 Reply
 • Liesbeth

  small business saturday: wat een leuk initiatief!! En ik probeer altijd van dat te doen eigenlijk. (maar zoals je zegt, niet heilig, al is bol.com echt wel mijn laatste redmiddel als het echt niet anders meer lukt)
  ik denk dat ik je oproep ga volgen en er ook over bloggen!

  24/11/2017 at 09:46 Reply
 • Anneke

  Ik volg je helemaal hierin. Wij kopen ook wel eens op bol.com en zulke toestanden, maar ik ben nog altijd ‘t meest content als ik iemand een cadeautje kan geven dat uit een winkeltje komt waar de persoon die het gemaakt heeft meestal nog eens zelf achter de toonbank staat ook. Of achter haar webshop natuurlijk 😀
  Het zijn ook altijd die cadeautjes die het meest succes hebben uiteindelijk 😉

  24/11/2017 at 12:45 Reply
 • Lize

  Small business saturday zouden ze hier inderdaad ook mogen invoeren. Nu dat ik zelf een bijberoep heb en dat wil uitbreiden, leer ik ook steeds meer andere bijberoepers kennen en ontdek ik wat voor prachtige dingen er allemaal gemaakt worden.

  25/11/2017 at 11:54 Reply
 • Leave a Reply