‘Een boek’ van Hervé Tullet is het leukste kleuterboek tot nu toe

04/01/2018

Ik post volgende week sowieso een blogpost met kartonboeken, maar eerst moet ik jullie vertellen over dit boek. Het is een boek dat deel uitmaakt van een reeks van drie boeken en het is met stip op één het leukste boek om te lezen met Emma op dit moment. We kregen voor haar verjaardag volgend boek: ‘Een boek’ van de auteur Hervé Tullet. Het is een boek met gewone papieren pagina’s. Let dus op dat je kleuter niet te klein is. Sinds een maand lukt het perfect om zo’n boeken te lezen met Emma. Ervoor was ze te enthousiast en scheurde ze de pagina’s.

De opzet is ontzettend simpel en daardoor ook geniaal. Je doet het boek open en op de eerste pagina staat een gele bol. Daar staat dan een opdracht onder. “Tik op de gele bol”. Op de volgende pagina is die ene bol vermenigvuldigd en zijn het er drie. Daar staat weer een opdracht en zo verandert het boek pagina na pagina. De opdrachten zijn simpel en goed verstaanbaar voor kleuters. Ze moeten tikken, drukken, blazen, klappen in hun handen, schudden, etc. Ze geloven echt dat zij de verandering veroorzaken en dat maakt het zo geniaal. Wacht, ik toon u een voorbeeld:

Zeg mij: hoe geniaal is dat niet? Zo gaat dat dus pagina na pagina door, 57 pagina’s lang, en ook al heb ik een ongeduldig kind, we halen het einde zonder enig probleem. Simpel in zijn eenvoud. Zelf hebben we de Nederlandse versies. Datgene waar ik over blog (en die je hierboven ziet) is geschikt voor oudere peuters en kleuters. De twee andere boeken die ik heb van deze reeks, daar is de dochter nog te klein voor. Lang zal het niet duren (ik gok een paar maand) voor ze ook die boeken begrijpt. Eens we ze gelezen hebben blog ik er ook zeker over. Soms hoor ik van ouders dat ze lezen saai vinden. Weer datzelfde boek, tot in den treure, dat ze tekst al uit hun hoofd kennen. Mijn advies is: maak het leuk. Neem een half uur per dag om te lezen, laat het kind vijf boeken kiezen en zorg voor een collectie die je zelf ook leuk vindt. Dit boek mag ik honderd, tweehonderd, driehonderd keer lezen, dan nog zal het leuk zijn. Zoals ik al eerder zei: magie maak je zelf, en sommige boeken laten je vanzelf toveren.

Het boek uit deze blogpost vind je hier:
Titel: Een boek
Auteur: Hervé Tullet
ISBN: 9789002259371
Prijs: €13,99

De andere boeken uit de reeks kan je hier vinden. Let wel op, deze las ik nog niet met Emma en kan ik dus (nog) niet beoordelen.

Previous Post Next Post

6 Comments

 • Evi

  Lijkt me een heerlijk boek te zijn! Ik ga eens kijken of ik dat niet kan bestellen voor Tuur want hij en Emma zijn denk ik ongeveer even oud (2j) en Tuur leest onzettend graag boekjes. Zelf maak ik er dan ook met plezier tijd voor om dat met hem te doen. En gaan we bijvoorbeeld zelfs al met ons tweetjes naar de bib 🙂 Heel erg bedankt voor de tip!

  05/01/2018 at 09:33 Reply
 • fiekefatjerietjes

  Hoera voor peuter- en kleuterboekentips, en ook bedankt! Ze helpen, want ik heb vorige week ‘Mijn Grote Junglezoekboek’ gekocht. ‘k Heb het wel nog even opzij gelegd, want het boek is té mooi voor grijpgrage peuterhandjes en -tandjes. Benieuwd naar de tips voor kartonboekjes!

  05/01/2018 at 12:49 Reply
 • Le petit requin

  Oh ja, dat boek heb ik al verschillende keren in mijn handen gehad wanneer ik op cadeautjesjacht was. Fijn nu ook te lezen dat niet enkel ik het leuk vind, maar kindjes zelf dus ook 😉

  05/01/2018 at 17:09 Reply
 • Tante Fee

  Zalig boek hè! Dat wordt hier al een aantal jaren grondig gelezen en geschud ☺ En het is 1 van de redenen waarom mijn petekind mij tante Fee begon te noemen, met al dat getover ☺

  05/01/2018 at 21:59 Reply
 • Liesbeth

  Bedankt voor de tip!
  Een beetje zoals “het boek zonder tekeningen”, ook wel hilarisch om voor te lezen.

  06/01/2018 at 21:50 Reply
 • Kathleen

  Dank je voor de leuke tip!
  En met een kleindochter van 18 maanden kijk ik uit naar je tips voor kartonboekjes!

  09/01/2018 at 20:00 Reply
 • Leave a Reply