Nog een lijst met kartonboeken die baby’s en peuters leuk vinden

24/01/2018

Toen ik de vorige post publiceerde met babyboeken en vooral peuterboeken bleek er veel enthousiasme te zijn. Wat ik niet verwacht had is de vraag naar meer. Blijkt dat veel kinderen mijn tips leuk vinden (toffe kinderen hebben jullie!), dus is er vraag naar meer tips. Weer had ik het moeilijk om te kiezen, want de afgelopen maand vielen hier wel wat boeken binnen en daar zitten nu al overduidelijk enkele favorieten bij. Deze post zijn dus kartonboeken die we recent kregen of enkele evergreens uit onze collectie. Hoe dan ook zijn het boeken die de laatste maand meerdere keer per week werden boven gehaald. De dochter werd twee en leest nu ook aandachtig in bepaalde boeken met dunne papieren pagina’s. De volgende boekenpost wordt er één over die boeken.

Ik heb geen idee wat peuters geweldig vinden aan dit boek. Misschien is het wel een combinatie van de verschillende prikkels die dit boek heeft. Om te beginnen zijn de tekeningen rustig en overzichtelijk. Er zijn details, maar meestal draait het om één hoofdelement. Op pagina 1 is dat 1 voorwerp, op pagina 2 zijn dat twee dingen, op pagina 3 zijn dat 3 dingen, tot en met pagina 5. De laatste dubbele pagina is een soort bonuspagina waar Emma altijd enorm enthousiast op reageert. Verder is er in elk boek een soort voelbeleving. Een element in fluweel, of met glitter, … en er zit reliëf in de pagina’s. Elk boek bestaat ook maar uit twee of drie basiskleuren en wij bezitten meerdere boeken van deze reeks, want ze zijn allemaal een groot succes. De volledige reeks vind je hier.

Dit zijn de boeken die onze dochter leerde wie Dixie Dansercoer is en dat elke vos ‘Luc’ heet.  Of beter gezegd: haar papa gebruikt deze boeken om haar die dingen aan te leren. Eerlijk gezegd snap ik niet wat ze hier zo prachtig aan vindt. Hand op mijn hart: ik zie het niet. Lang geleden kocht ik het eerste boekje van deze reeks omdat het een flappenboek is dat op de laatste pagina dubbele flappen heeft, waardoor er een verrassingseffect is. Iets in mij zei dat het kind dat geweldig zou vinden en ik had niet meer gelijk kunnen hebben. Ze is zo zot van die reeks dat we er ook meerdere van hebben. Haar reacties zorgen ervoor dat het lief en ik al meer dan eens in lachen zijn uitgebarsten. De tekeningen zijn simpel: in feite is het om je kinderen aan te leren welk geluid ze maken. De dochter is ondertussen twee, dus wij gebruiken het nu om te leren wat een flamingo is, wat een orka is en dat beiden op YouTube staan onder begeleiding van Michael Jackson. Zotte boekjes! Zeker een aanrader. Hier vind je alle boeken uit de reeks.

In dit boek zie je op de eerste pagina een schaduw van twee dieren. De bedoeling is dat je kind raadt welk dier het is. Op de volgende pagina kan je dan de dieren zien. Toen we deze net kochten ging Emma super vlot door het boekje met de boerderijdieren. Eens ik diegene kocht met de jungle dieren was het wat moeilijker. Het lief en ik gaven haar tips om te helpen met het raden. “Dit dier heeft een slurf”, “En heeeeleee grote oren”, … Zo gingen we door tot ze het juiste dier had geraden. Misschien werd er hier en daar wel eens een antwoord ingefluisterd, maar dat heeft niemand ooit gehoord. Hoe dan ook: eens ze het correct had geraden was de dochter ontzettend fier. Ondertussen kent ze de dieren van het jungle boek, maar toch leest ze die van tijd tot nog graag eens terug.

Bumba. Het grote Bumba Zoekboek. Dit boek is zoals het klinkt. Ontzettend irritant en vol felle kleuren en de typische Bumba-tekeningen. Bovendien is het nog eens gi-gan-tisch groot waardoor het in geen enkele kast past. En Gert Verhulst auteur? Serieus, maatjen. Maar. Maar. Maar. Dit is hier een eerlijke blog en de eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat onze dochter absoluut ondersteboven is van het nieuwjaarscadeau dat tante Dira haar gaf. Ze is zot van de tekeningen, van elk dier met zo’n muts op het hoofd en ze kent ook al die namen zoals ‘Nanadu’ en ‘Tumbi’. Wie ben ik dan om niet enthousiast mee te lezen? Exact. Dagelijks klap ik dus in mijn handen omdat ze Kiwi vindt tussen een hoop appels en dagelijks denk ik: “Wacht maar tante Dira, mijn dag komt nog”.

Ik wou jullie vooral laten weten dat er een tweede boek uit is van deze reeks. Het is ontzettend vergelijkbaar met de eerste, dus ook dit zal een winnaar zijn bij peuters. Zelf kocht ik het echter nog niet, want “mama” is roze? Serieus, Fallon? En de dochter is er te oud voor. Edoch: een vermelding, want als mama van een kindje dat jonger is dan één jaar zou ik dat willen weten.

Previous Post Next Post

2 Comments

 • Linkjesliefde #3 | Fiekefatjerietjes

  […] Nog eens boeken, maar dan boeken voor peuters. Romina schreef deze en deze blogpost. Aanraders, want ik kocht al enkele van de door haar getipte boeken en ’t is de […]

  31/01/2018 at 12:09 Reply
 • resaarcle

  Lap, nu heb ik spijt dat ik geen peuters meer in huis heb. 😉

  31/01/2018 at 16:30 Reply
 • Leave a Reply