A Day in the Life of Marlon Bundo

25/05/2018

Geen idee of jullie dat weten, maar ik kijk amper nog Vlaamse/Belgische tv. Wanneer ik toch tv kijk, is het naar films, documentaires of specifiek geselecteerde programma’s waarvan ik 100% zeker weet dat ze mij liggen, zoals ‘Last Week Tonight’ met John Oliver. Of K3-shows, die ook, ja. Een paar maand terug keek ik naar die John Oliver, heerlijke mens met heerlijke humor, en hij stelde er zowaar een boek voor. Dat boek heb ik zonder aarzelen onmiddellijk na de uitzending besteld. Je kan de volledige clip via deze link bekijken of even verder lezen.

Het zit zo: de Amerikaanse politiek is een shitshow, en in het verlengde ervan, ook het Witte Huis in Amerika. Onlangs publiceerde iemand uit het Witte Huis een boek. De vrouw van Mike Pence schreef (en illustreerde) een kinderboek over hun konijn, Marlon Bundo. Schattig boek, lief, perfect voor kinderen, helemaal niets mis mee, ware het niet dat ze tijdens hun promotietour onder andere langsgaan bij ‘Focus on The Family’. Die organisatie “promoot het feit (de waarheid, volgens hen) dat homoseksualiteit kan voorkomen worden en geneesbaar is”. Niet verrassend, want Mike Pence (vice-president) is een notoir holebi-hater. Hater, ja. Hij bevecht heden ten dage nog steeds actief de verworven rechten die holebi’s hebben en er staat nog steeds op zijn website dat holebi’s geen plek hebben in het leger.

Toen bedachten Oliver en zijn team dat ze tegengeluid moesten bieden. Luid, maar niet aanvallend, dus brachten ze zelf een kinderboek uit. En wat voor één? De titel is “A Day in the Life of Marlon Bundo”. Het verhaal gaat over Marlon (mannelijk) die verliefd wordt op Wesley (mannelijk) en ze  beslissen om te trouwen. Het ganse dierenrijk viert feest, want liefde is het leukste dat er is. De leider van het dierenrijk, “The Stink Bug”, hoort van die plannen en zegt dat het niet mag. “Meisjes horen met jongens horen te trouwen! Zo is het altijd geweest en het mag helemaal niet anders!”, roept hij. Waarop de andere dieren wat verbaasd zijn, en dan voorbeelden aanhalen in wat zij ook anders zijn, en dat iedereen eigenlijk anders is. Dat dat niet erg is, want dat net dat ons speciaal maakt. De dieren zitten samen en ze beseffen dat ze met meer zijn dan de ene leider, dus ze stemmen. “The Stink Bug” als leider, of “NOT The Stinkbug” als leider. Wanneer ze hem confronteren roepen alle dieren dat hij de leider niet meer is, en daardoor is zijn macht nu weg. Marlon en Wesley trouwen en geven een geweldig feest!

Alle politiek opzij gelaten: het is gewoon een steengoed kinderboek die vertelt dat vrienden elkaar steunen, ook al zijn we anders, en dat daarenboven nog eens (hetzij zeer simplistisch) het concept verkiezingen uitlegt. De vormgeving is mooi en de illustraties zijn echt goed, maar zó goed. Je kan het verhaal perfect voorlezen aan kleuters zonder dat ze zelf kunnen lezen. Alle opbrengsten gaan naar goede doelen* zoals The Trevor Project en Aids United. Wat wil een mens nog meer?

Mocht je willen, dan kan je de uitleg van John Oliver over het boek zelf horen via deze link en onderaan deze post hangt een trailer van het boek.

Auteur: Jill Twiss
Illustrator: EG Keller
Uitgever: Chronicle Books LLC
Engelstalig – ISBN 9781452173801 – April 2018
Onder andere hier te koop
Het Audioboek (Engelstalig) kan je hier kopen

*Normaal stond hier dat deze post geen affliliate link bevat. Een affiliate link wil zeggen dat ik een klein percentage krijg per exemplaar die van dit boek verkocht wordt via deze link. (lees: na meerder verkopen kan ik een simpele koffie kopen in cafetaria De Sportoase). Na een comment besliste ik dat toch te doen en de eventuele opbrengsten zelf te storten aan een goed doel, zoals hieronder werd voorgesteld door een lezer. Bij deze dus: affiliate link. 

Share:
Previous Post Next Post

9 Comments

 • Camille

  Die heb ik al gekocht, zo gauw ik maanden geleden (begin maart) daarover las. Fantastisch boek ❤️

  25/05/2018 at 07:36 Reply
 • talithaheefteenblog

  Heb ik ook meteen na de uitzending besteld, maar helaas was ie toen al uitverkocht. Wacht nog steeds op de nieuwe druk 😟

  25/05/2018 at 09:42 Reply
  • rominatje

   Hetzelfde hier. Ik kreeg mijn exemplaar vorige week.

   25/05/2018 at 09:50 Reply
 • Elke

  Die zet ik op het verlanglijstje! Tnx voor de tip 🙂

  Onnozele opmerking die je gerust mag negeren: door geen affiliate te nemen, gaat er vooral meer geld naar Bol volgens mij. Als boekschrijver ontvang ik in elk geval niet meer of minder als mijn boek via affiliate verkocht wordt op Bol, of “dankzij” Bol zelf. Als je zeker wil zijn dat er meer naar het goede doel gaat, dan zou ik eerder wél de affiliate link gebruiken en dan zelf doorstorten naar het goeie doel.

  25/05/2018 at 13:49 Reply
  • rominatje

   Goede tip! Ik doe dat vanavond.

   26/05/2018 at 13:34 Reply
 • José Muylaert

  Oh, wat een fantastische tekeningen ! Ik heb dan wel geen kinderen, maar hij komt zeker op mijn verlanglijstje

  25/05/2018 at 20:58 Reply
 • Doris

  Dank voor de tip. Zojuist besteld.

  26/05/2018 at 12:50 Reply
 • Kathleen

  Deze staat zo hard op mijn verlanglijstje.

  We zijn hier zelf ook grote fans van John Oliver. En stiekem, heel stiekem, was Oliver een naam die op mijn shortlist stond, deels omdat ik het een mooie naam vind, deels omwille van deze meneer. Ik vond dan ook dat als we zoonlief Oliver zouden noemen, hij net zo’n kuiltjes moest hebben. Hij heet nu anders, maar heeft toch één kuiltje. Daar kan ik vrede mee nemen. 😉

  29/05/2018 at 12:18 Reply
 • Goofball

  aaah ooit beginnen kijken naar dat filmke van John Oliver maar nog geen tijd gehad om het uit te kijken. Goed dat je me eraan herinnert.

  01/06/2018 at 12:17 Reply
 • Leave a Reply