Op reis naar Frankrijk met Vacansoleil in een Bali Stacaravan

03/07/2018

Je hebt het goed: ik plaats een review over onze verblijfplaats terwijl we nog op vakantie zijn in die verblijfplaats. Zoals met al mijn reisverslagen bedacht ik me om het in verschillende delen op te delen. Ik zal nu bloggen over het verblijf en de camping. Later volgt dan nog de omgeving en als laatste Emma’s outfits. Of wat had je gedacht misschien?

Praktisch

Wij zitten op de vier sterrencamping ‘Le Fayolan’ in Clairvaux-les-Lacs in Frankrijk. Van het Meetjesland naar Clairvaux-les-Lacs is het tussen de zes à zeven uur rijden, afhangende van het verkeer. Die afstand brengt je naar (vaag gezegd) het midden van Frankrijk, tegen de Zwitserse grens. Het klimaat is er aanzienlijk warmer dan in België en het gebied is bergachtig. Na een vlotte autorit met één grote pauze, verschillende tukjes bij de peuter en het geven van een paar onderweg-cadeautjes kwamen we op onze bestemming aan rond het middaguur. Ideaal, want om 14 uur speelden de Rode Duivels tegen Tunesië en dat wilden we niet missen. Eens we ons naar de infobalie begaven werden we doorverwezen naar het onthaal van Vacansoleil zelf, wat niet meer is dan een schattig tentje. Inchecken kon pas vanaf 16 uur, dus met een klein hartje belden we het telefoonnummer dat uithing om te contacteren bij afwezigheid. Aan de andere kant hoorden we een vrolijke warme Nederlandse man die ons hartelijk begroette. Hij kwam af, gaf ons alle praktische informatie en nog geen kwartier later stonden we aan onze stacaravan.

De stacaravan

Ons type caravan is ‘Bali’, een soort vast huisje dat netjes in de rij staat tussen andere verblijven van hetzelfde type. Alles staat nogal dicht op elkaar, maar door een persoonlijk terras bij elke caravan is er toch voldoende privacy. Voor dat terras ligt nog eens een stuk gras, waar je de auto op kan parkeren en waar de kinderen kunnen spelen. Eens we binnenkwamen in onze ‘Bali’ was mijn eerste indruk dat het ontzettend klein was, zeker aangezien dit logement wordt gepromoot voor vier volwassenen en twee kinderen. Er is een keuken, een kleine leefruimte, een kinderslaapkamer met drie bedden, een slaapkamer met dubbel bed, een douche met lavabo en een apart toilet. We installeerden ons en wonder boven wonder bleek al ons gerief makkelijk weg te plaatsen. Wat naar mijn gevoel ontzettend klein was, bleek al snel een ontzettend praktische ruimte met heel slimme plaatsing van kasten en opbergmogelijkheden. Het weer is er schitterend, dus het grote terras wordt al snel een extra kamer, die bij ons diende als eet- en leefruimte. De peuter speelde er terwijl wij rustig een boek lazen en de was hing te drogen op de achtergrond. Enkele dingen die ik ervaar als ontzettend positief in de stacaravan zijn de ramen die voorzien zijn van een ingenieus systeem: je kan een verduisterend doek naar beneden trekken of een vliegenraam naar boven schuiven. Het raam zelf kan open, of op een kier. Er is ook airco aanwezig waardoor je binnen in minder dan tien minuten de temperatuur regelt. Verder zijn alle stacaravans nieuw, wat ervoor zorgt dat alles in perfecte staat is, ontzettend netjes en (lees dit goed, ouders van slapende kinderen) er geen enkele deur of raam knelt of piept. Wat een verademing!

Het domein en recreatie

In ‘Le Fayolan’ vind je elk type logement, van stacaravans tot luxe-tenten voor glamping en safaritenten. Er is een blok met wasmachines en douches die ook recent vernieuwd werd, waardoor alles spic en span is. De wasmachines kunnen tot negen kilogram draaien en kosten drie euro per beurt. Ik deed er een was met kledingstukken vol moddervlekken en met een cyclus van amper 37 minuten kwamen de kleren er proper en onbeschadigd uit. Enkele meters verder is er een centraal gedeelte met een plek voor activiteiten, kinderanimatie, een bar, restaurant en winkeltje. Daar vind je ook alle infobalies en daar hangen de activiteiten- en animatieschema’s uit. Het komt allemaal best wel gezellig over en is zeer gemoedelijk. In dat winkeltje, bijvoorbeeld, vind je soms Fatima achter de toonbank. Zij stal meteen het hart van Emma door haar consequent “ma petite princesse” te noemen. Liefde voor mensen vol warmte en een gouden hart zoals Fatima.
Naast het centrale gedeelte ligt het zwembad, en wat voor één: er is een groot binnenbad met een peuterbad en kinderbad. Buiten is er een afgezonderd (groot) zwembad met vier (4!) glijbanen, een tweede groot zwembad, een apart (rond) kinderbad en een kleuterzwembad dat voorzien is van speelgerief. Iedere dag gaan Emma en het lief naar daar om te genieten van elk zwembad. Rondom de zwembaden staan gratis ligstoelen en parasols, alles in ontzettend goede staat en netjes. Buiten het zwembad ligt een soort parkje met een speelplein voor kinderen en een apart speeltuintje voor peuters met, jawel: een ondergrond van steentjes. Feest dat dat is!

Aan de rand van het domein is er een privéstrand voor gasten van ‘Le Fayolan’ dat uitgeeft op het meer van Clairvaux. Een deel van het strand is gras en een deel is zand. Het zorgt voor een adembenemend zicht en mocht je door al het voorgaande nog geen vakantiegevoel hebben, dan krijg je het zeker wanneer je met je voeten in het meer staat. Het zand is trouwens ideaal om zandkastelen mee te bouwen. Je raadt het al: grote winner bij onze peuter.

Onze campingervaring

Wij zijn geen campingmensen en deden dat tot voor deze trip nooit. We zagen het allemaal positief in en dachten te reizen zoals altijd: van ‘s ochtends tot ‘s avonds op stap en enkel in onze verblijfplaats zijn om te slapen. Dat was echter buiten de peuter gerekend die al zeer snel door had dat ons ‘vakantiehuisje’ toebehoort aan een plek met een fantastisch zwembad. Vanaf dag twee zijn we dus tegen ten laatste 18 uur terug op het domein, zodat Emma samen met papa kan gaan zwemmen. Eten doen we daarna op ons terras en eens de dochter slaapt sluiten het lief en ik daar ook de avond af. Wij hadden dat nooit verwacht eigenlijk, dat we deze vakantie zo zouden beleven en dat nog leuk vinden ook. We ontwikkelden snel kleine tradities, zoals iedere ochtend een suprise-ei gaan kopen bij Fatima. Kwestie van de dag goed te starten.

Het was allemaal zo gemoedelijk en familiair dat we wel aangenaam verrast moesten zijn. Dat en het enthousiasme en plezier van Emma zorgt ervoor dat we onszelf nu durven bestempelen als campingmensen. Wij, die van Big City Life, voelen ons goed in een kleine wereld van verschillende nationaliteiten met wel honderden kinderen.

*Wij werden uitgenodigd door Vacansoleil om de camping te reviewen en achteraf onze ervaring te delen. 

Share:
Previous Post Next Post

5 Comments

 • Evi

  Lijkt me een zalige vakantie te zijn. Zelf hebben wij dat ook nog nooit gedaan, logeren in een stacaravan. Maar met zo een kleintje lijkt die locatie me wel ideaal te zijn. Eentje om te onthouden voor in de toekomst (want dit jaar zit er wegens bouw & verhuis geen vakantie in 🙁 ).

  03/07/2018 at 09:03 Reply
 • Deborah

  awel, dit komt écht als geroepen! wij zijn zelf nog aan’t zoeken voor een leuke bestemming (bij vacansoleil of consoorten) in augustus met de kindjes, en bij deze heb ik er één gevonden 😀 supersuper!

  03/07/2018 at 09:40 Reply
  • rominatje

   Het aftellen kan beginnen. Veel plezier!

   03/07/2018 at 11:23 Reply
 • annickdc79

  Wij hebben dit al meerdere keren gedaan, zowel met vrienden (zonder kinderen) en ook als gezin. Voor ons werkt deze formule: je hebt de faciliteiten van een camping en het gemak van een huisje. Vorig jaar leerde Lucas daar twee Duitse kindjes kennen en ook al spraken ze niet dezelfde taal, toch speelden ze zo goed als altijd samen. Groot verdriet toen zijn vriendjes enkele uren eerder vertrokken dan wij… Om maar te zeggen dat het sociaal contact op zo’n camping toch ook een groot pluspunt is.
  Geniet er nog van!

  03/07/2018 at 11:17 Reply
 • Joni | HFDST 3

  Ook geen campingmensen hier, maar als ik dit zo lees… interesting 🙂

  03/07/2018 at 16:29 Reply
 • Leave a Reply