Schaapt zoek poen, en andere dingen

05/03/2019

Vorige week bracht de postbode enkele boekjes voor Emma. Ik postte erover op Instagram en ik kreeg de vraag erover te bloggen. Bij deze dus: u vraagt, wij draaien.

Eef Rombaut en Emma Thyssen schreven en illustreerden de ‘Schaap zoekt…” boekenreeks. Wij zelf hadden ze nog niet in huis, dus ik was benieuwd toen de boeken op onze deurmat vielen. Eens ik het pakketje enthousiast had open gescheurd pakte ik alles terug in, zodat Emma het ‘zelf’ kon doen eens ze thuis was van school. Dat ‘zelf doen’ is hier nogal een dingetje, tegenwoordig. Met een enthousiasme nog groter dan dat van mij pakte ze de boeken uit. Meteen viel haar oog op het “Schaap zoekt poen” boek, want die had een ‘blinkersteen’ (diamant) vast. Op school gaat hun laatste project over verschillende soorten stenen en het boek moest dan ook meteen gelezen worden.

We nestelden ons in de zetel en sloegen de kaft open. Het eerste waar mijn oog op viel waren de leuke en eenvoudig te begrijpen tekeningen. Emma was daardoor onmiddellijk mee in het verhaal. Het verhaal, dat staat onderaan het boek, klein en totaal niet dominant. Het is beknopt genoeg om de aandacht van een drie-jarige te bewaren en duidelijk genoeg om goed begrijpbaar te zijn voor die leeftijdscategorie. Op elke pagina staan op de achtergrond simpele achtergrondtekeningen met stippellijnen. Af en toe staat daar een klein stukje tekst bij die is gericht aan wie voorleest. Het deed mij meermaals grinniken en dat maakt het voorlezen van een prentenboek net dat beetje extra plezant.

In Schaap zoekt Poen gaat het schaap op zoek naar geld. Maar waar kan je geld vinden? Schaap vraagt raad aan de prijsduif, de geldwolf, het luipaard en andere vrienden. Ze hebben allemaal hun eigen unieke advies voor Schaap. De één vindt geld nutteloos, de ander doet het meteen weer op, terwijl het spaarvarken dan weer spaart. Maar heeft Schaap eigenlijk wel geld nodig om gelukkig te zijn?

Dit prentenboek brengt op een kleuter- en kindvriendelijke manier het onderwerp geld ter sprake en hoe je ermee kan omgaan. Het was een gesprek dat ik nog niet voerde met Emma, maar die wel volgde omwille van dit boek. Voor het lezen in ‘Schaap zoekt Poen’ wist Emma niet wat geld was en hoe dat allemaal in elkaar zat. Laat staan dat ze besefte wat sparen was. Nu kan ze zich een beeld vormen van dat concept op haar eigen niveau.

Na het lezen knutselden we een spaarpot die bij het boek zat. Die kreeg een prominente plek in de living en sindsdien is ze aan het sparen voor een Barbie-outfit, inclusief schoenen. Duidelijk het kind van haar moeder, datte.

‘Schaap zoekt poen’ is vanaf deze week te koop. Ook ‘Schaap zoekt groen’ en ‘Schaap zoekt schoen’ zijn heruitgegeven en binnenkort te koop bij diverse boekhandels. Naar aanleiding van de (her)uitgave werd samen met Maison Slash www.wwwebwinkel.be gelanceerd, en daar kan je gratis diverse goodies aanvragen die bij de boekenreeks horen. De populaire (te knutselen) spaarpot kan je daar bemachtigen, net zoals inpakpapier of een meertalige poster.

*Schaap zoekt poen – ISBN 9789461319753 – Hier te koop
Schaap zoekt groen – ISBN 9789461319760 – Hier te koop
Schaap zoekt schoen – ISBN 9789461319777 – Hier te koop
Auteur: Emma Thyssen
Illustrator: Eef Rombauw
Uitgever: Van Halewyck
ISBN 9789461319753

wwwebwinkel.be
Je kan zelf verschillende goodies aanvragen via www.wwwebwinkel.be


Wij kregen dit boek cadeau. De review komt er omdat ik dat wil, want voor een goed boek is er altijd plek in mijn virtuele living.

Previous Post Next Post

Leave a Reply