In Gent is er dit weekend de Maker Faire voor u en uw kinders.

01/05/2019

Het lief kijkt al een keer YouTube. Eén van de kanalen die hij daar volgt is ‘Koterij’ van Henk Rijckaert. De filmpjes die je daar vindt hebben als rode draad ‘iets maken’. Je mag dat breed interpreteren, want dat gaat van een caviaverblijf naar een kostuum voor FACTS tot rekken voor opslagruimte in de kelder. Waarom vertel ik u dat? Geduld, ik ben er bijna. Het zit zo: sinds een paar maand is het lief bezig over de Maker Faire. Eerst begon dat vaag en viel er al eens een zin over een mogelijke beurs in Gent. Dat begon meer en meer vorm te krijgen, het lief raakte meer en meer betrokken en nu zitten we op het punt dat ik zelf enthousiast ben, vandaar dat ik jullie daarover moet vertellen.

Dit weekend is er in een oude meubelfabriek in Gent de allereerste editie van Maker Faire Gent. In dat pand verzamelen verschillende ‘makers’ zich om te tonen wat ze allemaal kunnen. En vooral: om mensen te laten zien en ervaren wat ze zelf kunnen. Durf ik het zeggen? Ja. Misschien zelfs om u te inspireren. Ik vond het geweldig om alles te volgen, maar had wel één punt van kritiek, ik vond het namelijk te duur. Vijftien euro per dag als volwassene en twaalf euro per kind loopt toch al snel op, en dat enkel om een beurs te bezoeken? Toen ik dat zei kroop het lief op zijn paard. Het lief op zijn paard is altijd leutig en nog geen kwartier later was ik van gedacht veranderd.

Voor de toegangsprijs krijg je namelijk niet alleen toegang tot de beurs, maar mag je ook luisteren naar keynotes en gratis deelnemen aan alle workshops en het is daar dat ze mij (en mijn enthousiasme) te pakken hebben. Ik overloop efkes een paar van de meer dan zestig dingen die daar te beleven vallen. Voor u is er sowieso genoeg, dus ik ga uitleggen wat uw kroost zoal kan doen, allemaal GRATIS. Dus inbegrepen in de 12 euro. Zet u maar neer, want ‘t is de moeite.

Leo de Robot
Leo is een omgebouwde rolstoel waarvan de grijparmen bediend worden door uw kind dat in de robot zit, terwijl jij als volwassene de robot (met inzittend kind) kan sturen via een afstandsbediening. Teamwork makes the dream work, peoples. Of ge kunt uw kind laten crashen tegen de rand, wat ook een keer plezant kan zijn.

Textiel DIY (HOGENT)
Bij deze studenten maken kinderen eerst verf en dan een stempel. Met die twee items bedrukken ze dan een stuk stof, waar de koters dan zelf een pennenzak mee maken en die mogen ze dan (natuurlijk) mee naar huis nemen. Serieus. Hoe cool is dat? Het zijn trouwens studenten die de lerarenopleiding volgen, dus ge kunt dan op uw gemak een koffietje gaan drinken, volwassene.

Makerslab De Shack
Via een baksken met koptelefoon krijg je een signaal te horen dat verandert wanneer je dicht bij je doel komt. Het is de bedoeling om zo snel mogelijk al je doelen te vinden. Verstoppertje (of katje duuk gelijk sommigen zeggen) maar dan cool en zonder dat ge bang moet zijn dat ze in een boom belanden.

Nerdlab
Deze mensen hebben een zandbak mee met daarop een speciaal licht. Kinderen, en ook wij, ja, mogen spelen in die zandbak en bergen en rivieren namaken. Het licht past zich aan zodat er zich live een hoogtekaart vormt. Dat klinkt misschien wat droog, maar laat het mij u zeggen: dat is de max. Weet ge nog, van toen in school? Die kaarten die van roestbruin, naar geel, groen en blauw gaan.

Er zijn nog meer dingen te beleven voor het jong geweld, zoals ijzer smeden, droommachines uitvinden, schildpaddenrace (gemaakte metalen, geen echte, rustig), een levensgrote houten meccano, … En geloof me: de dingen voor het groter geweld zijn minstens even plezant. Alles wat ik opnoemde en meer zit dus inbegrepen in die toegangsprijs. Je hoeft niets aan te kopen of je in te schrijven, of om het even wat.

Ik weet niet wat gij zaterdag en zondag doet, maar ik ga met ons Emma naar de Maker Faire in Gent. Het gaat misschien regenen zaterdag, dus uw voorlopige plan is waarschijnlijk thuis de muren oplopen. Verandert dat eens rap en kom naar Gent. Het wordt daar leutig, en mocht ge mij zien: één koffie (deca), zwart, geen suiker graag.

.

Share:
Previous Post Next Post

1 Comment

  • nobutterfly

    Ik snap de redenering, maar ik heb me er eigenlijk nooit vragen bij gesteld, ik vond het altijd redelijk, vergelijk het met de boekenbeurs waar je 10 euro betaalt om geld te mogen uitgeven aan boeken. Of het vakantiesalon waar je met een stapel brochures terug van komt.

    02/05/2019 at 09:52 Reply
  • Leave a Reply