De krijtjes staken! van Drew Daywalt & Oliver Jeffers

16/11/2019

Ik begon ooit met boekentips te delen die favoriet waren van Emma, omdat ik zelf amper door het bos de bomen nog zag wanneer ik leuke kleuterboeken zocht. De reactie van mijn kleuter is de barometer voor dit soort blogposts, en ook al vielen mijn aanbevelingen stil op de blog, ik deel vaak nog tips in Instagram Stories. Toch bleef er vraag naar old skool blogposts en de boekenkast blijft hier gezellig groeien, dus waarom niet?

Dit boek is een boek dat op maat van kleuters werd geschreven. Overal komt het boek terug in ‘best of’ lijstjes, en ook hier thuis is het één van de grote favorieten. Het verhaal zit zo: Teun heeft krijtjes (“wasco’s, mama! Geen krijtjes”) die elk om hun eigen reden een brief hebben gestuurd met Teun. Ze leggen in hun brief telkes het probleem uit dat ze hebben. Zo is er een overwerkt krijtje, zijn er twee krijtjes die ruzie maakten, of is er een krijtje die zich genegeerd voelt. Ze doen dat in kindertaal, maar niet kinderachtig en telkes vragen ze Teun om hulp. Op het einde van het boek zorgt Teun ook voor de oplossing en is iedereen tevreden.


Er is ook een tweede boek van de krijtjes. In dat boek zijn enkele krijtjes vertrokken uit ongenoegen. Het hanteert hetzelfde principe als het eerste, enkel versturen ze nu hun brieven van op verschillende locaties in huis (bijvoorbeeld ‘onder de bank’) of op reis. Ook dat boek is hier een grote hit.

Ik denk dat Emma het boek zo geweldig vindt omdat verschillende gevoelens en emoties simpel en duidelijk worden uitgelegd aan de hand van een voorbeeld. Soms stelt ze zelf ook een oplossing voor die kan helpen bij het probleem. Het laatste jaar blijft ze teruggrijpen naar haar twee boeken over de krijtjes, dus het is echt beginnen klikken bij haar toen ze drie jaar was. We scoorden trouwens extra bonuspunten vorig jaar door haar exact zo’n doos krijtjes cadeaus te doen als in het boek. Wat een wereld, zeg. Eén waar de onderwerpen uit je favoriete boeken gewoon tot leven kunnen komen.


De Krijtjes Staken! kan je onder andere hier kopen
Makers: Drew Daywalt & Oliver Jeffers
ISBN: 9789026136757
Prijs: €14,50

De groeten van de krijtjes kan je onder andere hier kopen
Makers: Drew Daywalt & Oliver Jeffers
ISBN: 9789026139918
Prijs: €14,50

De krijtjes zelf vind je onder andere hier, net zoals enkele kartonboeken. De krijtjes hebben we en die kleuren (er zit een slijper in die doos!), maar weet dat ik de kartonboeken zelf (nog) niet kocht, dus daar kan ik mijn mening (nog) niet over geven.

Sommige links zijn affiliate, dat wil zeggen dat ik per aankoop een klein procentje krijg.

Previous Post Next Post

Leave a Reply