Mildheid voor jezelf in tijden van Corona

04/04/2020

Mildheid. Het lijkt wel het woord van 2020 en dat is niet zonder reden. Voor deze Corona uitbraak waren het al pittige tijden, en nu is het zeker zo, want opeens wordt verwacht dat wij alles zelf bestieren, van schoonmaken en koken tot knutselatelier en volleerd thuisleerkracht zijn, terwijl onze eigen professionele productiviteit daar natuurlijk niet onder lijdt.

Als je het woord mildheid opzoekt op Vandale.be krijg je geen resultaten. Onze Noorderburen geven onder andere deze definities aan dat woord: 1) Clementie 2) Compassie 3) Edelmoedigheid 4) Generositeit 5) Goedertierenheid 6) Goedgeefsheid 7) Gulheid 8) Milddadigheid 9) Royaliteit 10) Suaviteit 11) Toegeeflijkheid 12) Vrijgevigheid 13) Welwillendheid 14) Zachtheid. Alstublieft. Veertien synoniemen om duidelijk te maken dat wat er gaande is niet ten koste mag gaan van jezelf.

Waarom niet? Ik verwijs graag naar de gekende vergelijking met het zuurstofmasker in een vliegtuig. Als jij jezelf niet van zuurstof voorziet, dan kan je al zeker anderen niet voorzien van zuurstof en hen dus helpen. Anderen helpen begint bij zorgen voor jezelf. Het is belangrijker dan ooit om daar tijd voor vrij te maken, want nu liggen de excuses zo voor het grijpen, aangezien we verondersteld worden alles te combineren op een perfecte manier. We weten ook niet waar we zitten in het quarantaine-verhaal. Duurt het nog twee weken? Vier weken? Meer? Niemand kan het met zekerheid zeggen. De beste strategie is dus zorgen dat dit draaglijk is voor jou, zodat je hier redelijk ongeschonden uit geraakt.

Het zijn uitzonderlijke tijden, maar dat wil niet zeggen dat we onszelf horen uit te gommen. Wanneer had je voor deze quarantaine de tijd voor jezelf? Misschien was het in de wagen op weg naar huis, of tijdens een loopsessie, of een uitgebreide lunchpauze, een warm bad? Hoeveel van die momenten had je? Hoe lang duurden zo’n momenten? Misschien kunnen die dingen nu niet meer, maar je kan wel nadenken over andere dingen in de plaats. We mogen ons huis nog verlaten (gelukkig!) als we de social distancing respecteren, dus je kan bijvoorbeeld dagelijks een wandeling inplannen voor jezelf, of even mediteren (bijvoorbeeld via Headspace), of je in afzondering ergens zetten met een goed boek, desnoods in je auto op een verlaten parking even je nagels lakken. Whatever you need. Whatever works for you. Bespreek met je partner (of zelfs je kind of kinderen wanneer die oud genoeg zijn) hoe je zoiets kan invoeren.

Durf mild zijn op alle vlakken. Who cares als je twee uur iPad-tijd geeft met een koptelefoon, als dat wil zeggen dat jij efkes rust krijgt? Of dat er niet gestreken wordt? Of die week drie keer na elkaar diepvriespizza op het menu staat? Niemand. Echt. De kinderen gaan echt geen toekomst tegemoet als wilde piraten omdat je zelf geen thuisonderwijsexpert bent en de boel wat meer de boel laat. En dan nog nog: Al die willen te kaap’ren varen mogen al eens wat meer vrouwen in plaats van mannen met baarden zijn.

Enkele virtuele tips om even pauze te nemen:

Previous Post Next Post

Leave a Reply