Waterpolomeisjes en hun integriteit.

16/04/2016

Gisteren stuitte ik op een artikel uit Knack dat werd gedeeld op Facebook.  Ik dacht eerst dat ik het verkeerd gelezen had, dat het nog over een voorstel ging van de Koninklijke Belgische Zwembond (met hoofdletters, ja), maar niets blijkt minder waar. De Koninklinke Belgische Zwembond (KBZB) heeft beslist dat zowat 170 Belgische meisjes hun hobby niet meer kunnen uitoefenen. Je denkt waarschijnlijk dat het zonde is, met die besparingen en zo, maar niets is minder waar. Bij de jeugdploegen van waterpolo spelen ze in België namelijk gemengd. Al vijfentwintig (25!) jaar. Nu werd dat veranderd. Vanaf elf jaar mogen meisjes en jongens niet meer samen spelen, want:

De “fysiologische verschillen” worden dan te groot waardoor “de integriteit van de meisjes dan in het gedrang komt”.

Wanneer je ‘integriteit’ opzoekt in Van Dale krijg je drie betekenissen: eerlijkheid, onkreukbaarheid en onschendbaarheid. Zelf ben ik al 31 jaar een meisje, waarvan de laatste zeventien jaar voorzien van borsten, ik spreek dus uit ervaring wanneer ik zeg dat borsten niets veranderen aan je eerlijkheid. Echt, niets. Zelfs met die twee obstakels tegen je middenrif geraakt er nog genoeg zuurstof bij de hersenen om zelf te beslissen of je eerlijk bent of niet. Wonderbaarlijk, dat lichaam van ons. Dan is er nog de onkreukbaarheid. Misschien dat het in de tijd van mijnheer Louwagie kreukbare meisjes waren met gesteven rokjes en blouses, maar in 2016 is dat zo niet meer. Meisjes en dames en vrouwen en van borsten voorziene persoonlijkheden zorgen nu zelf voor de kreuken. Ze beslissen zelfs helemaal alleen op welke manier de kreuken erin komen. 

Dan is er nog de laatste: onschendbaarheid. Het is waar, wij zijn voor sommige individuen kwetsbaar en schendbaar. Fysiek zijn we soms ondergeschikt aan onze medemens. Wanneer een man van twee meter en honderd kilo mij neerpint op de grond, dan worden mijn fysieke opties zeer beperkt. Geen ontkennen aan. En toch kom ik buiten. Toch ga ik, samen met mijn borsten, de straat op. Dat heb ik mezelf aangeleerd. Dat heeft mijn mama, met haar borsten, mij van jongs af aan ook voorgetoond. Mannen en jongens en heren en van penis voorziene persoonlijkheden moet het hun handen van je lijf blijven. Vrouwen trouwens ook, for that matter. Ze mogen niet roepen, ze mogen niet fluiten, ze mogen geen grens overschrijden, ook al hebben wij borsten.

Die onschendbaarheid heeft niets te maken met onze borsten, maar alles met het gedrag van anderen. Door jonge meisjes te elimineren uit een competitie bereik je niets, bij niemand. Je benadeelt de meisjes door ze hun geliefde hobby en uitlaatklep af te nemen. Je zadelt ze op met complexen over hun figuur en over hun vrouw-zijn. Letterlijk. Je neemt hun hobby af omwille van hun geslacht. Hoe gestoord is dat niet als je langer dan drie seconden nadenkt? Jij hebt twee borsten en een vagina? STOP. TE GEVAARLIJK! Je benadeelt jongens, want je leert ze dat ze geen verantwoordelijkheid hoeven te dragen. “Hormonen, hé! Hahaha”. Je zet als Belgische Zwembond zwart op wit dat je de meisjes verwijdert uit de competitie omdat de jongens zich anders (misschien) niet zullen beheersen. Dat kan wel tellen als victim blaming. 

We zijn 2016, KBZB, en feminisme is geen vloekwoord meer. Discriminatie en genderongelijkheid zijn dat wel. Er is te veel bereikt om de tijd zo ver terug te gaan draaien. Zou iemand dan ook zo vriendelijk willen zijn om dit door te faxen naar Michel Louwagie en hem een update te geven? Hoog tijd, medunkt.

zwembad

Ik dacht nog dat dit misschien een verzekeringskwestie was, maar niets blijkt minder waar te zijn. Mijn post werd pas gepubliceerd na het verschijnen van de  tegenreactie van de Koninklijke Belgische Zwembond. 

Previous Post Next Post

10 Comments

 • lecoeuràmaréebasse

  niet te verstaan. gemiste kans voor jonge mensen om samen te sporten en plezier te maken. als dat de redenering is krijgt het adagium “make sure you don’t get harassed” alweer prioriteit over “don’t harass”.

  16/04/2016 at 23:07 Reply
 • Liese

  onbegrijpbaar!

  17/04/2016 at 10:14 Reply
 • Kim

  Oplossing: vanaf nu dragen waterpolomeisje een bourkini om hun integriteit te beschermen.

  17/04/2016 at 11:03 Reply
 • Auwerijckx Ludo

  Idd onbegrijpelijk en verder dient het openluchtzwembad NIET als stort in de koninginnebadstad!!! FOEi!

  17/04/2016 at 11:17 Reply
 • Ellen

  Ik had het nog niet passeren, maar inderdaad: niet te geloven dat anno 2016 nog gedacht wordt dat meisjes apart gesteld moeten worden / achtergesteld moeten worden, puur omwille van… Tja, van wat eigenlijk?

  17/04/2016 at 18:15 Reply
 • Samaja

  Ik ben het volledig met je eens!

  17/04/2016 at 18:26 Reply
 • Le petit requin

  Ik had dit compleet gemist, maar unk, wat voor wat quatsch is dat?

  18/04/2016 at 12:14 Reply
 • miss pixie

  Ik weet zelfs niet wat ik hierop moet zeggen, mijn verstand kan het niet vatten.. 🙁

  19/04/2016 at 09:33 Reply
 • Peggy Dielis

  Welja, waarom niet!? Laat ons deze groteske beslissing ineens doortekken:
  . Laat tijdens dansvoorstellingen de vrouwenrollen opnieuw vertolken door mannen (er is immers fysiek contact tussen de dansers)
  . Gescheiden zwembaden voor meisjes (mannelijke coaches en supporters te weren)
  . Opnieuw strik gescheiden onderwijs (liefst ineens ook afzonderlijk openbaar vervoer)
  . Is de kledij van de vrouwelijke atleten en tennisters niet te aanstootgevend voor een mannelijk publiek?

  Aan diegenen die zulke stupide beslissingen nemen, u weet zeker niet dat wij in een gemengde maatschappij leven??? Om met zulke drogredenen kinderen het plezier van hun teamsport te ontzeggen is ronduit bespottelijk!

  Er wordt hier trouwens gelijk gesuggereerd dat alle jongens en mannen het voorzien hebben op onze ik integriteit, moest ik een man zijn ik zou me beledigd voelen.

  19/04/2016 at 11:27 Reply
  • Bob

   Dit is de klok 70 jaar terugdraaien.

   19/04/2016 at 11:42 Reply

  Leave a Reply