Schaamteloze reclame voor vijf vrouwen

04/11/2016

Het is boekenbeurs. Jij, intelligente lezer, wist dat natuurlijk al lang, maar wist je ook dat ik vijf vrouwelijke auteurs in mijn omgeving heb? Je kan hun werk bewonderen (en kopen) op de tachtigste editie van de boekenbeurs. Hoe zot is dan niet, gasten? Een goede reden voor schaamteloze reclame, bedacht ik me, want zoals de T-shirts bij Pull&Bear zeggen: support your local girl gang. 

yasmine

Yasmine schreef dit boek als gevolg van enkele van haar columns die De Morgen publiceerde. Uit die columns stroomde #wijoverdrijvenniet voort en plots was feminisme een hoofdpunt in het nieuws. In dit boek verzamelt ze meerdere essays rond feminisme en legt ze de basistermen grondig uit. Ze doet dit aan de hand van persoonlijke ervaringen, getuigenissen en onderbouwt alles met cijfers en studies. Ook haar eigen positie als feministe neemt ze onder de loep en zo toont ze zonder schroom dat ook zij soms uit de bocht gaat en tegelijkertijd maakt ze duidelijk waarom we het feminisme zo hard nodig hebben. Dit boek leert je de basis van het feminisme, zonder belerend te zijn. Wat mij betreft zou dit verplichte lectuur moeten zijn voor alle tieners, zodat ze hun eigen rol en die van anderen in deze maatschappij naar behoren kunnen inschatten. Mocht dit alles nog niet genoeg zijn om u te overtuigen: yours truly staat vermeld in het dankwoord. Yes. #prinsessengewuif.

Een uitgebreide review vind je hier. 
Echte Vrouwen Bestaan Niet – Yasmine Schillebeeckx – A.W. Bruna – € 18,99

 

.
.Anke schreef dit boek nadat een blogpost van haar viraal ging. In haar blogpost verwoordde ze wat bodyshaming is en wat dat met haar deed en nog steeds doet. Het was een stuk dat herkenbaar was, niet alleen voor mij, maar voor duizenden mensen. In dit boek neemt Anke je mee doorheen bodyshaming, overgewicht, eetstoornissen en wat al die zaken met een mens doen. Ze beschrijft alles eerlijk en oprecht, waardoor bepaalde stukken van dit boek hard binnen komen. Ze legt bepaalde gevoelens bloot en toont de rauwe pijn die ze veroorzaken, bij onszelf, maar ook bij anderen. Wat ze beschrijft is met momenten zeer herkenbaar, want schoonheidsidealen hebben een luguber kantje, een kant die we allemaal (her)kennen.

 

.
Een uitgebreide review vind je
hier.
Dik. Lelijk. Wijf. – Anke Wauters – Borgerhoff & Lamberigts – €22,95

 

de-muze-en-het-meisje-katrijn-van-bouwel-boek-cover-9789044631081

Katrijn Van Bouwel schreef dit boek omdat ze al altijd auteur wilde zijn. Dat kan dan simpel klinken, maar dat is het niet. Er zijn ballen nodig om je dromen achterna te gaan en wat ben ik dankbaar dat Katrijn die ballen heeft. Haar eerste boek (fictie) is het verhaal van een meisje dat vereeuwigd wil worden en daardoor besluit te gaan poseren voor kunststudenten. Niemand ziet haar zoals ze wil gezien worden, tot Torven op het toneel komt.
Met zinnen die je terug katapulteren naar de eerste fuif met je jongere broer, tot enkele woorden die zo perfect een situatie beschrijven dat je ze zelf lijkt mee te maken, zorgt Katrijn voor het soort boek dat blijft doorschemeren, ook al heb je het gesloten. Onderweg naar je werk, of tijdens het strijken (haha!), mijmer je over de woorden die ze rondstrooide in je hoofd. Dit boek is goed voor je hart en je ziel, mensen, zeker nu de winter er aankomt.

Een uitgebriede review vind je hier.
De muze en het meisje – Katrijn Van Bouwel –  Prometheus – €19,95 

 

vasten-feesten Kijk, we moeten daar eerlijk in zijn: ik dieet niet. Ik heb dat nooit gedaan en zal dat nooit doen. Volgens mij zijn 500 calorieên maar drie Kinder Bueno’s, ofzoiets, en we weten allemaal dat dat enkel het onbijt van die dag is, dus verwijs ik je naar Kelly, Ilse, Kim, Sofie en ongeveer elke andere coryfee uit de Blogue-o-sfeer, want die zijn er rotsvast van overtuigt dat dit werkt, en ik ook, want die zouden gewoon nooit allemaal samen liegen. Plus, die waren al zot van 5:2 voor het boek en zijn nu gewoon zot van 5:2 EN het boek. Ik kan hen dat niet kwalijk nemen, want Lien is een topmens. Eerlijk en oprecht. Op eigen initiatief stuurde ze haar draft van dit boek op, en ze viel bekanst van haar stoel toen ze terugmailden van “Dealios, wij brengen uw boek uit, gaat u maar een kleedske kopen voor de boekenbeurs” (of iets in die trant). Go Lien. Go.

Een uitgebreide fanclub vind je hier.
Het 5:2 dieet, vasten en feesten – Lien Braecekvelt – Lannoo – €19,95

 

Toen ik dit boek zag werd mijn aandacht getrokken door de zachte kleuren en het fijne tekenwerk. Niets overheerst in dit boek of schreeuwt hysterisch om aandacht. Dit boek is subtiel en verlichtend. Eef Rombaut haar teksten gaan hand in hand met de tekeningen van Leen Vanbroekhoven. Ze laten je ontdekken, verwonderen en bewonderen. Ze prikkelen de nieuwsgierigheid van je kind en stimuleren tegelijkertijd hun fantasie. Pagina per pagina word je samen met je kindje geleid naar een wereld, zoals bijvoorbeeld die van de kunst. Het boek laat ruimte voor interpretatie en stimuleert op een subtiele manier het zoeken in het boek, door bijvoorbeeld op elke pagina twee miniscule smileys te verstoppen. Een aanrader en cadeautip voor de kinderen (en hun ouder(s)) in je omgeving.

Een uitgebreide review vind je hier.
Ik zie Ik zie – Eef Rombaut en Leen Vanbroekhoven – Abimo – €14,95

 

Wanneer ik dit lijstje bekijken ben ik zelf nog steeds verbaasd. Hoe geweldig is dit niet? En het valt me nu ineens ook op dat ze allemaal verschillende uitgeverijen hebben. Ik vind dat tof. Geen idee waarom, maar het is zo.
Vijf boeken. Zes vrouwen. Machtig.
Support your local girl gang, people. Ook op de boekenbeurs.

Previous Post Next Post

3 Comments

 • Liese

  Bedankt voor de tips!

  05/11/2016 at 07:23 Reply
 • Ellis

  Leuk dat je naar mijn recensie linkt!

  05/11/2016 at 11:20 Reply
 • Lottesanekdotes

  Het boek van Yasmine Schillebeeckx vond ik ook erg goed en het is ook hier van #prinsessengewuif, want ik sta vermeld in het 5:2-boek 🙂

  06/11/2016 at 18:31 Reply
 • Leave a Reply