Bedtijdverhalen voor Rebelse Meisjes (+ preview)

07/10/2017

Dit verhaal begint in april 2016 toen ik via Twitter een Kickstarter-campagne te zien kreeg waar men het had over “The Anti-Princess Picture Book (you and) little girls need”. Het was een campagne voor een boek met als titel “Good Night Stories for Rebel Girls”. Het boek zou 100 waargebeurde verhalen bundelen over sterke, inspirerende vrouwen. De verhalen gingen ze gieten in kindermaat, zodat ze verteld konden worden als een verhaaltje voor het slapen gaan. Simpel, edoch geniaal.  Een dag of twee later hadden de bedenkers (Francesca Cavallo en Elena Favilli) hun te behalen doel al overstegen en ging het boek er komen. Het bleef eerder stil, tot ergens in september. In pre-order had hun boek de kaap van $1 000 000 overschreden. Laat me toe om dat even te herhalen: in pre-order (zonder het dus al klaar was) haalde het boek de kaap van één miljoen dollar. Weer werd het wat stiller. Het is te zeggen: hun updates gingen over bestellingen en leveringen. Die waren niet echt nuttig voor mij, want het lief zei dat het geen nut had om een voorleesboek te kopen in ‘t Engels, en ik (huiver) zag zijn punt. Toen ze dit filmpje online gooiden in maart 2017 hadden ze terug mijn volledige aandacht, en samen met mij die van andere feministen. We vroegen ons af (in een Facebookgroep) wie de uitgever was en of ze vertalingen zouden doen? De uitgever werd gemaild, maar we kregen geen antwoord. Tot nu, dan.

HET IS ER! (excuses, ik ben enthousiast!). Uitgeverij ROSE stories (feministisch en dus divers) bracht de Nederlandse versie uit met als titel “Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes”. Het boek bevat dus 100 maal het waargebeurde verhaal van een inspirerende, sterke, rebelse vrouw. De verhalen werden gekozen en gebundeld op basis van drie criteria: het moest een mix worden van vrouwen uit het verleden en vrouwen uit de hedendaagse maatschappij. Verder moesten de verhalen verteld worden van vrouwen over de ganse wereld. Het moest dus een divers en inclusief boek worden. Als laatste criterium moest de biografie van de vrouw interessant zijn voor kinderen. Het moest een verhaal zijn dat kinderen kon prikkelen en aanzetten tot dromen. Bij Coco Chanel (Ja! Die staat erin!) werd er bijvoorbeeld gefocust op haar jeugd in weeshuizen en hoe ze daar leerde naaien, dus hoe haar kindertijd haar leven als volwassene voor altijd had veranderd en geïnspireerd. Je kan het verhaal vertellen van Michelle Obama, Amelia Earhart, Brenda Chapman, Cleopatra en zoveel meer vrouwen. Elk verhaal is individueel en prachtig geïllustreerd door een kunstenaar, wat zorgt voor een diverse en enorm mooie vormgeving.

Al deze verhalen zijn niet langer dan één A4’tje, wat ze dus perfect maakt als voorleesverhaal. “Er was eens een meisje…” zijn de beginwoorden van elk verhaal en dat alleen al is het kopen waard. We kennen Robin Hood. We kennen Peter Pan en zelfs Mario Bros. Voor elke dappere meid in een kinderboek kan je makkelijk tien jongens bedenken die de helden zijn. Het is tijd voor wat evenwicht. Het is al lang tijd voor wat evenwicht. Het doet er niet toe of je hartendief (ik word er zowaar emotioneel van) een jongen of een meid is. Of ze nu spelen met auto’s, prinsessen of Lego. het is om het even. Echt waar: toeternietoe. Ik geloof echt dat ook jongens baat hebben bij dit boek. Dat ze er baat bij hebben om ook vrouwen te zien als mensen die alleen hun eigen verhaal maken. Als leiders, durvers en doeners. We kunnen allemaal ons eigen verhaal maken, los van gender, kleur of geaardheid. Zeg nu zelf: hoe schoon is dat niet? Dus alsjeblieft, doe jezelf en jouw kind(eren) een plezier: koop dit boek. Dus alsjeblieft, doe jezelf en de kinderen in jouw omgeving (dag tante! Dag meter! Dag nonkel. Dag peter! Dag oma en dag opa!): koop dit boek. Je zal verbaasd zijn over hoeveel je zelf nog kan bijleren, want elke vrouw in dit boek is een inspiratie, je moet het alleen willen zien.

Van de uitgeverij mocht ik vijf verhalen + illustraties aanbieden aan mijn lezers. Ook de volledige lijst met alle verhalen kan je hier downloaden:

 

Auteur: Elena Favilli Francesca Cavallo
Uitgever: ROSE stories
Nederlandstalig – ISBN 9789082470130 – november 2017
Adviesprijs: 19,95 euro – onder andere hier te koop

Dankjewel aan Annelore voor de heads up! Oh, en dit is geen gesponsorde post. Again: als er een post gesponsord is, dan staat dat onder #sponsored. 

 

 

 

 

Previous Post Next Post

7 Comments

 • Elke

  Oh, dat klinkt als een geweldig boek, ga ik kopen!

  Nog geen dochter in huis hier, maar onze zoon moet ook leren dat vrouwen geweldig zijn natuurlijk 🙂

  08/10/2017 at 03:29 Reply
 • fiekefatjerietjes

  Oja! Die zet ik op mijn lijstje voor als J. wat groter is. Merci voor de tip!

  08/10/2017 at 09:26 Reply
 • oon

  Geweldig! Dank je! We halen het zeker in huis.

  08/10/2017 at 10:26 Reply
 • Een lepeltje lekkers

  Oh super! Ik volg de pagina ook al sinds 2016, in de hoop dat het boek er in het Nederlands zou komen. Dat gaat meteen op het lijstje voor de verjaardag van mijn oudste dochter!

  09/10/2017 at 14:08 Reply
 • Elke

  Super! Ik heb je download net gebruikt en al 3 verhaaltjes voorgelezen aan mijn dochters. Ze waren heel enthousiast. Ga het boek dus zeker kopen!

  10/10/2017 at 21:05 Reply
 • Annelies Gheysen

  Kerstcadeautje voor metekindje bij deze gevonden! Dankjewel voor de tip!

  07/11/2017 at 17:18 Reply
 • Hoe maak je kinderen weerbaar? - Mama Maai

  […] Romina gaf me alvast de tip het boek ‘bedtijd verhalen voor rebelse meisjes‘ aan te schaffen. Binnenkort wordt zelfs al deel 2 verwacht, die is al te reserveren. En dat ga ik doen. Dank voor de tip. Voor ons gaat een van deze in de zak van de goede man. […]

  19/09/2018 at 14:23 Reply
 • Leave a Reply