‘Honger!’ van Mme Zsazsa is vanaf nu te koop

23/10/2017

Een tijd geleden … Moment, ik ga het zoeken op Instagram.

Gevonden! Dus: opnieuw. Een tijd geleden, 1 juli om precies te zijn, kwam hier het eerste gerecht uit ‘Honger!’ op tafel. Nu hoor ik u denken dat dat wel heel raar is, aangezien dat boek nog maar net uit is, maar dat komt allemaal door het lief. Het lief, dames en heren, dat is een gerenommeerd kok. Hij zelf zal eens ongemakkelijk lachen, zwaaien met zijn handen en iets mompelen over dat dat niet waar is. Geloof dat maar niet. Die schudt de zotste gerechten uit zijn mouw, of uit een kookboek, en doet dan alsof hij een ei gekookt heeft. Sinds ik samen ben met hem heb ik zeker twintig nieuwe kruiden leren kennen en is mijn smaakpalet enorm uitgebreid. Ik durf daar al eens over stoefen op tinternet. Nu is dat niet anders.

Ik heb geen idee hoe wij Mme Zsazsa ‘kennen’. Het is te zeggen: ergens wel, maar hoe gaat dat, hé? Via het internet en Facebookgroepen en blogs en er zijn vrienden van haar die kennissen zijn van ons etc., maar ik denk eigenlijk gewoon graag dat coole mensen gewoon coole mensen aantrekken. Iets van soort zoekt soort, de toffe-bende-editie. Toen Mme Zsazsa testers zocht voor ‘Honger!’ was het lief enthousiast en ik kon dat alleen maar toejuichen. Ons weekmenu werd gevuld met dingen als “citroenrisotto”, “Marokkaans stoofpotje” en “vegetarische pasta carbonara”. Het ene gerecht al lekkerder dan het andere, maar echt stuk voor stuk toppers. De dochter at alles gezellig mee met ons en ik nam gretig foto’s.

Deze week viel ons exemplaar van ‘Honger!’ in de brievenbus*. De lay-out is fantastisch. Duidelijke recepten, zowel voor de afwegende neuroten als de freestylers. Er staan schoon foto’s in en tekeningen. Soms vindt ge zelfs uitleg over bepaalde groenten, maar wat mij echt omver blies is dat elk recept voorzien is van extra’s zoals “voor vegans of kaasmijders”, of “lekker voor erbij“, zodat ge eventueel een bijgerecht kunt maken, of aanpassingen doen naargelang wie er mee eet van uw gerecht. Andere rubrieken die bij sommige gerechten staan zijn “voor de moestuiniers“, met handige tips voor in de moestuin. “Ook lekker“, met een aanpassing van het recept om het bijvoorbeeld meer zomers te maken. “Binnendoor“, met tips die het koken makkelijker maken. “Extra groenten“, voor toevoegingen aan het recept … Echt. Er zijn nog andere categorieën en elk van hen is al even geniaal. Waarom heeft niemand dit ooit eerder gedaan? Eén recept met suggesties voor meerdere varianten, zodat je het recept kan aanpassen naargelang de gelegenheid of het seizoen. Hier, op de blog van Mme zelve kunt ge dat schoon zien. Simpel, edoch geniaal.

Serieus gasten: ik kan enkel tot u spreken als eter, niet als kok. Ik kan tot u spreken als mama van een dochter. Zoals iemand met dezelfde routines als velen. Elke avond komen we tussen 17u30 en 18u00 thuis van het werk en is de peuter redelijk vermoeid. Dan is het fijn dat er recepten zijn zoals diegene uit ‘Honger!’. Origineel, niet zwaar op de maag en klaar te maken in een tijdspanne die verhindert dat eerdergenoemde peuter het huis of onze trommelvliezen sloopt. Het zorgt voor variatie in je eetpatroon met ingrediënten die iedereen kent, zonder dat er extreme dingen gevraagd worden genre: “Laat nu twee uur rusten”, waardoor uw dag naar de kloten is omdat uw peuter alles kapot maakte. Elk gerecht begint met een tijdsindicatie die realistisch is, en mocht je toch onverwachts thuiskomen met twee bloemkolen omdat ze in reclame stonden, dan kan je gewoon in het (alfabetische) register zoeken dat ingedeeld is per groente (of ander soort ingrediënt zoals ricotta, couscous of linzen).

Ik kan niets meer doen dan dit om u te overtuigen van dit boek, maar als ik de tijd neem om een kookboek te reviewen, dan weet ge dat het goed is. Leg het onder de kerstboom voor de kok des huizes en ik beloof u dat er enkel maar lekkers volgt. Of hou het voor uzelf en geniet van de complimenten die ge krijgt na het koken van deze gerechten, want die zullen er zeker komen. High five, Mme Zsazsa. Goed gedaan! En merci dat je ons liet meegenieten vanaf het prille begin.

Mme Zsazsa – Manteau – 240 pagina’s – ISBN 9789022334614 – €24,95

*Het boek viel hier in de bus nadat wij Mme Zsazsa daar centjes voor gaven. Dit is dus (wederom) geen gesponsorde post. Kwestie dat u dat weet. Mocht u het boek willen kopen, dan kan dat door op de link in (en onder) mijn tekst te klikken of door HIER te klikken, want ze is het waard. 

 

Previous Post Next Post

3 Comments

 • fiekefatjerietjes

  Yup, een topboek. Het beste van het jaar, als je ‘t mij vraagt!

  05/11/2017 at 21:19 Reply
 • Anneke

  Ik heb het boek al hier en daar zien passeren (ook bij haarzelf ;)) en ik moet zeggen dat hij nu wel serieus op mijn lijstje staat.
  (A lot of) Food is life, people 😉

  06/11/2017 at 17:37 Reply
 • annaberg

  Wild ben ik er niet van, maar ik kocht het boek omdat ik er zoveel lovende dingen over las bij collega-bloggers. Heel af en toe maak ik er iets uit (één van de schoondochters is vegetariër), maar tegenwoordig vul ik mijn eigen recepten aan met die van Sandra Bekkari of Claudia Van Avermaet. Of gewoon uit de Libelle of het Spar-blaadje.

  21/06/2018 at 10:58 Reply
 • Leave a Reply