De positieve prutsende planters

16/03/2018

Soms verpotten de dochter en ik de kamerplanten. Dan installeren we ons buiten aan een klein tafeltje en gaan we helemaal op in ons werk. Aangezien de kamerplanten al langer dan een jaar leven ben ik al weken bezig over een moestuinbak. In mijn hoofd ontwikkelt de dochter daardoor groene vingers en zal ze mij later daarvoor bedanken in interviews. “Zo lang ik mij al herinner tuinierde ik samen met mijn mama. Ze leerde mij respect hebben voor de natuur en het proces”, ofzoiets. Toen ze vandaag opeens vroeg om te tuinieren was ik volledig mee en vol enthousiasme stuiterden we naar de winkels. We kochten kweekbakken, turfpotjes (zonder turf?) en regenlaarzen voor de dochter, want “Mama, regen. Emma lopen in de water”, Wacht, ik neem je mee.

Bij de Aveve (in Maldegem) gaf de winkelbediende ons de juiste grond en koos Emma verschillende zaadjes.  Ze was ontzettend enthousiast over haar kerstomaten, radijzen en haar wortels. Ik probeerde de gegeven informatie op te slaan en vertrok naar huis. De dochter viel in slaap in de auto wat me de tijd gaf om even te googelen. Al snel bleek dat er heel veel tips online te vinden zijn en dat er voor iedere gegeven tip een andere bestaat die het tegenovergestelde beweert. De dochter werd wakker, ik besloot mij niet te laten kennen en we gingen aan de slag. Dat zou ons wel lukken.

Ik haalde alles uit de verpakkingen en bedacht me dat het precies wat veel was. Het eerste zakje zaadjes was cayennepeper en hadden we gratis gekregen bij zo’n kweekbak. “Hoeveel zaadjes moeten in zo’n vakje?”. De dochter mocht de bakjes vullen met aarde en ik ging ondertussen snel even googelen hoeveel zaadjes in zo’n dingetje moeten. Na 30 seconden zoeken stond de dochter al naast me met haar “HELPEN MAMA, HELPEN ZAAJES!”.

Nergens vond ik antwoord en ik besloot dan maar de meubelen te redden voor zover dat nog kon. We zaaiden deze namiddag simpele dingen of zaadjes die we gratis kregen. Het ging zeer snel van kwaad naar erger, want sommige pakjes hadden 100 zaadjes en andere amper 9. Hoeveel zaadjes? Hoe diep? Wat is dat met die vermiculiet? En scherp zand? En wit zand? En los zand? WAAROM in hemelsnaam zand???? Wie bedenkt dat?Beseffen jullie (de pro’s) dan niet dat er enthousiaste moeders met hun kleuters lezen? We hebben bieslook, cayennepeper, dille, waterkers en kerstomaten gezaaid. Die laatste tegen mijn goesting, maar de dochter ging en moest ze zaaien, dus ja. Ik ben oprecht serieus benieuwd of we daar binnen een week ergens iets groen uit krijgen.

Er staat hier een moestuinbak die ongebruikt is en nog een pakket of 10 zaadjes (wortels, radijsjes, …). Ik wil niet dat die allemaal verloren gaan, dus eerst research. Zoals met alles dat fout loopt richt ik mij tot jullie daarvoor, de lieftallige lezers. Hebben jullie tips die niet overweldigend zijn? Ik heb de Makkelijke Moestuin-app, maar die werkt maar met bepaalde zaden. Courgettes zitten daar bijvoorbeeld niet tussen. Al de rest is zoveel ineens. Zo ontzettend veel. Zadendatabank. Moestuinplanning. Afwisselen van kruiden en groenten en éénjarig en tweejarig en spitten en en en en. Jullie snappen mij wel. Help een moeder uit, alsjeblieft. De dochter met haar sterrenrestaurant is jullie nu al dankbaar.

Deze post maakt deel uit van de 40 dagen bloggen challenge. Dit is dag 24/40. Geen mens die weet hoeveel dagen ik al gebrost heb, maar het valt wel mee, peins ik zo. 

Previous Post Next Post

10 Comments

 • Eilish

  Hoeveel zaadjes: 1 per hokje (moeilijk voor Emma, misschien zij het grove werk met zand dan), spitten is niet meer van deze tijd. Grond gewoon los woelen en compost bijvoegen. In bak dus gewoon potgrond en compost.
  Opgekomen plantjes na een tijd verpotten naar grotere potjes. Als je turfpotjes gebruikt, zet die dan gewoon in een schaal, water in de schaal doen en ze drinken wat ze nodig hebben (niet te enthousiast gieten)
  Grote planten dan in moestuinbak of volle grond.
  Tomaten moeten overdekt kunnen worden want kunnen niet tegen de regen.

  16/03/2018 at 09:22 Reply
  • Eilish

   En ik verwacht wel wat plantgoed over te hebben dus als het niet lukt, vraag gerust wat.

   16/03/2018 at 09:24 Reply
   • rominatje

    Ha! Ik hou u eraan. Merci ♡

    16/03/2018 at 11:33 Reply
 • Kruimel

  Ik kan je niet helpen.Maar ik heb heerlijk gelachen met je stukje. Omdat ik me al jaar na jaar even enthousiast voorneem een moestuinbak te starten, met enkel een zee aan groene sprietjes als resultaat. Ik kijk halsreikend uit naar het vervolg…

  16/03/2018 at 09:22 Reply
 • Liesbeth

  Fantastisch! Leren door trial en error is ook belangrijk hé. Ik kan je geen tips geven, ik ga gewoon in mei plantjes kruiden en sla en kerstomaatjes kopen in de aveve 🙂 en plant die (nog altijd een noodoplossing, mocht het niet lukken.)

  16/03/2018 at 10:37 Reply
 • Lisa

  1 tip: doe geen moeite voor wortelen. Zit je een heel seizoen te klooien, heb je 9 miezerige wortelen 😀 Radijsjes, zurkel, courgette, pompoen, komkommers, boontjes, pluksla, waterkers, aardbeien, frambozen, bietjes… heb je nodig! 😉
  En… niet buitenplanten voor de laatste vorst, of je mag nog eens richting aveve.

  16/03/2018 at 11:08 Reply
 • Goofball

  Ik ben de moeder die net de zonnebloem scheuten van mijn zoontjes zaaisels in de opvang heeft kunnen doen sterven 🙁

  Mijn aanpak voor onze vierkante meter moestuin vorig jaar was in feite kleine plantjes al kopen. De komkommerplant met minikomkommers was gigantisch success, dat bleef maar uit zijn eigen groeien en produceren. Ook de kersttomatenplant heeft wat opgeleverd.
  verder stond het vol kruiden die ook wel easygoing waren

  16/03/2018 at 12:27 Reply
  • rominatje

   Die plantjes: goeie tip!

   16/03/2018 at 22:57 Reply
 • moois van me

  Het moestuinboek van madame zsazsa geeft antwoord op al je vragen! Erwtjes gaan nu heel goed: ze komen nu al op en dat lukt eigenlijk altijd bij mij. Tomate zaai ik na een paar jaar proberen niet meer, ik koop planten. En om de 1 of andere reden lukken radijzen ook niet bij mij. In sommige zakjes zaad zit idd veel en veel meer zaad dan je kan gebruiken in een kleine (potten)moestuin. Ik zaai 1 zaadje per gaatje, behalve bijvoorbeeld met rucola of basilicum. Dan strooi ik het zaad lustig uit.
  Veel plezier met je tuintje!

  16/03/2018 at 12:35 Reply
  • rominatje

   Ik heb natuurlijk aan Kim’s boek gedacht, maar dat leek me zo ingewikkeld voor een beginner. Niet?

   16/03/2018 at 22:57 Reply

  Leave a Reply