Emma praat #2

10/04/2018

Vorige maand deed ik pas de eerste blogpost uit deze reeks en hier is ze al terug. Eigenlijk had ik er gerust al vijf kunnen vullen. Op zijn minst. Het praten heeft ze duidelijk van mij en momenteel groeit ze zo snel en evolueert haar taal zienderogen. Ze begint ons bijvoorbeeld van antwoord te dienen en net zoals alle verantwoordelijke ouders schieten wij dan in de lach. Sommige dingen moet je ook zien in combinatie met haar gebaren. Het is hilarisch wanneer ze “damagni” zegt, maar eerder door haar houding en wijzend vingertje dan door de uitspraak zelf. Ook al krijg ik niet alles uitgelegd, er is toch nog genoeg.

Lees maar even mee:

 • “Mama die hand ook rijen”, wanneer ik mijn stuur vast heb met één hand.
 • “Wasda allmaal?” Eerlijk gezegd weet ik het vaak ook niet wat dat allemaal is. Ze vraagt het in de gekste situaties, zoals wanneer we de tafel zetten of wanneer ik mijn slip uittrek.
 • “Oeioeioeioei”, in een verhoogd stemmetje wanneer iets valt, iemand valt, of er een andere situatie is die ze ervaart als ‘niet doorsnee’.
 • “Kiekieboe”, in plaats van kiekeboe. Te schattig.
 • “Iere”, wanneer ze iets aangeeft. We zeggen wel duizend keer ‘alsjeblieft’ en dat doet zij ook, maar wanneer ze iets geeft wordt ze onmiddellijk hardcore West-Vlaams en ik vind dat niet eens erg.
 • “Opteten inne mond“. Het kind is gek van eten en vooral van het “opteten inne mond”.
 • “Jippesift”. Lippenstift, dagelijks, tientallen keer. Ze is daarmee thuis gekomen van de crèche en nadat mijn zus dat hoorde is de dochter ook in het bezit van minstens vijf lipglosses.
 • “Valla si”. Voila sé. Dat heeft ze van mij, vrees ik.
 • “Ni roepen!”, al roepend, tegen één van haar ouders wanneer die vooral niet roepen.
 • “Is eh moptje”, vooral wanneer ze kattenkwaad heeft uitgehaald of kaka deed.
 • “Is goed”, terwijl ze haar schouders optrekt. Meestal zegt ze dat in een gesprek om iets door te duwen. Dat gaat zo: “Morgen niet kindjes. Morgen op stap. Ja. Mawsie. Emma naar Mawsie. Ja. Is goed. Is goed. Ja is goed mama”, om dan kwaad te zijn wanneer ik zeg dat het niet goed is.

Share:
Previous Post Next Post

3 Comments

 • Doris

  Geweldig. Mooi hoe ze in die laatste gewoon allebei de kanten van de conversatie voor haar rekening neemt 🙂

  11/04/2018 at 08:42 Reply
 • Nina

  Heel grappig, ze heeft duidelijk een eigen willetje. Onze Walter is een paar dagen ouder dan Emma en ik vind het zo schattig om te volgen wat zij zegt en doet.

  11/04/2018 at 10:21 Reply
 • Goofball

  leuk

  11/04/2018 at 14:02 Reply
 • Leave a Reply