Over ‘De wraak van ridder Piepus’, Mooimakers en turnbankjes

17/04/2018

Een tijd terug zag ik op de tijdlijn van het lief een gefrustreerde post van een dierenarts. Ze was weer bij een koe geroepen omdat die metaal had binnen gekregen. Ze noemde het een vreselijk pijnlijk lijden waar ze quasi machteloos tegenover staat. Ik denk dat ze het “Het scherp” noemde. Zwerfvuil (vooral blikjes) raken in de verhakselaar die het vermaalt tot kleine stukken. Die stukken worden onbewust opgegeten door koeien, wat gevaarlijk is voor het dier zijn ingewanden en soms leidt tot de dood. Recent onderzoek (hier een clip) wees uit dat België zo’n zesduizend zieke koeien per jaar heeft, en dat er zes per dag aan overlijden. Dan werd dit onderzoek enkel toegespitst op koeien en op Vlaanderen. Het ruimere plaatje moet nog verschrikkelijker zijn. Wij weten dat soort dingen. Zwerfvuil hoort niet. Nu niet, nooit niet. En toch gebeurt het nog zo vaak. Hoe kan je dat veranderen? Opvoeding. Ik geloof hard in het opvoeden van nieuwe generaties, die op hun beurt hun ouders en omgeving sensibiliseren. Blijkbaar ben ik niet de enige die er zo over denkt, want deze ochtend werd ik uitgenodigd door Marc De Bel en Mooimakers.

Mooimakers is het merk waaronder Vlaanderen Mooi uitvoering geeft aan haar beleid. Vlaanderen Mooi is het initiatief tegen zwerfvuil en sluikstorten (OVAM, Fost Plus, VVSG). Met andere woorden: een groepsnaam voor diegene die wel degelijk wakker liggen van (onder andere) al het zwerfvuil en sluikstorten. Je kent ze hoor. Je kwam sowieso al één van hun slogans of campagnes tegen. Zij sloegen dus de handen in elkaar met Marc De Bel. Mocht je niet weten wie hij is: schaam je diep. Zijn honderdzesenzestigste (166!) boek heeft als titel ‘De wraak van ridder Piepus’. Het boek gaat over de Boeboeks. Dat zijn de vuistgrote “Aardewezens” die de hoofdrol spelen in de boekenreeks, en ze hebben in hun Biezebos zoveel last van zwerfvuil dat hun zomerfeest in het water dreigt te vallen. Via een spannend en grappig verhaal tonen de Boeboeks dat je zelf een verschil kan uitmaken, ongeacht hoe klein je bent.

Minister Schauvliege was er ook en kondigde aan dat ieder 3de leerjaar uit Vlaanderen een gratis exemplaar van het boek krijgt voor hun klasbibliotheek. “De boodschap van het boek sluit perfect aan bij de boodschap van Mooimakers. We verspreiden het boek om al die kinderen te tonen dat ze wel degelijk een groot verschil maken, en om nog meer van hun leeftijdsgenootjes mee te mobiliseren tegen zwerfvuil.”, zo zei ze. Los van alle politieke toestanden in het verleden (en tegenwoordig): daar heeft ze een punt. Een punt waar ik mij, samen met de koeien, voor de volle honderd procent bij aansluit.

De boekvoorstelling gebeurde in een school. We kwamen in een cliché turnzaaltje terecht. Voor ons stonden enkele rijen turnbankjes. Al snel zaten die vol leerlingen van het derde leerjaar en mijn moederhart ontplofte een beetje. Ze gedroegen zich flink en luisterden stilletjes naar mevrouw de minister en enkele andere mensen-in-schoon-kleren. Hun geduld werd beloond, want uiteindelijk betrad Marc De Bel het podium. Hij las een kort (maar spannend) stuk voor uit het boek en gaf de kans aan de kinderen om vragen te stellen. Het begon quasi direct met een “mijnheer Marc-De-Bel-mijnheer, mag ik een handtekening, alsjeblieft?”, en mijn hart lag op de grond. Er werden vragen gesteld over zijn leeftijd, gewicht, hobby’s, aantal kleinkinderen en over de waterzuiveringsduikboot (ja, dat is een woord) uit het boek. Uiteindelijk eindigde het vragenrondje met de vraag of het dan nu tijd was voor een handtekening, “alsjeblieft, mijnheer Marc De Bel?”. Hij beantwoordde elke vraag uitgebreid, eerlijk en perfect op het niveau van de leeftijdsgroep die voor hem zat. Het deed me wat, kinders die enthousiast zijn over een auteur en zijn boeken. Hij nam zijn tijd met de kinderen en deed ze meer dan eens lachen van plezier. Hij giechelde mee met hen en ik zag waarom de man al 31 jaar doet wat hij doet. Weet je wat het is? Een jeugdidool ontmoeten is altijd een beetje spannend en ik ben zo blij voor de achtjarige in mijzelf dat mijnheer De Bel niet teleurstelde.

Vandaar deze blogpost: om u te vertellen dat mijnheer Marc een fantastisch nieuw boek heeft. Om te vertellen dat hij mentaal 11 jaar is en een hond heeft die 8 kilogram weegt. Om u te vertellen dat het onderwerp ontzettend belangrijk en relevant is. Om u te vertellen dat acht- en negenjarigen de max zijn. En om u te vertellen dat de koeien u nodig hebben.

Je kan het boek binnenkort hier kopen en nu al reserveren.
Voor te lezen vanaf 6 jaar en zelfstandig lezen vanaf 8 jaar.

Titel: De wraak van ridder Piepus
Auteur: Marc De Bel
Illustratrice: Frieda Van Raevels
Uitgeverij: Van Halewyck
Prijs: 15,99 euro
ISBN 9789461318084

Share:
Previous Post Next Post

2 Comments

 • eskonpeupejer

  marc de bel is altijd goed !

  18/04/2018 at 13:25 Reply
 • irene

  Boeboeks! <3 Zo'n schoon initiatief! Ik geloof ook in de opvoeding van de volgende generaties en zo'n boek is een fijn hulpmiddeltje.

  18/04/2018 at 14:02 Reply
 • Leave a Reply