Vandaag is vandaag

15/05/2020

Armageddon, of toch niet?

Wanneer je sociale media opent, het nieuws bekijkt of de krant doorbladert krijg je overal doemberichten te lezen. De maatschappij start terug op en volgens de ene is dat ons grote geluk, terwijl de andere staat te roepen dat we collectief onze eigen begrafenis aan het regelen zijn. En wat is het nu eigenlijk? Wat is het juiste antwoord? Weet gij het? Neen? Ik ook niet.

Als je dat soort berichten leest, wees je dan eens bewust van je gemoedstoestand. Als het je energie kost, of een negatieve emotie veroorzaakt, stop dan alsjeblieft meteen met lezen. Niemand voelt daar de gevolgen van behalve jijzelf. Als Chantal* en Luc* gezellig gaan winkelen, dan weten zij niet dat jij je op afstand zit kwaad te maken. Het is oké om niet naar het nieuws te kijken en jezelf af te zonderen. Het is zo verleidelijk om te roepen naar de tv, of met je ogen te rollen bij een Instagrambericht, maar de waarheid is dat dat in het moment van emotie niets uithaalt. Jij hebt daar geen controle over. Focus op je eigen bubbel. Kijk naar de mensen direct rond je en doe wat jij kan en denkt dat goed is. Daar heb je invloed op. Jouw (gezin’s) individuele actie is de enige waarmee jij het verschil kan maken.

Bescherm jezelf en zet duidelijke grenzen

Maak je geen zorgen over morgen of overmorgen of volgende maand. Niemand weet wat komt. Vandaag is wat telt. Vandaag is wat je hebt en wat je zeker weet. Daar heb je controle over. Door te piekeren verander je niets aan de toekomst of aan de situatie. Het verpest alleen het huidige moment.

En ik zie u al lezen en misschien denk je wel dat ik zot ben, of makkelijk praten heb, maar weet dat ik spreek uit ervaring. Jij kan horen wat je denkt, jij alleen kan dat, en je kan er ook voor kiezen om op dat moment “stop” te zeggen tegen je gedachten. Leid jezelf af. Bescherm jezelf waar je kan. Kies een mantra dat je herhaalt tegen jezelf wanneer je gedachten negatief worden. Een goed mantra kan bijvoorbeeld “vandaag is vandaag” zijn, of “ik leef nu”, of “hier en nu”, of “dit moment telt”. Ga zelf op zoek en kijk wat weerklinkt bij jou.

Weet dus alsjeblieft dat het echt wel oké is om jezelf te beschermen. Om je af te schermen en heel bewust geen negativiteit toe te laten.

Jij en jouw bubbel, een dag per keer, en wat komt, dat komt.

Previous Post Next Post

3 Comments

 • José Muylaert

  Dank u. Mooi gesproken, eentje om de komende tijd vaak terug te lezen ook; het lijkt me een gezonde reminder.

  16/05/2020 at 20:34 Reply
 • Lize_madebylilo

  Bedankt om mij hier aan te herinneren. Ik probeer dat wel te doen hoor maar het lukt niet altijd even goed.

  17/05/2020 at 09:06 Reply
 • Goofball

  Mijn gepieker zijn de verwachtingen van de anderen (die je graag ziet) over je bubbel en de moeilijkheid dan zonder irritaties en kwetsen je grenzen te stellen.

  08/06/2020 at 11:47 Reply
 • Leave a Reply