Tutorial: contactpersonen toevoegen als ICE op een (vergrendelde) smartphone

30/07/2015
Een praktische en informatieve blogpost. Je vindt dat hier niet vaak, dus dan weet je dat het wel belangrijk moet zijn. ICE-personen, ken je dat? Dat is een afkorting voor In Case of Emergency’ personen. Op je werk, fitness, school …  geef je een ICE-persoon op bij ‘te contacteren in geval van nood’. Wanneer je een ongeval hebt of er zich andere dringende situaties voordoen, worden de personen (of de persoon) die je opgaf gecontacteerd. Zij kunnen dan het nodige doen of zelfs levensreddende informatie geven (bloedgroep? Allergieën? Zwanger?). Het geweldige aan de term ‘ICE’ is dat alle nood- en veiligheidsdiensten die kennen, zeker nationaal en soms ook internationaal (zoals bijvoorbeeld Groot-Brittannië).
.
Je kan op verschillende manieren duidelijk maken wie gecontacteerd moet worden, maar de meest logische plek is vaak onze gsm. Hoe jonger de generatie, hoe groter de kans dat ze zeker een gsm bij hebben. Handig en praktisch, maar hoe maak je een ICE-persoon (en contactgegevens) zichtbaar in tijden van vergrendelde smartphones? Zet u neer, ik leg het u uit.
 .
In geval van iPhone’s
 • Ga naar de app “gezondheid”
 • Ga naar je Medische ID (rechts onderaan)
 • Voeg contact toe voor noodgevallen
 • Voeg een relatie aan de persoon toevoegen (bv: echtgenoot, moeder)
Bij een vergrendeld scherm zie je nu links onderaan “Noodgeval”. Druk erop en krijg je ‘Medische ID’ te zien. Wanneer erop gedrukt wordt zijn de gegevens die je ingaf zichtbaar en weten de hulpdiensten wie ze moeten bellen.
 iphone ICE Tutorial
Dit geldt alleen voor iPhones vanaf Iphone 4S en voorzien van IOS8 en hoger.
 .
In geval van besturing met Android
 • Ga naar contacten.
 • Ga naar groepen.
 • Ga naar: ICE contact bij nood
 • Druk op ‘contact toevoegen’
 • Kies iemand uit je telefoonlijst of voeg iemand toe
 • Sla je aanpassingen op
Bij een vergrendeld scherm zie je nu onderaan ‘Noodoproep’. Druk erop en erna op het ‘mannetje’ links onderaan. Nu zie je de personen die toegevoegd werden aan ICE en kan je ze bellen. Deze gegevens zijn dus zichtbaar en zo weten de hulpdiensten wie ze moeten bellen.
 Android ICE Tutorial
Dit geldt voor bepaalde toestellen, ikzelf heb een Samsung Note 3, het lief een Galaxy Grand 2 en beiden volgen bovengenoemde stappen. Mocht dit met jouw toestel niet lukken (bvb. Nexus) kan je hieronder een app dowloaden. 
 ..

ICE APP gratis android
Een ander smartphone-alternatief is deze gratis In Geval van Nood applicatie. Persoonlijk uitgetest en goedgekeurd. Werkt perfect met een vergrendeld scherm. Wanneer je de betalende versie kiest (1,57 euro) krijg je meerdere opties zoals het toevoegen van te contacteren dokters en medische geschiedenis.

 

ICE SleutelhangerNu zitten we natuurlijk nog met mensen die smartphones dik overdreven vinden. Ook voor hen vond ik alternatieven. Je kan een ICE-kaartje bewaren bij je identiteitskaart. Hier , bij de lokale politie, kan je gratis zo’n invulkaart downloaden. Laatstgenoemde hebben zelfs ICE-sleutelhangers uitgedeeld in 2013. Niet langer verkrijgbaar, maar niets houdt je tegen zelf zo’n sleutelhanger te maken.

Die laatste tips zijn trouwens ook praktisch voor wanneer je met de fiets of scooter rondrijdt of zelfs gewoon aan de rugzak van je minderjarige. Weet je, er was een tijd dat ik ervan uitging dat iedereen wist wat ‘ICE’ betekende. Toen gisteren bleek dat een van mijn beste maten het niet wist heb ik besloten deze blogpost te schrijven. Zoiets duurt nog geen vijf minuten om in te stellen en kan jou (en je geliefden) voor veel kopzorgen en andere zorgen behoeden. Dank ook aan de lokale politiezones die dit blijven herhalen op hun Facebookpaginas. Hasthag fangirl.

Previous Post Next Post

8 Comments

 • K.To

  🙂 ik had wel een ICE ingesteld in mijn GSM, maar dat ‘manneke’ bij de noodoproep was mij nog nooit opgevallen. Nu weet ik dus ook hoe ik iemands ICE kan bereiken als ik eens een mens in nood tegenkom. Tnx!

  30/07/2015 at 09:17 Reply
 • Liese

  Toen we overlaatst een meneer uit een accident moesten begeleiden zocht ik in eerste instantie in zijn portefeuille, want het was overduidelijk dat hij een epi-aanval deed, daar zat idd een kaartje met alle gegevens, inclusief de medicatie die hij nam. Een smartphone had hij (zoals veel oudere mensen) niet.

  30/07/2015 at 13:02 Reply
 • Le petit requin

  Goed dat je ICE vermeldt, is inderdaad echt nog niet bij iedereen bekend, dat merk ik soms ook als ik dat tegen iemand zeg. Bij mij staan al een aantal jaar een paar contacten als ICE ingesteld (op mijn ouderwetse gsm dus gewoon als ICE_Naam contact). Daarnaast heb ik in mijn portefeuille ook altijd een papiertje met diezelfde contactpersonen, maar ook mijn adres, bloedgroep… (en vroeger ook nog dat ik lenzen droeg).
  Jouw handleiding ga ik eens doorsturen naar mijn vriend, die wel een slimme foon heeft en dit dus goed kan gebruiken!

  30/07/2015 at 16:27 Reply
 • Heidi Vdb

  Super handige blogpost! Ga ik zeker nog eens delen 🙂 Zelf heb ik al jaren ICE-contactpersonen staan maar het is inderdaad iets wat veel te weinig gekend is.

  30/07/2015 at 20:53 Reply
 • Tita

  Wauw, merci voor de tip. Ik kende ice wel en had mijn moeder al als ice in mijn gsm gezet. Maar ik had er eigenlijk nog nooit bij stilgestaan dat mensen niet zomaar in je smartphone kunnen. Bij deze heb ik het gelijk ingesteld.

  30/07/2015 at 22:19 Reply
 • upje

  Ik heb dus niet de optie om zo’n ICE bij mijn ‘noodoproep’ te zetten en daarom downloadde ik de app die je hier vermeldt. Slecht plan! Dat ding ziet er schitterend uit en doet helemaal wat hij belooft, maar daarnaast slorpt hij ook batterijen op, omdat je telefoon daardoor nooit meer in slaapstand gaat. De mijne is dus op één nachtje voor 75% leeggelopen, enkel en alleen door die app. Snel er terug afgezwierd dus …
  Ik had je blogpost wel op mijn Facebook gedeeld en daar zei iemand dat ze een achtergrond had gemaakt met daarop een ICEnummer en dat dan als ‘screensaver’ gebruikt. Op die manier zie je het altijd, ook als de telefoon vergrendeld is en het kost geen extra batterij. Dat ga ik nu dus eens uitzoeken, hoe je dat kunt doen …

  01/08/2015 at 20:15 Reply
  • rominatje

   Wat een goede tip van die screensaver!
   Eerlijk is eerlijk, ik ben niet dieper ingegaan op de apps omdat ik die zelf niet nodig heb. Ondertussen is Jeroen wel dieper ingegaan op de apps in zijn blogpost op http://www.herrie.be

   In elk geval: merci voor het melden en het delen 😉 !

   01/08/2015 at 20:27 Reply
 • Reads | ☁

  […] • Deze tutorial is heel belangrijk! Romina legt je makkelijk uit hoe je een ICE (in case of emergency) contactpersoon op je homescreen kan […]

  07/08/2015 at 06:01 Reply
 • Leave a Reply