De Unieke Ultieme Uitplanters

16/04/2018

Deze ochtend was de zon veelbelovend, dus gingen we terug aan de slag in onze tuin. Wij, dat zijn de dochter en ikzelf. Geen tuinier zo enthousiast als mijzelf en dat kind van mij. De zaailingen van de dochter (dat lees je hier) brachten zowaar enkele plantjes op, dus begonnen we vandaag met het uitplanten daarvan. Enkele plantjes werden in bloembakken en bloempotten overgeplant, terwijl andere een tijdelijk groter potje kregen. Iets over groeien en afharden en andere zotte tuindingen waar Google mij mee amuseert. Ik installeerde ook een app (De Makkelijke Moestuin, die van dit boek) en die is perfect op maat van een amateur zoals ondergetekende. Stapje voor stapje vertelt die wat ik moet doen, zo wist ik opeens van tomatenplanten en kroonblaadjes en afharden.

Dat uitplanten deed ik samen met de dochter. Eerst gingen we een bloembak scoren bij de schoonouders. Toen kon de pret echt beginnen. Ik bedacht me dat ik die turfbakjes met bieslook best nat zou maken, dus liet dat over aan de dochter. Nadat ze drie vierden verdronk plantte ik ze over in een deel van de bloembak. Ernaast zaaide ik direct in de grond koriander. Hoera voor korianderzaadjes, want die zijn groot genoeg voor peuterhanden. Oorspronkelijk ging ik ernaast ook nog zaaien, maar ik ben dat uiteindelijk vergeten. “Niet erg, kan gebeuren”, zou Emma zeggen. De chilipepers en ik, wij weten niet waar we mee bezig zijn, maar we werken voorlopig goed samen, dus die zaaide ik in grotere potten. Een pot met één plant, een pot met twee planten, een pot met drie planten en een pot met vier planten. Er zal wel iets van lukken zeker? Dan had ik nog alle zaailingen van munt, die plantte ik in één grote bloempot, want munt is zoals onkruid, dus dat zal sowieso wel goed komen, hoop ik. Tegen dat we al dat werk verzet hadden was het tijd voor een pauze.

Na de pauze deden we een outfitwissel, want er was iemand die de opdracht “water geven” nogal ruim interpreteerde. We trokken naar een lokaal tuincentrum. Daar werden de dochter en ik behandeld als domme vrouwen, waardoor ik het tuincentrum niet meer zal noemen en volgende keer wel elders mijn 70 euro zal gaan uitgeven. Voor dat geld kochten we ook heel wat zaadjes en tuinhandschoenen voor de dochter. Dat kind en accessoires, echt waar: ongezien. Ze is door het dolle heen dat ze nu “zelfde als mama” heeft. De dochter stapte buiten met twee pakken tomatenzaadjes, dus de mama ging weer aan het zaaien. Vorig pakketje zaadjes leverde één plantje op, nu hoop ik op drie plantjes. Zij schreef op de potjes wat erin zat en ze slaagde er zowaar in om rustig en beheerst acht zaadjes te planten. Daarna stootte ze drie potjes om zodat er wat compensatie was. Ik zaaide nog wat basilicum, puur omdat ik hier 5 pakjes zaden liggen heb. Geen idee hoe dat komt, ik kocht ze in elk geval niet. Tegen dat die taak ten einde was moesten we weer een pauze houden om te eten. Erna ruimden we alles op en deze week ga ik zelf aan de slag in de echte moestuin. Een verslag volgt zeker.

PS: merci voor alle tips vorige keer, zowel in de reacties als via mail! Mag ik nog iets vragen? Die witte strips/linten om de moestuin mee in vakken te verdelen, waar koopt ge dat?

 

Previous Post Next Post

2 Comments

 • Goofball

  wij hebben hier in de herfst mini tuinharken enz voor de kinderen gekocht. Ook een groot succes. het is inderdaad belangrijk dat ze “dezelfde” hebben als mama en papa en kunnen meehelpen. Heel plezant.

  17/04/2018 at 13:13 Reply
  • rominatje

   Ja, die heeft ze ook, maar pas toen ik metalen gerief kocht in de mini variant was ze tevreden. Nu is ‘t voor haar echt zoals mij. Zo fijn.

   17/04/2018 at 13:29 Reply

  Leave a Reply