Brief uit de toekomst aan de Romina van 2019

01/12/2019

Ik zit in de cursus ‘Baas over Eigen Tijd’ van Werk en Leven (onderaan deze blogpost meer daarover) en één van de dingen die gevraagd wordt is een brief aan jezelf schrijven. Er zijn ook andere keuzes, maar als ‘schrijven’ tussen de opties staat, dan is dat een no brainer voor mij. Het idee is dus, dat ik met-vlag-en-wimpel-geslaagde tijdsbaas in december 2020, terug kijk op waar ik nu sta in 2019, wanneer ik net de cursus ben gestart. Ready? Ok. Let’s go.


Hey Romina

Cava, daar? Eigenlijk niet hé. Ik weet het, jongske. Ziet u daar zitten in dat houten hutje van 40m². Niet weten waarin of waaruit, met een lief, een kleuter en een baby. Ge hebt een vaag idee waar ge naartoe wilt, maar dat uitwerken lijkt zo zwaar. Juist gelijk de sportkleren die ge kocht liggen uw plannen, samen met wie ge wilt worden, al dik vier jaar in een hoekske. Ge gaat trouw naar de psycholoog en sinds de bevalling van Billie ook naar een coach, want het was duidelijk dat er iets moest gebeuren. Ge hadt zoveel schrik, ik weet het, maar ge deed het, en zienekeer waar ge nu staat?

Niet alleen baas over uw tijd, maar ook baas van uw eigen werk, dankuwel en alstublieft. Wat een jaar geleden een vaag plan leek waar je schrik van had is nu realiteit geworden. Het is uw enthousiasme, en dat van diegene rond u, die het hem gedaan hebben. Je wist altijd al dat je vrouwen wou empoweren en nu heb je er zowaar je job van gemaakt. Hoe schoon is dat niet, zeg?

Je voelt je zo vol energie en ook al heb je compassie met de Romina van 2019, je bent vooral dankbaar dat ze eindelijk de koe bij de hoorns vatte. Dit leven was niet ondenkbaar, het was niet onuitvoerbaar. Je had alleen een plan nodig en de juiste mensen rond u. Hoe kon je daar ooit over twijfelen? Jij, extravert xl, met een gigantisch netwerk. Harde werkster ontsproten uit de West-Vlaamse klei. Natuurlijk kon je het! Ik ben zo trots op u en dankbaar dat dit nu mijn leven is.

Je kiest zelf je uren en je hebt meer tijd voor de kinderen. Je haalt voldoening uit wat je doet en je bent zo gelukkig dat jij diegene bent die vrouwen mag helpen. Dat je hen kan bijstaan en coachen op een kwetsbaar moment in hun leven. Dat je ze sterker maakt en laat groeien en bloeien. Jaja. I said it: bloeien. Het geeft je energie en het maakt je een aangenamer mens om mee te leven. Vraag dat maar uw lief. Hij is zo content dat ge terug mee gaat naar de voetbal. Je motivatie en enthousiasme pieken, en ook al heb ik nu soms nog schrik omdat alles niet rap genoeg gaat naar mijn goesting, je doet het goed. Misschien had je wel een cursus ‘geduld voor beginners’ kunnen volgen, maar dat terzijde.

Er is veel geplande tijd. Tijd voor de zaak. Tijd voor vrouwen. Tijd voor het gezin. Tijd om te leren. Tijd om te sporten. Tijd om te knutselen, en zelfs tijd om te bakken, want je hebt een oven! Applaus, alstublieft. Serieus: de chaos werd ingeruild voor organisatie en dat geeft je mentale rust. Je ben meer aanwezig op de momenten dat het nodig is. De structuur geeft niet alleen jou, maar ook de kinders rust, en ondanks alle projecten, cliënten, je sociale leven, je gezin en je lief is er zelfs tijd om een week op reis te gaan. Als ik nu denk aan de tijd die werd opgeslorpt door slechte gewoontes, chaos en brandjes blussen, denk ik aan Maya Angelou: “When you know better, you do better”.

Mijn doordeweekse dag nu beschrijven is iets wat moeilijk is, want ik werk in themadagen, dus dan zou ik moeten weten welke dag je wil weten. Wat kan ik wel zeggen? Doordeweeks doet het lief de ochtendroutine terwijl jij werkt en jij doet de avondroutine terwijl hij werkt, daardoor staat er altijd iemand aan de schoolpoort. ‘s Avonds durf jij al eens iets koken en er wordt zelfs af en toe gesport. Amagad, Romina. A-ma-fucking-gad. De weekends zijn niet langer gereserveerd voor werk. Die twee dagen zijn gereserveerd voor wat jij wilt. Wie had dat ooit durven denken? De luxe.

Ik weet nog dat je vorig jaar op de speelplaats stond met de mama’s en zei: “Ik heb het gevoel dat dit zo’n moment in mijn leven is waarop ik dingen moet beslissen die alles gaan veranderen. Ons leven. Dat ik binnen een jaar zal terugkijken en verbaasd zal zijn over wat er kan gebeuren in één jaar tijd”. Ge voelde het aankomen, maar dat het zo goed zou zijn kon niemand weten. Ge hebt dat goed gedaan, jongske. Chapeau!

Veel liefs,

Romina uit 2020, die een kloefe van een kerstboom in haar splinternieuwe living heeft staan. Ho. Ho. Ho.


Zoals Lies (Liesellove) en Anne (mamavanvijf) en veel anderen volg ik de cursus ‘Baas over eigen tijd’ van Werk en Leven. Die cursus heb ik betaald met mijn eigen centen. Ik heb het premium pakket gekozen. Mocht jij willen, dan kan je nog intekenen tot maandag 2 december. Om 15u00 sluit de kans om in te schrijven. Als ge twijfelt: doe het. Serieus. Ver zit ik nog niet in de cursus, maar als ik één ding zeker weet, dan is het dat Kelly & Anouck hun hart en ziel erin zit. Dit is van een extreem hoog niveau. Hashtag enthousiast!

Previous Post Next Post

2 Comments

 • ontrafeld

  Fijn dat je dit gedeeld hebt Romina! Het is precies of je tegen mij spreekt. Ik word er zowaar emotioneel van.

  02/12/2019 at 14:00 Reply
 • fiekefatjerietjes

  ‘A lot can happen in a year’, zeggen ze. Véél succes met je plannen, en met de cursus!

  04/12/2019 at 11:29 Reply
 • Leave a Reply