Wat je zeker moet bezoeken in Boedapest

04/10/2014
Waar moet je doen in Boedapest? Wel, dikke chance, want ik ben dat daar gaan uitzoeken voor u. Om te beginnen geef ik je de basis en dan volgen enkele persoonlijke toptips.
 luchtfoto

Het eerste wat ik u wil meegeven is dit: neem enkel taxi’s van erkende bedrijven, uit de lijst die je hier vindt. Die geven je op voorhand een goede schatting van de prijs en volgen strikte regels. Andere taxibedrijven zijn louche, die zetten u er gegarandeerd tegen. Nu we uw vervoer geregeld hebben kunnen we verder.

Wat je moet gezien hebben in Boeda

Het Vissersbastion
vissersbastion

Er moeten wel duusd trappen genomen worden om er te geraken. Ik deed ze al zuchtend en puffend, het lief stilletjes (of luidop) vervloekend. Toch ben ik blij dat ik het deed. De charme overvalt je eens je boven bent. Je zit er weg van alle lawaai en kan er slenteren door straten en langs paadjes, met het mooiste uitzicht ooit, omringd door groen. De tijd stond hier een beetje stil.

De Burcht & Matthiaskerk
burchtDe Burcht is waar je de lift kan nemen. Eens boven gekomen op de Burchtheuvel kan je er rondwalen op de Burcht. Schrik niet, hier zijn veel toeristen. Heel veel. Wandel er wat rond en neem een foto. Stop aan de Matthiaskerk en wees verwonderd. Ga nu richting het Historisch Museum. Spring er eens binnen, het is de moeite, echt waar. Extra weetje: Beneden aan de lift zal je een 0KM beeld zien, daar is het midden van Hongarije.

Hospital in the Rock
HopsitalintheRockEen ziekenhuis in een berg, dus. In 1944-45 was dit ziekenhuis in gebruik voor slachtoffers van WOII en in 1956 nog eens, tijdens de revolutie. In de periode van de Koude Oorlog werd dit hospitaal volledig vernieuwd en voorzien van verschillende nieuwigheden zoals airco. Pas in 2002 werd het bestaan ervan publiek gemaakt. Een bezoek brengen is zeker de moeite waard. Neem wel een trui mee, want het is in een berg, en het is daar koud.


Wat je moet gezien hebben in Pest

District 7
7thdistrictGa daar naartoe. Snuif de sfeer op en laat je reisgids links liggen. Deze buurt was een jodenbuurt in WOII en werd enorm verwaarloosd. De laatste jaren zijn de hippe mensen er bezig geweest en het is eraan te zien. Er is een goeie ambiance, hier gebeurt iets, dat merk je aan alles. De Amerikanen zouden zeggen: “up and coming”, maar ikke niet. Extra tip: wij boekten een ‘alternatieve tour’ door deze wijk en ik raad je dat aan. De gids toont je verborgen plekken en zit vol weetjes die je in geen enkel boekske vindt.

Openbare Thermen
therm-szechenyiZoals wij openbare zwembaden hebben, hebben ze de thermen in Hongarije. Mijn voorkeur gaat naar ‘Széchenyi’ (zie foto). Het is één van de grootste en properste baden in de stad. Kies je tijdstip slim en ga in de voormiddag (rond 9u00). Je kan er rustig alle baden uitproberen, genieten van de luxe en kijken hoe de lokale bejaarden een spelletje schaak spelen. Het is er zo schoon, dat komt precies uit een film.

Donau & alle bruggen
donaukadeEr zijn elf bruggen die Boeda verbinden met Pest. De meest bekende is de Kettingbrug. Wandel er eens over, meer kan ik u niet zeggen. We deden cliché bootrit op de Donau, en dat is goed voor de foto’s, meer niet. Wat ik je wel zeker wil aanraden is wandelen langs de oevers van de Donau. Wandel tot aan de ‘Schoenen op de Donaukade’. Het is een oorlogsmonument dat onthuld werd in 2005. De impact ervan dringt pas echt tot je door wanneer je er staat. Wij werden daar wat stil van.

Dé bezienswaardigheden
parlementZe staan in alle boekjes, dus ga je ze bezoeken. We starten met de grootste kerk in Boedapest: Sint Stephanusbasiliek. Ga naar boven en geniet van het uitzicht. Ga overdag eens langs Het Parlement, maar ga zeker wanneer het donker is. Je zal omvergeblazen worden, beloofd. De Grote Markthal is genieten. Op het gelijkvloers is er een echte markt met etenswaren (koop er saffraan en paprika, spotgoedkoop!), de eerste verdieping is één grote souvenirshop.

Margaretha eiland & Memento Park
mementoparkTussen Boeda en Pest liggen er een paar eilanden in de Donau. Het mooiste eiland is Margaretha eiland. Wij hebben daar een halve dag rondgewandeld. Er is ook een fontein die marcheert op muziek, dat vonden we wijs. Dan is er Memento Park, gelegen buiten Boedapest en je geraakt er het best met een speciale ‘Memento Park’ bus. Doe dat. Pak die bus en betaal voor een gids. Het is een park met beelden uit het communisme en de gids vertelt je de verhalen die horen bij elk beeld. Wij vonden dat echt de moeite waard.


Wel, dat wordt hier precies een serieus lange post hé? Sorry, ik kan er ook niets aan doen. Allé, eigenlijk wel, maar soit. Ge snapt het wel. Hieronder ga ik in bulletpoints enkele restaurants en cafés zetten met wat woordjes uitleg. De link is naar hun website of TripAdvisor. Elke plek werd persoonlijk getest en goedgekeurd. Nog één tip: Hongaarse wijnen. ‘Goei specie’, zoals we zeggen.

 • Akvárium Klub  – Een put in het centrum, met daarin een zwembad en cocktailbar.
 • Szimpla Kert – Een ruin bar, vervallen gebouwen omgebouwd tot hippe bars.
 • Printa Cafe – Lokale kunst (unieke souvenirs!) en awardwinning koffie. Yes!
 • Book Cafe – Ligt verborgen boven een boekenwinkel. Zo ENORM schoon.
 • Gelarto Rosa – Zelfgemaakt ijs in de vorm van een bloem. Lekker en uniek.
 • Most Bizstró – Mooie setting, heerlijk eten en drinken en spotgoedkoop.
 • Anker’ T – Een ruin bar die meer minimalistisch is. Gezellig en niet duur.
 • Tüköry Étterem – Echt Hongaarse keuken met supervriendelijk personeel.
 • Cafe New York – Hoort bij hotel. Duur. Enkel koffie gedronken. Ik = prinses.
 • Fragola – Ijsjes. Huisgemaakte, unieke ijsjes die smaken naar meer.

Budapest vond ik geweldig, het lief ook. Het is een stad waar je in kan verdwalen zonder het erg te vinden. Mocht je nog meer tips willen, of vragen hebben, kan je altijd reageren of mij een berichtje sturen. Als je dat doet zal ik antwoorden, want zo ben nu ik eenmaal. Enorm lief. En bescheiden.

boedaavond

Share:
Previous Post Next Post

1 Comment

 • Tiny

  Wij waren twee jaar geleden in Budapest. Wat ik zeker nog het vermelden waard vind, en daar lees je bijna nooit over, is het kerkhof Kerepesi. ZO groot, zo mooi, nu ja ik heb het wel voor kerkhoven maar ook als dat niet zo is, moet je er zeker eens gaan wandelen.

  11/10/2014 at 11:25 Reply
 • Leave a Reply