Twintig en de wereld aan mijn voeten – Projectblogboek Tip 17

11/12/2014

Als dertiger kunt ge terugblikken op uw jaren als twintiger. Nooit heb ik daaraan gedacht tot ik deze tip te zien kreeg. Pratend in de auto met het lief kwam ik uit bij wat ik als één van de beste adviezen beschouw. Zo’n blog, een mens leert daar nog wat van bij en ge hebt wel altijd iets om over te klappen. Dat laatste is nu niet echt een probleem bij mij, het is maar dat ge weet waarvoor dit bloggen allemaal kan dienen.

“Kiendje, der is nog tied genoeg.”, ons mama heeft dat wel een miljoen miljard keer gezegd tegen mij. Iedere keer ik twijfelde over keuzes kwam zij met die zin. Het was geschift hoe rap ik mensen rond mij een leven zag opbouwen. Ze kregen lieven, trouwden, kochten huizen en baby’s en nodigden mij uit op elk bijhorend feest. De grootste keuze die ik moest maken was welk kleedje het beste paste bij welke gelegenheid.

Er waren momenten dat ik zeker wist waar ik naartoe wou met mijn leven en met wie. Die periodes werden altijd gevolgd door een op-mijn-bek-gaan-episode en dagen, weken of maanden vol vraagtekens. Hoe kon dat nu? Iedereen settelde, maar Romina? Romina kon met moeite haar veters knopen, of zo voelde het toch. Mama was een klankbord en zei dat ik fouten mocht maken. Ze vertelde dat ik mij niet moest spiegelen aan anderen en dat ik tijd had. Er was tijd genoeg, dus doe maar ne keer goed zot. Of wist ik soms niet hoe zwaar kinderen waren? Ja, toch? Dat is zo, een leeftijdsverschil van elf jaar met uw zussen zorgt voor een zeer realistisch beeld van pis en kak en kwijl.

Dus ging ik op reis en schuimde ik festivals af. Er waren botten van 300 euro en andere zottigheden die ik mij permitteerde. Mijn carriere schoot omhoog en ik zat op een zotte trein aan wel honderd per uur. Weet ge wel hoe rap dat is? Rap. En ik? Ik genoot van elke seconde. Ge kunt veel zeggen van mij, maar niet dat ik niet het onderste uit de kan heb gehaald. Erna heb ik er nog eens goed aan geschud om zeker te zijn dat alles er wel uit was.

Tegen dat het lief in mijn leven kwam was ik klaar om mij te settelen. Hij was dat ook, dus ‘t was in de sacoche. Alles gaat vanzelf en ik ben er zeker van dat die raad van ons mama er voor iets tussen zit. Ze had gelijk wat mij betreft. Ik had tijd genoeg en dertig is niet zo oud als dat ge u inbeeldt op uw twintigste. Er is tien jaar voorbijgevlogen met een twee en ik heb geweldig genoten. Dat ‘settelen’ is niet angstaanjagend meer, het is een logisch gevolg van een schone periode. Er is het lief, een huis en een plan. Op een dag komen er kinders van en dan zal ik zeggen: “Kiendje, der is nog tied genoeg, kiekt nor papa en ik.”

 

collage20s


 

Projectblogboek is er gekomen dankzij dees madam, die net als ik zot is van deze madam haar boek.

Previous Post Next Post

7 Comments

 • Anne-Frédérique Martin

  waar is de Ilike button? soit … I like 🙂

  11/12/2014 at 08:56 Reply
 • ktrn

  Dat is inderdaad een goeie tip!

  Ik wou eigenlijk kindjes voor mijn 30, je kent dat wel, die uitspraken .. Ik ben nu 31, nog geen mama maar ik voel mij daar niet slecht bij. Wie weet ben ik er wel 34 als we eraan beginnen, so what? Ge zijt tenslotte maar zo jong als ge u voelt, nietwaar? 🙂

  11/12/2014 at 12:31 Reply
  • rominatje

   Volledig akkoord!

   11/12/2014 at 12:34 Reply
 • Les Mademoiselles

  Wat een lief en hartverwarmend advies!

  13/12/2014 at 14:25 Reply
 • Ellen

  Heerlijk Romina, merci.

  13/12/2014 at 22:26 Reply
 • trijnewijn

  dat is een subliem goeie raad, ook al heb ik ze zelf op settel-vlak keihard in de wind geslagen (ik was uit de pampers tegen mijn dertigste). Ik volg die raad op voor nieuwe dingen proberen, opnieuw starten, zaken anders aanpakken… der is altied tied genoeg omt u ke anders te doen
  op die foto linksonder kom je me wreed bekend voor. Heb jij ooit in de J&G gezeten? of in sint-andré oostende het allerhipste blauw uniform gedragen? of anders ist gewoon omdat je even oud bent als ik, de afstand oostende-oedenburg nie zo groot is en ik je ooit gezien heb int passeren…

  13/01/2015 at 10:31 Reply
  • rominatje

   In het KTA Gistel heb ik school gevolgd en erna leercontract in Oostende. Misschien hebben we elkaar al gepasseerd 🙂

   13/01/2015 at 10:38 Reply

  Leave a Reply