Toverdrank tegen de beestjes die je ziek maken – Medicatie geven aan een peuter of kleuter

29/12/2017

Onlangs deed ik een reeks op Instagramstories waar ik toonde hoe de dochter en ik samen toverdrank maken. Daar kwamen zoveel reacties en vragen op dat ik besliste erover te bloggen. Weeral. Die Instagram doet mij nogal bloggen, maat. Het begon allemaal met een ‘plaagske’. Menig ouder is gekend met die term en bij ons is dat niet anders. De laatste dag crèche van dit jaar werd afgesloten met een telefoontje dat Emma had moeten overgeven. Wij dus het kind opgehaald en naar de dokter. “Een maagontsteking, niets erg, opletten qua drank en voeding en dat komt in orde”, dus wij deden dat. Het weinige beetje lactose dat Emma normaal binnen krijgt schrapten we uit haar dieet en alles ging beter. Ze is altijd blijven drinken en eten, dus er was niet veel om ons zorgen over te maken. Net toen we dachten dat ze helemaal beter was ontwaakten we in overgeefsel en diarree. Letterlijk, overal, tot in haar nek. We kalmeerden het kind, want ochottekes dat geschrokken gezichtje, en gingen terug naar de dokter.

De dokter stelde medicatie voor in poedervorm en gaf ons de raad Aquarius te geven. In zo’n sportdrank zitten namelijk suikers, maar ook zouten en andere dingen die een ziek kind met een maagontsteking nodig heeft. Op de terugweg begonnen de radertjes in mijn hoofd te draaien hoe ik dat zou aanpakken. Toverdrank, daar zat de oplossing. Mijn innerlijke peuter weet hoe leuk het is om mixen te maken en de verklaring “toverdrank tegen de beestjes die je ziek maken” is ook begrijpbaar. Zo gezegd, zo gedaan en met groot succes. Dit is hoe je het zelf aanpakt:

 • Zeg tegen uw kind dat de dokter vertelde dat ze toverdrank moet drinken en dat jullie die drank samen moeten maken
 • Ga naar de winkel en vertel dat jullie de ingrediënten voor de toverdrank gaan kopen
 • Laat de peuter het winkelmandje of karretje bedienen en voer een zoektocht uit. Doe een rayon of twee en zeg dramatisch “NEEN, hier ook niet, oeioeioei” om dan bij de Aquarius te komen en stil te fluisteren “hier staat de toverdrank. Ssshht dat is een geheim”
 • Neem van elke kleur Aquarius (dat zijn er vijf in de Delhaize van Eeklo: rood, blauw, groen, geel en wit) minstens één fles. Behandel elke fles alsof ze van kristal zijn en zeg “voorzichtig, voorzichtig met de toverdrank!”
 • Betaal de toverdrank en ga snel snel naar huis zodat zeker niemand het ziet dat jullie de speciale toverdrank hebben. Ze moesten jullie maar eens betrappen, zeg!
 • Eens thuisgekomen neem je een pot waar er anders niet uit gedronken wordt. Dat kan een bloempot zijn, of een lege chocopot, of een weckpot,… Je snapt het wel. Wij namen een lege bokaal waar ooit hippe soep in zat. Ik weigerde die weg te gooien want ik had er vijf euro leeggoed voor betaald.
 • Je zegt aan je kind dat jullie die pot samen magische krachten moeten geven. Wij plakten er stickers van Frozen op en een sticker met de tekst “Anna” (van Frozen) op. Het kind denkt dat er “Emma’s Toverpot” opstaat. Ze kan niet lezen, dus dat werkt prima. Eens de pot bestickerd is spreek je enkel nog van de Toverpot en niets anders meer. Je plakt een sticker op de achterkant van een soeplepel, en dat wordt jullie Toverlepel. Je hebt ook een lepel nodig om te roeren, bij ons is dat een roze met een hartje.
 • Mijn kind is zot van roze, dus werd die Aquarius het meest gebruikt. Je neemt de fles en zegt dat ze moet blazen. Jij blaast ook. Je draait de fles open en samen giet je een goeie scheut in de Toverpot. Denk in termen van een ikea-kinderbeker bijna vol. Iedereen heeft die bekers, dus dat lukt wel. Wees enthousiast! Je bent aan het toveren, hé! Hoe spannend is dat niet??? Wauw!
 • Nu neem je de roerlepel. Daar moet je een kusje opgeven of die werkt niet. Leg dat uit. Laat je kind de medicatie in de Toverpot gieten. Als het poeder is geef je het zakje vol Toverpoeder. Mocht het siroop of zo zijn, dan kan je het via de magische soeplepel doen, of een dop van een andere fles. Noem het de “Toverdrankencapsule”. Graag gedaan. Verplicht roeren!
 • Dan neem je één van de andere flessen en vertel je over de geheime Toverspreuk. Die gaat zo: “Zwenken zwenken zwenken zwol!”, terwijl je die zegt zwenk je met de fles (see what I did there). Laat je kind de spreuk zeggen en ook zwenken. Met de Toverlepel worden drie druppels in de Toverdrank gedaan. Voorzichtig, want je werkt nog steeds met magie!
 • De volgende fles is één waar je samen hard op moet blazen. Heel hard. De Aquarius doe je dan in het dopje die op de Aquarius zit, en die Tovercapsule vol drank mag erbij in de pot. Roer maar nog eens. Pak maar de roerlepel en roer goed!
 • De op één na laatste fles moet geschud worden. Snel en hard, met je twee handen. Je kind moet dat ook doen. Enkele druppels op de lepel en klaar!
 • De laatste fles is er één die werkt met een spreuk. Terwijl jullie samen wat Aquarius gieten in de Toverpot moeten je kind en jij iets roepen. Bij ons was dat (verrassing) “LET IT GOOOO”. Toverspreuken zijn van het grootste belang, mensen.
 • Nu neem je een rietje. Ik vraag aan ons kind om het rietje even tussen haar handen te draaien. Belangrijk, want dit is het ToverrietjevoorToverdrankindeToverpot. Vraag of je kindje er klaar voor is. Maak uw ogen groot. Je hebt net getoverd. Wees volledig en helemaal onder de indruk van uw klein schepsel dat niet alleen zelf de toverdrank maakte, maar die ook nog eens drinkt.

Wees creatief. Als je geen stickers hebt kan je een pot of beker beschrijven. Misschien kan jij wel goed tekenen? Je kan ook bij een vriend of familielid een magische beker op gaan halen (licht ze misschien wel of voorhand in). Je kan er een magisch koord rond knopen. Er zijn zoveel mogelijkheden. Wij hebben erna nog een schoendoos beplakt met Toverstickers en bewaren alles op een prominente plaats in huis. Bij ons is dat op de kast. Wanneer het teveel is om in één keer op te drinken zetten we de drank erbij. Kwestie van tijd en het kind vraagt er zelf achter, zeker wanneer het in het zicht staat. Vergeet niet te roeren voor er gedronken wordt!

Eens de rode Aquarius op is hoop ik dat ze genezen is en dan stoppen we met de Toverdrank. En wat dan als ge naar de Delhaize gaat? Wel, dan zeg je dat je een ingrediënt tekort hebt voor Toverdrank en dat kan je enkel krijgen bij de dokter. Kinderlogica. Je moet er gewoon in geloven terwijl je het vertelt. Ziek zijn is al erg genoeg als kind. Iedereen kan dat wel wat magie gebruiken en je wist het misschien niet, maar geloof me vrij: magie maak je zelf.

 

Share:
Previous Post Next Post

1 Comment

 • Joni

  Maar echt. Heerlijk.

  29/12/2017 at 13:55 Reply
 • Leave a Reply