De keuken en de volledige black-out

21/06/2018

Ik was zo enthousiast om te beginnen aan onze keuken en vooral het plannen ervan. Het concreet maken en een bestelling plaatsen. Er is een Pinterest-bord vol inspiratie. Er is een map op Instagram en er is een berg aan magazines en catalogi. Het ging helemaal in orde komen, want ik wist heel goed wat ik wilde. Een tikkeltje Scandinavisch, maar met lichte houten accenten zodat het warm ging aanvoelen. Alle nodige toestellen zouden erin komen en ik wist ook heel goed wat ik niet wilde. Geen muren met kasten van onder tot beneden. Geen eiland met onpraktische hoge krukken, maar een mooie grote houten leeftafel. Toen begon ik met een keukenplanner en hoe meer ik verschillende opties uitprobeerde, hoe meer ik ging twijfelen. Niets ging zoals het zou moeten. De twijfel sloeg genadeloos toe en ik wist niet wat te doen.

Na het wat te laten bezinken besloot ik toonzalen te gaan bezoeken. Ik bezocht elke keukenketen met vier letters (serieus, waarom bestaan de naam van zoveel keukenwinkels uit vier letters?), ook al was het even rijden. Ik nam foto’s, begon dingen op te meten bekeek verschillende keukenopstellingen en ging met hervonden inspiratie terug aan het plannen. Niets. Noppes. Nougabollen. Gelijk een writersblock, maar dan over mijn eigen interieur. Het is zo atypisch voor mij dat ik dacht dat ‘het’ sowieso wel zou komen. Ik liet het rusten en wachtte op een geniale ingeving, dacht ik.

Niet dus. Ondertussen weet ik wel waarom ik angstig ben. Het is een beslissing die mij voor zeker tien jaar (en hopelijk langer) zal achtervolgen. Het gaat over ontzettend veel geld én ik beslis voor het ganse gezin. Natuurlijk is het lief er, maar die is veel makkelijker dan mij. Voor hem steekt dat zo nauw niet.  Ik heb zo’n schrik dat ik fouten ga maken, dat ik het niet durf om knopen door te hakken. Met het huis zelf heb ik dat ook. Al een chance kost een architect veel geld, want de ruwbouw staat er nog niet volledig en ik beklaag mij al dat we een voor- en achterdeur hebben en ik twijfel over twee muren die er staan. Mocht ik toch mijn wil doordrijven en er een paar duizend euro aan besteden, dan weet ik zeker dat ik na zes maand weer andere inzichten zou hebben. En daarboven komt dan nog eens dat ik het huis ontzettend klein vind. Met mijn ouders hun huis had ik dat ook in de ruwbouwfase en nu vind ik het een kasteel, om maar te zeggen: ik heb daar duidelijk geen verstand van.

Zeg me alsjeblieft dat er nog mensen zijn waarvoor dit herkenbaar is en geef me alsjeblieft tips mocht je die hebben. Er moeten knopen doorgehakt worden en ik weet niet hoe dat moet. “Wit, hout en vooral niet koud” mag dan wel rijmen, het is, vrees ik, net iets te weinig om er een plan mee te maken. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Share:
Previous Post Next Post

14 Comments

 • annaberg

  Wat een twijfels! Wij deden het meer dan 20 jaar met een Ikea-keukentje dat niet paste en sinds 8 jaar hebben we nu een keuken naar onze zin. Ik keek veel in woonblaadjes en liet op meerdere plaatsen tekenen en prijs maken op basis van mijn knipselkrant. Maar alleen bij Freja Home Styling (toen heette het nog gewoon Freja keukens en waren ze goedkoper!) in Bekkevoort ontwierpen ze iets naar ons hart. Een mix van mdf met een landelijke groef en wit geolied eikenhout. Een fornuis met 6 bekkens en 2 ovens (we hebben vijf zonen) en een blauwstenen gootsteen. Ik wilde ook geen kasten tot boven en we eten aan een grote houten tafel in de eethoek. Als ik helemaal mijn zin had kunnen doen, waren er zwarte zelliges als spatwand gekomen, maar die kleur zag de echtgenoot niet zitten. Ik ben nog altijd super tevreden met onze keuken en hoop dat die nog zeker het dubbele van de afgelegde tijd meegaat. Veel succes nog met het knopen doorhakken.

  21/06/2018 at 10:54 Reply
 • Tom

  Het economisch basisbeginsel ‘kiezen is verliezen’ slaat toe in alle hevigheid! Herkenbaar!

  Sowieso is een keuken, net als elk interieuraspect, trendgebonden en dus tijdelijk. Maar op dat vlak zit het wel goed denk ik, met een scandinavische invalshoek.

  En grote fouten maken op keukenvlak is ook niet echt mogelijk als je het ontwerp met z’n tweetjes even rustig bekijkt, dus daar zou ik me niet te druk in maken. En al die kleine beslissingen die nu “een wereld van verschil” maken in je hoofd zijn over enkele maanden/jaren gebruik totaal irrelevant eens je het “gewoon” bent dat het zo is .. 🙂

  Verlies ook het praktische niet uit het oog! Dat is de voornaamste functie, want “van een schoon tafel kunde niet eten” (oké, de meest gebruikte context voor deze uitspraak is lichtelijk anders, maar “U get the picture”…) Persoonlijk vind ik een eiland met kookplaat of spoelbak vaak wel mooi, maar zelf niet voor gekozen omdat volgens mij alles dan onder de water- of vetspatten zit na elke maaltijd…
  En is de keukenopstelling al niet bepaald door de ruwbouw? open/u-vorm/L-vorm/eiland .. vragen toch allemaal (iets) andere inplanning? al is het maar ivm waterleiding, afvoer, dampkap,…?

  Ik wil je wel nog enkele zaken meegeven waarvan ik uiterst tevreden ben in onze keuken:
  * afwasmachine op hoogte
  * apothekerkasten (kastdeur met meerdere schuiven erachter, die elk ook apart openen, dus niet zo’n rek dat er in één geheel uitschuift (dan zit de schuif erboven in de weg als je iets uit zo’n schab (schap? who knows… 🙂 ) wil halen ..)
  * onderaan schuiven ipv kasten, tenzij je graag op handen en voeten zit om dat potje/pannetje/bord helemaal achteraan te zoeken)
  * voldoende stopcontacten, ook in de buurt van de (leef)tafel … (voor allerhande laders en toestanden)
  * voldoende grote koelkast

  Als ik het ff herlees is mn post niet zo behulpzaam als ik bij voorbaat dacht, met toch wel heel aantal (extra) vragen … oeps
  Hopelijk heb je er toch iets aan ..

  21/06/2018 at 11:06 Reply
 • doetje

  Ik had dat ook met de ruwbouw. Toen de plateau was gegoten dacht ik echt “allé jong, dat is toch veel te klein?”. Mijn man zijn praktijk moest daar ook in, en 4 slaapkamers en zo.
  Nu vind ik mijn huis by the way TE GROOT! Echt, dat komt allemaal goed. Hoe groter uw huis, hoe meer rommel, kuiswerk, brol, …

  21/06/2018 at 12:33 Reply
 • Liesbet R

  Heel herkenbaar! Een van de redenen waarom ik liever een bestaand huis wou kopen en niet wou bouwen. Want alles zelf nog moeten kiezen, dat leek mij onbegonnen werk. Onze badkamer is nu aan vervanging toe en ik schuif het al meer dan een jaar op de lange baan omdat ik gewoon te veel keuzestress heb. Ik kan dus jammer genoeg niet helpen, maar lees mee voor de tips, wie weet…

  21/06/2018 at 14:20 Reply
 • Anna Helena

  Geen tips hier, maar ik lees graag mee want ook hier heel vaak keuzestress 😐

  21/06/2018 at 14:42 Reply
 • Liesbeth

  L’embarras du choix. ‘t Helpt misschien niet, maar het is een luxeprobleem hé, te veel opties hebben :-).
  Ik had er zelf geen last van bij ons huis, maar ‘t is ook ieniemienie dus de opties waren niet eindeloos en ik ben architect, dus dat is nu eenmaal waar ik goed in ben. Maar je bent zeker niet de enige, dat zie ik bij onze klanten.
  Denk aan de keuken die je nu hebt, wat vind je er goed aan, wat niet. Meet ze op, meet hoeveel plaats je nodig hebt voor je potten, enz…
  Helemaal eens met Tom dat pottenlades veel handiger zijn dan kasten. Greeploos vind ik ook handig.
  Zo verkeerd kan je niet kiezen, een mens past zich gemakkelijk aan :-).
  Vraag toch nog maar wat aan je lief, want als ik me niet vergis, kookt hij, dus ik het toch belangrijk voor hem ook.
  Succes ermee!

  21/06/2018 at 16:12 Reply
 • Nathalie

  Mijn tip: koop een keuken bij Ikea, dan ben je niet geruïneerd. En je kan er nog aan uitbreiden/wijzigen mocht je na een paar jaar toch niet meer 100% tevreden zijn. Hun keukens moeten zeker niet onderdoen voor andere merken. Zelf al 10 jaar heel tevreden over. En nog een tip: steek je spoelbak hoe je nu gewend bent om af te wassen (of hoe je het liever zou hebben, als het nu ‘tegen je hand’ is): was je af van rechts naar links of van links naar rechts? Voor de rest: er zal achteraf altijd wel iets zijn wat je anders ging gedaan hebben maar meestal zijn dat dan toch geen onoverkomelijke zaken. Veel planplezier!

  21/06/2018 at 17:46 Reply
 • nobutterfly

  Heel herkenbaar! Met een vorig lief stapte ik een keukenwinkel binnen waar ze alleen keukens hadden die niet mijn ding waren, maar de man van de winkel had wel leuke ideeën naar inrichting en draaide het hele idee op zijn kop. Hij gaf me ook gelijk voor de kleur van de muur maar dat terzijde. Nadien zijn we kasten gaan kiezen bij kvik, kasten die we wel konden betalen en mooi vonden. Maar goed opletten met hoe ze rekenen en tellen! Want ook de tweede keer (bij mij) was het prijs, de tekenaar belde mij op nadat ze in de winkel alles al hadden uitgetekend omdat het niet kon kloppen. Voordeel daar was dat ze diepen kasten en vooral diepe lades hadden, de enige manier om alles terug te vinden, en zo kan ik toch heel de ruimte aan de scheve muur benutten. Met een nieuwbouw zal dat wel minder nodig zijn, maar je weet nooit, succes en zoals hierboven al gezegd, je zal je binnen x tijd niet meer herinneren waarom je daar zo lang aan twijfelde want alles voelt normaal

  21/06/2018 at 19:14 Reply
 • moois van me

  Ja!

  22/06/2018 at 02:22 Reply
 • Hannes

  – Als je een eiland of U-vorm overweegt, let erop dat je daar geregeld met 2 mensen in rond loopt dus geen te smalle doorgangen. (1 kookt en 1 iemand zet de tafel of is afwasmachine aan het uitladen of…)
  Niet in het minst als je kleine kinderen hebt die daar ook geregeld nog eens tussen kruipen
  – Zoveel mogelijk schuiven. dat benut zoveel vlotter de volledige diepte van de kast. Nadeel is dat dit wel aanzienlijk meer kost dan een simpele kast.
  Zowel voor potten en pannen als voor kruiden, suiker, bloem, koffie, bakvormen, conserven in blik of glas, Wij hebben nu 4 schuiven van 40cm hoog en 90cm breed onder het aanrecht en 6 schuiven van 60cm breed in de onderste helft van 2 hoge kasten en dat had gerust nog meer mogen zijn.
  – stopcontacten: met koffiezet, mixer, gsm oplader, radio, frietketel, broodrooster, croque-machine, smoothie maker of wat je nog maar eventueel in huis mag hebben, heb je geregeld stroom nodig.
  – afwasmachine op hoogte hebben we overwogen maar uiteindelijk laten vallen omdat het niet zo esthetisch in onze kastenwand paste, maar daar heb ik nog altijd een beetje spijt van.
  – beetje nadenken over looplijnen: als je tafel moet dekken en dus van frigo en servieskast naar de tafel moet, moet je dan de hele keuken door en rond het eiland en… of is 1 stap zetten ook mogelijk.
  plaats van de afwasmachine: kan je servies en bestek vlot uitladen en wegbergen of moet je telkens kilometers lopen. Is de hele keuken geblokkeerd zolang de deur van de afwasmachine open staat?
  Als deur van de afwasmachine open staat, blokkeer je dan de hele keuken?
  Groenten die uit frigo of berging komen, dan naar de wasbak moeten en uiteindelijk naar de kookplaat: hoe ver moet je daar mee rond lopen.

  Verder algemene opmerking waar je wellicht niet veel aan hebt: hoe veel je er nu ook over nadenkt, nadat het geplaatst is ga je sowieso dingen merken die je beter anders gedaan hebt, maar waar je wel mee kan leven.

  22/06/2018 at 14:19 Reply
 • Evi

  Ik had die keuzestress vooral voor de badkamer. De keuken die gebruikt het lief meer dan ik, dus daar wou en had hij veel meer in te zeggen. De badkamer daarentegen daar was het hem allemaal hetzelfde. En je bent niet alleen hoor, iedere keer als ik onze ruwbouw zie denk ik oh jeetje wat klein.

  23/06/2018 at 13:21 Reply
 • Anneke

  I feel ya. Wij zijn hier al een paar jaar aan het denken om onze keuken te verbouwen en ons gedacht is ondertussen ook al 5 keer aangepast.
  Wat ik wel kan meegeven van tip is: als je van die hangkasten neemt boven je aanrecht, zorg dan dat ze niet te laag of te diep komen. Hier is dat nu het geval en ik bonk er mijnen kop elke focking dag tegen.
  En een spatwand zonder voegen. Ge wilt niet weten hoeveel keer ik daar al op heb zitten schuren met vanalles en nog wat, en die voegen blijven gewoon mottig. Alles trekt daar in.

  23/06/2018 at 20:16 Reply
 • Heidi

  Onze keuken is verbouwd. Net. Na 20 jaar Ikea (10 jaar langer dan voorzien!) wilden we iets helemaal praktisch en naar ons goesting. Het startte met een onnozel gesprek op de Bis-beurs, en vijf keukenschetsen later hadden we exact wat we wilden. Het staat hier nu ook, voor precies de prijs die we toen afspraken, en met heel liefde voor de stiel gezet. Niks geen voegje dat “ooit” nog eens moet opgespoten worden, of dat ene plankje dat nog geleverd zal worden met Sint-Juttemis. AF! Scandinavische kleurtjes op de muur, maar een tijdloze keuken. Je mag gerust komen kijken, of mailen voor meer info.

  29/06/2018 at 14:35 Reply
 • Julienne

  Wij zijn keigoed geholpen geweest bij Ixina. Een vriendelijke adviseur die luisterde naar onze ideeën en wat we echt wilden (bv. oven op hoogte, zo hoog mogelijke aanrechten, …), de foto’s van de ruimte bekeek en heel wat praktische tips en tricks gaf. Hij maakte ter plaatse een ontwerp op de computer, en we mochten na het maken van de schets gerust nog een nachtje (of meer) slapen over de beslissingen. En prijs/kwaliteit echt een meevaller.

  Na vier jaar nog altijd heel content van onze keuze!

  07/07/2018 at 12:36 Reply
 • Leave a Reply