Verbouwen is ook gokken voor duizenden euro’s per keer

28/06/2018

Op mijn vorige blogpost over onze verbouwingen kreeg ontzettend veel praktische reacties. Nuttige tips waar ik weg mee kon en die me zowaar goede moed en veel belangrijker, vertrouwen gaven. Dankjewel allemaal. Zoiets doet echt deugd. Het deed me ook beslissen om deze blogpost te schrijven, want er is een ander aspect van de verbouwingen waar we het lastig mee hebben, zijnde: de prijzen. Niemand spreekt daar graag over in Vlaanderen. Wanneer je raad vraagt aan kennissen of vrienden doen ze allemaal een beetje awkward en krijg je een “tgoh, ik zou het eens moeten opzoeken” in het beste geval.

De helft van ons huis moet voorzien worden van crepi en wanneer we offertes aangeleverd kregen verschilden de prijzen in de duizenden euro’s. Hoe kan je zo in hemelsnaam een goede keuze maken? Google bracht ons op verschillende fora en toonde ons onder andere deze website , maar dan nog zit er een enorm verschil tussen de bedragen die rond gaan. Wij vragen onze aannemer om goede mensen aan te geven en gaan dan met die mensen in zee, zoals de dakwerker en de raamleverancier, maar bij de gevelwerken lijkt het hek helemaal van de dam. Is daar eigenlijk een reden voor? Schilderwerken is nog zoiets. Ook daar liggen de prijzen soms meer dan een maandloon van elkaar verwijderd, om nog maar te zwijgen van de verschillende categorieën. Hoezo is een schilder niet gewoon iemand die verft?

Chape en vloeren lijkt dan weer een afdeling te zijn waar alles redelijk is geregeld, net zoals bij de loodgieter en de elektricien. Het is te zeggen: als je je hoofd niet laat zot maken door wc potten van 700 euro (Zevenhonderd euro voor een toilet en ze meenden het nog ook. Hahahaha). Snap je wat ik bedoel? Van een toilet of lampen kennen we net genoeg om te weten wat absurd is en wat gangbaar is. Mensen zijn ook bereid om te zeggen wat hun regenput of boiler kostte. Bij schilderen en crepi ligt dat duidelijk moeilijker en wij zien door het bos de bomen niet. Van daar dus mijn vragen aan jullie: waar moet je op letten bij dat soort offertes? Zijn er speciale eisen of specificaties waar we naar moeten vragen? Hebben jullie tips om de juiste offerte eruit te pikken?

Ik heb het al gezegd, en ik zal het nog eens officieel typen ook: wij verbouwen nooit meer. Vorige week ontdekte ik mijn eerste grijs haar en ik twijfel er niet aan dat die er kwam door de hoop bakstenen en cement die wij onze toekomst noemen. Ik kan niet wachten tot we vijf jaar verder zijn en dit allemaal verhalen worden in de categorie “Weet ge nog toen…”. ‘t Is maar te hopen dat er tegen dan nog kleur in mijn coiffure zit.

Previous Post Next Post

8 Comments

 • annaberg

  Het kost veel geld, zelfs als je alles zelf doet.

  28/06/2018 at 11:23 Reply
 • Katrien

  Ik denk dat het gewoon kwestie is van offertes opvragen en in zee gaan met diegene waarbij je je het best voelt. I know, dat klinkt super onnozel had je zelf ook wel bedacht en is waarschijnlijk niet echt een antwoord op je vraag … maar vergelijken met vrienden is moeilijk omdat je over andere oppervlaktes, moeilijkheden, specialletjes, … spreekt. Ik weet wel dat ze bij crepi nogal vaak isolatie erbij smijten op de offerte terwijl zeker niet iedereen dat nodig heeft. Plus je hebt minerale crepi en synthetische, dat is ook nog een verschil in prijs (& onderhoud).

  Ik ken de reden niet waarom je voor crepi kiest natuurlijk, maar als je dan toch bezig bent met offertes opvragen, kijk dan ook eens voor spuitkurk. Wij hebben dat gekozen omdat het milieuvriendelijker is, minder arbeidsintensief om te laten zetten en wij wilden graag zwart wat met crepi niet kon omdat onze gevel in het zuiden zit. Enfin ja, niet dat ik expert ben 😀 maar moest je nog iets willen weten, shoot.

  28/06/2018 at 13:43 Reply
 • Nelleken

  Wij hebben gekeken naar wie vooral uitgebreid is en duidelijk zegt wat hij gaat doen, waar en hoe en met welke materialen.
  Dan ook beetje reviews opgezocht over de materialen en wat de meest kwalitatieve zijn natuurlijk.

  Garantie!! zelf op schilderwerken heb je garantie. In september komen ze de volledige buiten van het huis schilderen + kozijnen + garage en we hebben dar bv 3 jaar garantie op dat het niet afschilfert enzo…

  Offertes moeten gratis te verkrijgen zijn, diegene die daar al geld voor vragen vragen meestal ook teveel op hun factuur 🙂

  Als de “vakman” vraagt om te komen kijken voor hij/zij een offerte opmaakt zodat die alles goed kan bekijken, weet wat die dient te doen en waar er bv gebreken zijn… Van op afstand offertes maken snap ik niet goed.

  De plaatser voor onze nieuwe keuken is komen kijken en heeft bv gevraagd als we de “baas” niet om wat aanpassingen konden vragen omdat sommige dingen misschien makkelijker waren (als je erover nadenkt had hij gelijk) en nog wat goede raad hoe we de opstelling konden veranderen en beter en meer licht hadden voor te koken. De baas zelf heeft ons bv een ander soort kastmateriaal aangeraden: beter als je kindjes hebt en zelf nog goedkoper dan wat we eerst gekozen hadden. Bij zo mensen weet je dat je goed zit.

  Maar vooral: buikgevoel. Met sommige heb je een “klik” en andere storen je van zodra ze 1 been uit de auto hebben gezet

  Succes

  28/06/2018 at 15:44 Reply
 • Kat

  Geen crepi hier maar algemene goede raad: referenties vragen en gaan kijken. Liefst van projecten die er al enkele jaren staan. Of bellen en vragen of ze (nog) content zijn. Hebben wij ook met een aantal zaken gedaan waar we niet aan uit geraakten…. en er zijn omgekeerd ook al mensen bij ons komen kijken. (Wij hebben een tuinhuis in kunststof van een bedrijf uit Nederland)

  28/06/2018 at 21:23 Reply
 • Liesbeth

  Tips: referenties gaan kijken van waar de aannemers al dingen hebben uitgevoerd. Aanbellen en vragen of de mensen tevreden waren… En vragen of ze zelf komen of met onderaannemers werken. Het is niet per se zo dat een duurdere beter is (al is dat vaak wel). Soms is het goedkoper omdat de aannemer net een gat heeft op te vullen (opdracht die is afgezegd of zo…); Soms zijn aannemers goedkoper omdat ze met (buitenlandse) onderaannemers werken die ze ‘uitpersen’… Tja. Moeilijk te onderscheiden aan de hand van een offerte natuurlijk. Zou werken met mensen van wie je (via via) hebt gehoord dat ze goed zijn. En inderdaad: ook wel zorgen dat je geen appelen met peren vergelijkt en bij het opvragen van de offertes duidelijke specificaties vraagt van wat je wilt…

  29/06/2018 at 14:25 Reply
 • Heidi

  Inderdaad, gaan kijken en referenties vragen. Kijken of er ook aandacht is voor isolatie; hoe koudebruggen aangepakt worden, en met welke technieken gewerkt wordt. Goed navragen of stellingen, stellingopbouw ed in de offerte zitten. Appelen en peren, zoals hier boven al gezegd…
  Wij kijken op ‘t gemakje rond nu, en hier gaat de voorkeur ondertussen richting spuitkurk.
  Succes!

  29/06/2018 at 14:44 Reply
 • Sharon

  Wij zijn er ook mee bezig, met gevelbezetting. Bij ons komt crepie tot nu toe duurder uit. Voor de rest nog niet veel gouden tips.

  29/06/2018 at 18:29 Reply
 • fiekefatjerietjes

  Bij (binnen)pleisterwerken was er ook veel verschil bij ons, omdat er plakkers zijn die alles er in één laag opsmeren, maar er zijn er ook die met drie lagen (en dus een fijne afwerkingslaag) werken. Geen idee of het met crepi ook zo werkt, maar er zouden soorten bestaan waar een soort isolatie in verwerkt zit. En qua schilderwerken zijn er ook die alle voorbereidende werken (plamuren en schuren) erbij nemen, maar de kwaliteit van de verf zou meestal wel beter moeten zijn dan de pakweg Hubo-verf (kwalitatieve verf kost pakken meer, maar je hebt minder lagen nodig, waardoor je dus qua budget gelijk uitkomt).
  Wat wij ook gemerkt hebben, is dat aannemers die met een volle agenda zitten, veel makkelijker hoge prijzen vragen. Er zijn altijd mensen die geen offertes vergelijken, en snel iemand nodig hebben…
  Succes met alles!

  30/06/2018 at 13:47 Reply
 • Leave a Reply