Over eerlijkheid en transparantie

15/05/2018

Het is al jaren een gespreksonderwerp hier in blogland en op sociale media: wat is er reclame? Wie is eerlijk? En waarom kan dat eigenlijk allemaal zomaar, reclame maken zonder dat dat vermeld wordt? Wel kijk, onze vragen werden allemaal netjes beantwoord en gebundeld door de FOD Economie. Hier (GEEN RECLAME) staat vermeld wie als een influencer wordt gezien en wat ze wettelijk gezien moeten doen. In een notendop komt hier hier op neer: wanneer je iets krijgt, of dat nu geld, korting of een product is, dan moet er voor je post ‘RECLAME’ staan, of moet dat vermeld worden op de foto zelf. Ook wanneer je een affiliate link post of uitgenodigd werd voor een event is het van dat. Ge kunt geloven hoe hard Instagram aan het schudden is. 

In deze zware tijden van Mobiele Maandag en Nescafé slaat ongeveer iedereen aan het panikeren en het werd wel eens tijd zekerst? Het is doorgeslaan, veel te veel doorgeslaan, en geen mens die door het bos nog de bomen ziet. Het is ook goed dat de regels er nu zijn, want op een dag waren mijn ogen uit mijn hoofd gerold, en in de disclaimers van onze influencials staat dat dat mijn eigen verantwoordelijkheid is. Ondertussen kijkt iedereen naar elkaar? “Gaan we dat doen?”, “Wie gaat dat doen?”, “Maar niemand gaat nog willen lezen?”. Welaan, dan. Dat is dan uw eigen schuld hé. Als ge eerlijk zijt met uw lezers, of ge kunt het uitleggen, dan moet ge u niet schuldig voelen. “Lead by example”, zeg ik vaak. Dus hier gaan we, de boeken open:

 • Om te beginnen werk ik sinds november 2017 met affiliate links van Bol.com. Ik dacht niet dat dat kon omdat ik te klein was, tot iemand zei van wel. Hieronder een screenshot van mijn inkomsten. In totaal ontving ik 105.41 euro over een periode van zeven maanden, wat uitkomt op vijftien euro per maand. Ik vind dat onwijs plezant en jammer dat ik het niet eerder wist, langs de andere kant zou ik volgens anderen veel meer moeten inzetten op dat soort links verwerken, maar ja, ik schrijf naargelang het moment, en niet naar de links.

 • Posts waar ik betaald werd om een link te verwerken, of om een review te doen. Die bedragen en opdrachtgevers mag ik volgens de overeenkomsten niet vrijgeven. Je zal zien dat de meeste zijn van sinds ik werkloos ben, en eerlijk is eerlijk: zoals de financiën er momenteel voor staan betekent dat dat we een daguitstap extra met Emma kunnen doen, en dan laat ik dat niet liggen. Als ge mij door drie blogposts een sell-out vind is dat jammer, maar helemaal oké.
 • Dan in de categorie “gratis gekregen”. Daar zitten voor mij drie onderverdelingen in, zijnde: ik die iets gratis krijg en erover blog, ik die blog en erna onverwachts iets gratis krijg, en ik die iets gratis krijg en een wedstrijd eraan koppel.

Wat kan je nog verwachten in de toekomst?

 • Wij mogen op vakantie met VacanSoleil en ge ziet van hier dat ik dat aanvaard heb. Het is in La Douce France en oh mijn god wat tel ik de dagen af. Spannend!
 • Van Halewyck beloofde mij een exemplaar op te sturen van “meisjes in de sport” eens het gepubliceerd is, omdat ze mijn review van “meisjes in de wetenschap” (die GEEN RECLAME was, op geen enkele manier) zo fijn vonden.
 • Ik blijf erbij: ik verkoop mijn ziel voor Disneyland. Ik schrijf dat hierbij in de hoop dat als ik er lang genoeg over droom het op een dag ook zal geboren. Ooit, in de toekomst, nodigt Disneyland Emma en mij uit.

Dat is het. Van de 323 gepubliceerde posts in de laatste drie jaar, 4,33% van mijn content, en ik ben daar tevreden mee. Zeker als je weet dat het lijstje van “geweigerd” makkelijk tien keer langer zou zijn. Ik had hier nog een ganse tekst over ‘collega bloggers’ en Instagram, maar ik ga het erbij laten. Volg wie je wil volgen, en doe wat je wilt als je zelf blogt. You do you, enal. Ik wil vooral dat het hier duidelijk is, en conform de regels zal ik in de toekomst ‘RECLAME’ gebruiken wanneer het van toepassing is.

Previous Post Next Post

15 Comments

 • Elisse

  Top! En exact wat ik ook van plan ben. Tof dat ge hier zo ne keer alles op een rijtje hebt gezet 🙂

  15/05/2018 at 16:19 Reply
  • rominatje

   Wel met een klein hartje, want ik schaam me wat voor die betaalde posts, maar het is zoals het is atm. En nu is alles duidelijk voor iedereen wat mij betreft 😊

   15/05/2018 at 16:21 Reply
   • Liesbeth

    Denk niet dat je je moet schamen, zolang het duidelijk is inderdaad en zolang er nog inhoud is, zoals je zelf zegt: je schrijft niet om links te verwerken, en je schrijft zoals je altijd doet. Dan vind ik het best kunnen.

    15/05/2018 at 21:37 Reply
    • rominatje

     Ja, maar toch… blij dat iedereen de transparantie apprecieert 🙂

     15/05/2018 at 21:38 Reply
 • Kathleen

  Ik doe ook mee aan eerlijk en transparant. Misschien dat ik je voorbeeld volg en ook even zo’n overzichtpostje maak om alles op een rijtje te zetten.

  15/05/2018 at 16:54 Reply
  • rominatje

   Ik vond dat zelfs verhelderend voor mezelf.

   15/05/2018 at 16:55 Reply
 • Hanne

  Ik blijf fan van je! Onbetaald zelfs 😂

  15/05/2018 at 17:24 Reply
 • Anneke

  Thanks voor de uitleg! Nu weet ik tenminste dat ik er letterlijk ‘reclame’ moet voorzetten als ik nog eens zoiets doe. Niettemin, het werd sowieso vernoemd in de post (zowel op de blog als op IG en FB) dat het om een samenwerking ging.
  Helemaal niks mis met die eerlijkheid, ik denk dat de meesten dat wel appreciëren 😉
  En ge moet u daar just niks voor schamen, voor die betaalde posts. Toch altijd leuk als je er iets voor in de plaats krijgt? Iedereen weet toch dat je in de eerste plaats blogt omdat je het graag doet, niks mis mee om er af en toe eens op zo’n manier voor beloond te worden 😉

  15/05/2018 at 17:25 Reply
 • A_nnick.

  Staande ovatie wi!

  15/05/2018 at 18:29 Reply
 • Joke

  Knap van jou! Echt! Als je je eigenheid met je toffe humor blijft behouden dan moogt ge reclame maken en dan gun ik jullie zo hard een trip naar Disneyland!!!

  15/05/2018 at 19:37 Reply
 • Anna Helena

  Eerlijk en transparant, that’s the way to go!

  15/05/2018 at 21:02 Reply
 • Sofie

  OMG woman, you rock ! Ik hou zo hard van jouw authenticiteit en eerlijkheid !

  15/05/2018 at 22:04 Reply
 • Lize

  Een eerlijke en transparante blogpost. Je bent goed bezig!

  16/05/2018 at 07:28 Reply
 • Delphine Vdw

  Mooi zo!

  16/05/2018 at 11:14 Reply
 • Goofball

  sjiek dat je zo een overzicht maakt

  30/05/2018 at 17:09 Reply
 • Leave a Reply